Hlavní obsah

Ve stínu nacistické ideologie zakládal Himmler nové náboženství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unknow author/ Wikimedia commons/ Public domain

Nejen, že nacisté byli zvrácení, ale mnozí z nich byli i šílení. Jedním z takových byl i Heinrich Himmler. Pro potvrzení germánské nadřazenosti neváhal vybudovat rozsáhlé archivy ani posilat expedice na druhou stranu světa.

Článek

Německá nacistická ideologie měla jeden hlavní cíl, tím bylo vyhladit nebo zotročit ostatní rasy a vzít jim jejich životní prostor. Na všem tomto participoval i Heinrich Himmler. Ten měl však své boční úmysly. Jeho snem bylo stát se hlavou nově vznikajícího náboženství, které vytvářel nacismu i sobě na míru.

Mladý Heinrich se narodil v roce 1900 v Mnichově a mnozí by řekli, že měl štěstí. Díky svému věku se těsně vyhnul možnosti narukovat do armády během 1. světové války. To by hodně lidí považovalo za štěstí, ale Himmler z toho měl doživotní komplex, protože ve své existenci vždy viděl vyšší význam, který mohl naplnit skrze válečné úspěchy.

Narodil se do dobře situované rodiny a jeho otec byl učitelem na prestižním mnichovském gymnáziu. Na studia se rozhodl jít na zemědělskou školu a kromě jeho členství v ultrapravicovém polovojenském hnutí nic zpočátku nenasvědčovalo tomu, že jeho život bude jiný než život ostatních farmářů té doby.

Díky svému angažmá v jednotkách Freikorps Lauterbach se stal účastníkem Hitlerova pivního puče v roce 1923. Následně se začal angažovat ve vytvoření jednotek SS, které měly vzniknout jako ochranka Adolfa Hitlera. Po noci dlouhých nožů, kdy bylo povražděno vedení jednotek SA, se Himmlerovi otevřela cesta k moci.

Ihned zaujal místo mezi nejbližšími lidmi samotného vůdce a dal se do práce za nechutným cílem nacistů. Kromě toho, že byl architektem masového vyvražďování Židů, tak se snažil podpořit Německo i jiným způsobem. Tím bylo ovládnutí okultních jevů, které jim měly pomoci ovládnout celý svět.

Začal pátráním

Heinrich Himmler vzal své pátrání ohledně okultních jevů opravdu svědomitě a postupoval vědecky. Začal tím, že shromažďoval informace o germánské mytologii a okultismu v ní. O příběhy a legendy se sice zajímal již od dětství, ale v roce 1935 je začal zapisovat a ukládat do archivu.

Tato kartotéka byla po konci války nalezena v Polsku a měla až neuvěřitelný rozsah. Bylo to 33 tisíc stran textu zařazených do 3 621 složek. Jednalo se o případy čarodějnictví a podivných událostí, které se během historie staly napříč Německem. To vše mělo dokazovat, že jsou Němci obdařeni nadpřirozenými schopnostmi.

Himmlerův Vatikán

Nové náboženství potřebovalo sídlo. Himmler si pro své experimenty a sídlo jednotek SS vybral hrad Wewelsburg. Nebyla to náhodná volba a opět šlo o symboliku. V blízkosti hradu totiž prastaří Germáni prováděli své pohanské rituály mezi skalami. Himmler cítil, že toto místo mu pomůže dosáhnout výjimečnosti.

Mezi ostatními nacisty zocelenými světovou válkou se nejspíše musel cítit méněcenný. Své komplexy zkoušel ukojit tím, že ho na hradě museli všichni včetně manželky i oficiální milenky oslovovat „König Heinrich“, což znamenalo král Heinrich. Dokonce nutil nejvyšší vedení svých jednotek, aby se na hradě účastnili podivných seancí.

Okultismus a jednotky SS spolu byly velmi provázané. Na hradě probíhaly válečné porady a iniciační přijímání nových členů vedení. I když SS měly čistě vojenský účel, Himmler jejich aktivity protkal symboly, rituály a tradicemi. Tím, že šlo o elitní vojáky, to budilo dojem, že za jejich úspěchy mohou opravdu nadpřirozené síly.

Hledání artefaktů mimo říši

Přesvědčení o nadřazenosti germánské rasy u vrcholných nacistů spočívalo i v tom, že věřili, že se jejich předci pohybovali po celém světě. Himmler chtěl tuto myšlenku potvrdit, tím udělat radost samotnému vůdci a tak vysílal expedice do všech koutů světa, aby zde jeho archeologové nalezli důkazy potvrzující ty nejfantastičtější teorie.

Himmler chtěl vymazat křesťanství a nahradit ho vlastním náboženstvím, které se mělo opírat o ideologii nadřazené rasy a historické artefakty. Jedna z takových výprav směřovala dokonce do vzdáleného Tibetu. Ten se jim dostal do hledáčku zájmu hlavně kvůli extrémně odolnému druhu obilovin, které chtěl Himmler propojit s prastarými germánskými zemědělci.

Vymazání křesťanství

Himmler nebyl pouze zakomplexovaný despota, ale považoval se za vyvoleného pro to, aby Němce vyvedl z náruče křesťanství a dovedl je k nové víře, která by splňovala jeho standardy a požadavky. Toho chtěl docílit přetvořením křesťanských tradic na tradice germánské.

Takové změny však měly mnohdy naprosto bizarní rozměr. Himmler lidem chtěl vzít důležité svátky včetně těch vánočních, ale neměl je jak nahradit. Spokojil se tedy s jejich přejmenováním. Vánoce se změnily na svátek Jule. Místo vánočního stromečku byl Julbaum, místo Ježíška Frau Holle a místo adventního věnce Julbogen.

Okultismus byl nakonec možná tím, co vedlo ke konci zločinného režimu Adolfa Hitlera. Čím více se situace na frontě zhoršovala, tím více se vedení státu zajímalo o pověry namísto vojenské strategie. Hledání zázračné zbraně namísto vedení armády možná válku nerozhodlo, ale konec nacistů to minimálně urychlilo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz