Hlavní obsah

Vesmírná loď nebo hromada kamenů: Záhadný objekt na dně moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aplaice/ Wikimeia Commons/ CC BY-SA 4.0 DEED

Moře je místem na naší planetě, které je tak málo prozkoumáno, že nás stále překvapuje. V roce 2011 byl na dně Baltského moře objeven podivný útvar připomínající vesmírnou loď z Hvězdných válek.

Článek

Naše planeta není prozkoumána ani z větší části, takže se občas stane, že narazíme na útvary, které nás uvádí v úžas. Tím spíše, když se podobné věci najdou na dně moře, kam je velmi špatný přístup. Voda tvoří přibližně 70 % naší planety a z této plochy zůstává neprozkoumáno přibližně 95 %.

Vědci sice plánují celé dno prozkoumat do roku 2030, ale jestli se jim to podaří, zůstává záhadou. Problémů je hned několik. Jedním z hlavních jsou časté přesuny horniny v důsledku působení vodních proudů. Problém je také tlak, který komplikuje jakékoliv výzkumy. Dá se říct, že je pro nás momentálně jednodušší zkoumat vesmírná tělesa než hlubiny oceánů.

V roce 2011 byla zorganizována výprava, která měla za cíl nalézt vraky potopených lodí na dně Baltského moře. Výprava s názvem Ocean X pod vedením vědce Petra Lingberga však nalezla objekt, který výzkumníkům pořádně zamotal hlavu. Objekt o délce 70 metrů a výšce 8 metrů připomínal spíše vesmírnou loď než přírodní strukturu.

Zatímco vědecká komunita začala hledat odpovědi na původ daného objektu, tak fandové nadpřirozena a konspiračních teorií měli jasno ihned. Dle konspirátorů se jedná buď o utajený nacistický projekt nebo rovnou o vesmírnou loď. Mnozí v objektu vidí dokonce slavnou loď z filmové série Star Wars zvanou Millennium Falcon.

Průzkum objektu

Vědci však tušili, že něco takového je jenom málo pravděpodobné. Začali tedy odebírat vzorky a podrobovat je nejrůznějším testům. Kvůli bizarnosti objektu dostal prostý název „Anomálie.“ Samotný název naznačuje, že i podle vědců jde o něco, co by zde být nemělo.

Po odebrání vzorků bylo zjištěno, že je „Anomálie“ stará nejméně 140 tisíc let. To vyvrátilo teorii o nacistické ponorce nebo podmořské základně. Stále tu ovšem zůstala verze o zříceném mimozemském tělese, které po dopadu na mořské dno zkamenělo.

Zjištění stáří objektu však nepřineslo žádné odpovědi na otázky ohledně jeho původu. Bylo nepravděpodobné, že by se jednalo o strukturu vytvořenou lidmi, ale mnozí přispěchali s teorií o pozůstatcích bájné Atlantidy. Vědecká komunita však zůstávala nohami na zemi a hledala přírodní vysvětlení daného objektu.

Spor o vybavení

Podle některých potápěčů, kteří se k Anomálii vypravili, je zde ještě jedna zvláštnost. Dle nich totiž v blízkosti objektu nelze používat sonary. Zkrátka jim zde nefungují. To mnoho lidí utvrdilo v představách, že je to opravdu vesmírná loď, která dokáže rušit naše technologie.

Jenže zbytek vědecké komunity to odmítl velmi razantně. Podle mnohých vědců se jednalo o amatérské potápěče, kteří neměli dostatečné vybavení. Kvůli tomu jejich přístroje nebyly schopné pracovat tak, jak se od nich očekávalo. Nebo rovnou tvrzení smetli ze stolu s tím, že jde o senzacechtivé lháře.

To se samozřejmě setkalo s nevolí výzkumníků, kteří si za svým tvrzením o nefunkčnosti vybavení stojí. Samotní členové výpravy Ocean X tvrdili, že je jejich vybavení uzpůsobené pro práci v takových hloubkách. Důležité je však upozornit, že Ocean X je spíše než skupina vědců skupinou lovců pokladů.

Největší záhadou je, že je útvar z velké časti kruhového tvaru. To by dle vědců bylo pro přírodu velmi těžké vytvořit. Televize MSNBC dokonce poukazuje na tvar, který opravdu připomíná slavné vesmírné plavidlo z popkultury. Je však nepravděpodobné, že by objekty z sci-fi filmů byly skutečné a ještě méně pravděpodobné je, že mimozemská plavidla vypadají přesně tak, jak si je filmaři vysnili.

Přírodní původ

Dnes již většina vědecké komunity věří v přírodní původ útvaru. Světlo do celé záhady vnesly další vzorky, které se výzkumníkům podařilo dostat na hladinu. Důkladný průzkum dokázal určit přesné složení materiálů, které „Anomálii“ tvoří.

Vzorky z valné části obsahovaly žulu, rulu a pískovec, což jsou přesně horniny, které jsou na dně Baltského moře naprosto běžně. Ale přece jenom jedna hornina vyvolala rozruch. Tou byl čedič, který se vyskytuje v místech s častou vulkanickou činností. Ta však není v této oblasti běžná.

I toto má však dle vědců logické vysvětlení. Čedič se totiž mohl na toto místo dostat zhruba před 100 tisíci lety. Dopravit ho na toto místo měl ledovec, který se utrhnul a pomocí proudů se dostal až do Baltského moře. Je to sice podivné, ale údajně to není nemožné.

Vědci však přišli ještě s jedním tvrzením. Celá výprava Ocean X prý byla natolik neúspěšná, že se její účastníci rozhodli zviditelnit jinak. Jejich plánem pro získání slávy, uznání a bohatství mělo být vytvoření záhady na základě nezvyklé struktury připomínající slavnou vesmírnou loď. Lidský mozek se přirozeně snaží vidět v neznámých věcech něco, co známe.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz