Hlavní obsah
Zdraví

Na Česko se řítí další epidemie psychických potíží a psychologové již teď nestíhají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vytvořený modelem OpenAI DALL-E

Tento text měl původně pojednávat o tom, jak se v uplynulém pololetí zvýšil počet osobních bankrotů. Ale při pohledu na data z našeho asistenčního programu se ukázalo něco mnohem znepokojivějšího. Českem se šíří epidemie psychických potíží.

Článek

Rekordních 2148 žádostí o pomoc, které jsme zaznamenali během června, odhalilo, že každá druhá žádost souvisí s psychickým zdravím. Mnoho zaměstnanců čelí silnému stresu a úzkostem, které často vedou k panickým atakám a depresím. Problémy duševního zdraví nejsou jen ojedinělými případy, ale představují masivní problém, který zasahuje velkou část populace.

„Vidíme to denně. Lidé k psychologovi většinou nejdou, nebo tam jdou až když je pozdě,“ říká Věra Třísková, vedoucí týmu poskytovatelů přímé péče asistenčního programu DOBROKRUH. Tento přístup k duševnímu zdraví má za následek, že mnoho lidí trpí v tichosti a jejich stav se postupně zhoršuje.

Nejnovější statistiky ukazují, že více než milion Čechů nadužívá psychofarmaka. Léky na uklidnění a antidepresiva se staly běžnou součástí každodenního života spousty Čechů. Tento alarmující trend naznačuje, že místo hledání dlouhodobého řešení se mnoho lidí uchyluje k rychlému, ale ne vždy účinnému řešení v podobě nadužívané medikace.

Marek Sýkora, projektový manažer zaměstnaneckého asistenčního programu DOBROKRUH, vysvětluje: „Problémy, se kterými se na nás lidé obrací, nejsou jen o stěžování si na momentální situaci. Lidé se skutečně snaží najít cestu ven, ale často nevědí, kam se obrátit. Potřebují komplexní podporu, kterou jim současný systém ne vždy dokáže poskytnout. Psychologové už teď nestíhají a lidí hledajících pomoc bude přibývat.“

Panické ataky, deprese a vyhoření: Nejčastější psychické potíže, se kterými se lidé v červnu obraceli na naši pomoc

Deprese: Duševní zdraví se stává stále větším tématem. Deprese způsobená pracovním stresem a osobními problémy je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé hledají pomoc.

Úzkostné poruchy: Neustálý pocit napětí a strachu, který nelze snadno kontrolovat, postihuje mnoho lidí. Tyto pocity mohou být paralyzující a ovlivňují každodenní život.

Vyhoření: Syndrom vyhoření se stal běžným jevem, zejména mezi pracovníky v náročných profesích. Příznaky zahrnují emoční vyčerpání, depersonalizaci a snížený pocit úspěchu.

Anketa

Byli jste někdy na terapii?
Ano
83,3 %
Ne
8,3 %
Ne, ale uvažuji o tom
0 %
Ne a rozhodně o tom neuvažuji
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Proč lidé nehledají pomoc?

Důvodů, proč lidé nevyhledávají odbornou pomoc, je několik. Jedním z hlavních faktorů je stigma spojené s duševními chorobami. Mnoho lidí se obává, že budou považováni za slabé nebo neschopné, pokud přiznají, že mají psychické potíže. Navíc je tu také problém s dostupností odborné péče. Čekací doby na konzultace u psychologů a psychiatrů jsou často dlouhé, což odrazuje mnoho lidí od hledání pomoci.

Co dělat, když vás trápí psychické potíže?

Pokud pociťujete příznaky stresu, úzkosti nebo deprese, je důležité hledat pomoc co nejdříve. Konzultace s psychologem nebo psychiatrem může být prvním krokem k lepšímu duševnímu zdraví. Kromě toho je důležité sdílet své pocity s blízkými a hledat podporu v okolí. Pravidelný pohyb, zdravá strava a dostatek spánku také hrají klíčovou roli v udržení duševní pohody. Epidemie psychických potíží v České republice je vážným problémem, který vyžaduje okamžitou pozornost. Stigma spojené s duševními chorobami, nedostatečná dostupnost odborné péče a nadužívání psychofarmak jen zhoršují situaci. Je nezbytné, aby se lidé nebáli hledat pomoc a aby společnost jako celek začala více dbát na duševní zdraví.

K sepsání článku byla použita anonymizovaná data asistenčního programu DOBRKRUH za období červen 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz