Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Také by se vám líbilo mít neomezenou dovolenou? Někde už to zkoušejí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vygenerován prostřednictvím DALL-E

Představte si, že si můžete vzít dovolenou kdykoliv chcete a nikdo vám na to nemůže říct ani popel. Zní to jako splněný sen, že? Ale pozor, tohle není jen fantazie – některé firmy, dokonce i v České republice, už tuhle „neomezenou dovolenou“ zavedly.

Článek

Začněme třeba s firmou STRV, českou IT firmou zaměřenou na vývoj softwaru, která se rozhodla, že klasický model 20 dnů dovolené ročně je prostě passé. V roce 2016 zavedli neomezenou dovolenou a čekali, co se stane. A co se stalo? Zaměstnanci si začali dávat pozor, aby to nepřehnali. Zní to zvláštně, ale když najednou není žádné „musím si to vybrat, než mi to propadne“, začnete o volnu přemýšlet úplně jinak.

Pocit viny z častého volna

Na papíře to vypadá skvěle. Kdo by nechtěl mít možnost strávit léto na chalupě nebo zimní měsíce na horách? Ale v reálném životě to může být složitější. Existuje totiž jedna věc, kterou neomezená dovolená nevyléčí: ten otravný pocit viny, když máte pocit, že byste měli být v práci, ale nejste. A tady to začíná být zajímavé.

Zatímco někteří zaměstnanci v STRV se naučili volno využívat k tomu, aby načerpali nové síly a vrátili se do práce plní elánu, jiní si dovolenou naopak šetřili, protože nechtěli vypadat, že zneužívají systém. Výsledkem bylo, že průměrný počet dnů volna, které si zaměstnanci vzali, se prakticky nezměnil.

Pak je tu firma Avast, která také experimentovala s neomezenou dovolenou. I tady se ukázalo, že Češi si nejsou úplně jistí, jak se s takovou volností poprat. Někteří zaměstnanci se báli, že když si vezmou moc volna, budou vypadat jako flákači, zatímco jiní si uvědomili, že práce je pořád hodně a někdo ji udělat musí – takže se do dovolené příliš nehrnuli.

V podobném duchu se nesla zkušenost firmy Kiwi.com, která také zavedla neomezenou dovolenou. Zpočátku to vypadalo, že lidé si budou užívat nekonečného léta, ale pak přišla realita: co když si vezmu moc volna a kolegové si to špatně vyloží? A tak si nakonec i tady zaměstnanci začali volno pečlivě plánovat, aby nenarušili týmovou dynamiku.

All you can eat dovolená

Neomezená dovolená je jako bufet v all-inclusive hotelu. Na první pohled se vám sbíhají sliny – můžete si naložit, co hrdlo ráčí. Ale když přijde na věc, začnete přemýšlet, co si vlastně dáte. Je to spíš otázka zodpovědnosti a toho, jak zvládnete balancovat mezi pracovním a osobním životem.

Anketa

Jak byste naložili s neomezenou dovolenou?
Bral bych si výrazně více volných dnů
50 %
Nijak, bral bych si stejný počet dnů jako nyní
50 %
Pravděpodobně bych si bral méně volných dnů
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

A co na to samotné firmy? Některé si neomezenou dovolenou pochvalují jako nástroj, který pomáhá udržet lidi šťastné a produktivní. Například v české pobočce nadnárodní společnosti Microsoft, kde zavedli flexibilní pracovní dobu a možnost čerpat volno podle potřeby, si pochvalují, že zaměstnanci jsou motivovaní a neváhají si vzít volno, když cítí, že to potřebují.

Ale stejně jako v těch all-inclusive hotelech, kde musíte po večeři v bufetu utáhnout opasek, i neomezená dovolená má své limity. Aby skutečně fungovala, musí být jasně stanovena pravidla a očekávání. Nejen pro zaměstnance, ale i pro manažery, kteří musí sledovat, aby se to všechno nezvrhlo do chaosu.

Takže je neomezená dovolená hit, nebo past? Záleží na tom, jak se na to podíváte. Pro některé firmy a zaměstnance je to cesta k lepšímu pracovnímu prostředí, kde se lidé cítí svobodněji a spokojeněji. Pro jiné je to výzva, jak vybalancovat práci a volno, aniž by to vedlo ke zmatku nebo snížení produktivity. Ať už je váš názor jakýkoliv, jedno je jisté: neomezená dovolená přináší do pracovního života nové možnosti, ale taky nové otázky, na které si každý musí odpovědět sám.

Tak co, brali byste neomezenou dovolenou, nebo by vás z toho jen bolela hlava?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz