Hlavní obsah
Cestování

O konopí aneb na návštěvě v coffeeshopu v Amsterdamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DonBahno

Coffeeshop 1e Hulp (v překladu První pomoc).

Poslední dobou zažívá velký boom cestování do Amsterdamu. Toto nizozemské město toho nabízí opravdu hodně a to své si najde snad každý. Není to jen země tulipánů, mlýnů, cyklistů, sýrů a grachtů.

Článek

Ať už se to někomu líbí nebo ne, Amsterdam a v podstatě celé Nizozemí je zemí svobody a tolerance a tak zde můžete vidět i věci, které jinde opravdu nejsou obvyklé. Teď ale nemám úplně na mysli čtvrť červených luceren, kde se za okny s růžovými neony vystavují spoře oděné dívky, tento článek bude pojednávat o kavárničkách, kde sice dostanete kávu, ale jejich účel je trochu jiný. Prodává se tam totiž konopí.

Hned na začátek bych rád vyvrátil jeden velmi dlouho tradovaný mýtus o tom, že v Nizozemsku je konopí legální, byť se to povídá a bohužel často i píše v seriózních médiích. Pravda je totiž taková, že k žádné legalizaci nedošlo. Je zde jen uplatňována politika tolerance, kdy se toleruje prodej menšího množství konopí dospělým osobám v takzvaných coffeeshopech a domácí pěstování do pěti rostlin. Horší je to pro samotné prodejce, kteří samozřejmě musí mít licenci, nesmí prodávat alkohol, na provozovně smí mít maximálně 500g konopí, ale nejhorší je, že oni sami se musejí spoléhat při získávání zboží na černý trh, čímž pochopitelně dost riskují. Co si budeme povídat, není to ideální ani pro zákazníky, protože chybí kontrola kvality a bezpečnosti [1]. Aktuálně naštěstí běží alespoň pilotní projekt, kdy několik vybraných pěstitelů legálně dodává své výpěstky do některých coffeeshopů, aby následně došlo k vyhodnocení a poté snad bude i tento problém vyřešen [2].

Foto: DonBahno

Coffeeshop The Bulldog The First - velmi profláknutý a komerční. Stojí za návštěvu, ale pokud chcete něco kupovat, jděte raději jinam.

Pro začátek by bylo dobré předejít omylům. Pokud si budete chtít v Nizozemí dát kávu a k tomu nějaký ten zákusek, zajdete si do café (koffiehuis). Coffeeshop je jiný typ kavárny, kde kávu sice dostanete, ale ten hlavní produkt, kvůli kterému tam jdete, je právě konopí. V celém Amsterdamu je kolem 160 coffeeshopů, což by se dalo přirovnat k Česku, kde je hospoda na každém rohu. V Amsterdamu to ale úplně neplatí, spousta coffeeshopů musela kvůli novému zákonu v roce 2017 zavřít, protože nesplňovaly vzdálenost alespoň 250 metrů od škol [3]. Přesto ale nemusíte nějak pečlivě hledat. Problém je ale s kvalitou, takže jít hned do prvního coffeeshopu, který uvidíte, nemusí být to pravé ořechové. Existují kvalitní coffeeshopy a pak takové, kterým je lepší se vyhnout - ať už kvůli nerudné obsluze, nedobré atmosféře, nelíbivému interiéru, předraženosti, nepořádku nebo nekvalitním produktům. Setkat se můžete i s coffeeshopy, které prodávají pouze místním obyvatelům, ale takových je v Amsterdamu minimum a je to spíše záležitost některých jiných nizozemských měst.

Často je typickým poznávacím znamením výzdoba a logo vyvedené v rasta barvách, tedy červená, žlutá a zelená, ale není to pravidlem. Orientovat se můžete i podle ne zcela obvyklých názvů. Pokud je před objektem zahrádka, kde uvidíte lidi pokuřovat ručně balené cigarety kónického tvaru (takzvané jointy), můžete si být jisti, že už jste blízko, i když se jointy v Amsterdamu kouří téměř všude. Typická nasládlá vůně není pro orientaci úplně vhodná, protože ji můžete ucítit prakticky kdekoli. Pokud na dveřích nebo ve výloze uvidíte zelenobílou ceduli s nápisem coffeeshop, jste na správném místě.

Foto: DonBahno

Licence

Ještě předtím, než vejdete do coffeeshopu, doporučuji se ujistit, že u sebe máte peníze v hotovosti. I když v roce 2023 by mnoho lidí očekávalo, jak zaplatí všude kartou, Nizozemsko vás vyvede z omylu. Budete-li hledat bankomat, vyhněte se všem, které nejsou žluté s nápisem geldmaat. I když máte u vaší banky výběry zdarma, v ostatních bankomatech zaplatíte za výběr poplatek 3 - 5 euro, což není rozhodně málo.

Foto: DonBahno

Geldmaat - žlutý bankomat, kde si vyberete bez poplatků

V coffeeshopu po vstupu uvidíte bar a nějakou tabuli nebo obrazovku s nabídkou. Nebuďte překvapeni, když po vás hned před vstupem nebo u vstupu bude vyhazovač chtít vidět občanku nebo cestovní pas a to i v případě, že nevypadáte pod 18, i když ne všude se to kontroluje hned u vstupu. V některých coffeeshopech jsem občanku ukazovat ani nemusel. Na začátek by určitě bylo dobré znát a respektovat etiketu, abyste se vyhnuli nepříjemnému zážitku, protože Holanďané jsou dost přímí a pokud uděláte nějaké faux-pas, rádi vám to dají bez obalu najevo. I když je to samozřejmost, obzvlášť tady byste neměli zapomenout hned po vstupu sundat sluneční brýle a také pokrývku hlavy, samozřejmě s výjimkou případu, kdy ji nosíte z náboženských důvodů.

Některé coffeeshopy jsou velice malé a nemají žádná místa k sezení, takže si tam můžete něco koupit a jít si to zkonzumovat třeba do parku. Je dobré si toho všimnout dříve, než si něco koupíte s tím, že si tam chcete také sednout. Také je vhodné nevytahovat hned fotoaparát nebo mobil s tím, že si uděláte fotky. Pokud uvidíte ceduli, která fotografování zakazuje, je to jasné, jinak se před focením musíte zeptat, zda můžete.

Foto: DonBahno

Výzdoba jednoho z coffeeshopů

Další chybou, kterou můžete udělat, je jít si sednout ke stolu, aniž byste k tomu byli předtím vyzváni. Objednávky a platby se řeší obvykle přímo na baru, kde vám také prodavač/ka (neboli budtender/ka) rád/a poradí s výběrem. Máte i možnost si k jednotlivým odrůdám přivonět. Obvykle se prodává po 1g, přičemž maximálně si můžete koupit 5g, často s malou slevou. Jen pozor, ne všude se prodává po 1g, ale ta gramáž je vždy napsána v nabídce. Pokud na prodejně nemají rovnou připravené sáčky, může se vám poštěstit, že vám klidně prodají i menší množství - třeba jen půl gramu, jinde vám menší množství než gram nemusí prodat.

Foto: DonBahno

Coffeeshop Amsterdam

Když se podíváte na menu, uvidíte nejčastěji rozdělení na sativu, indiku a hybridy. Sativní odrůdy jsou vhodné na konzumaci přes den, protože mají povznášející, povzbuzující, kreativní a energizující účinek, což je dobré na konverzace při společenských událostech. Pokud si ale chcete spíše odpočinout, zapustit kořeny do křesla a dívat se na film, případně ulevit od bolesti nebo večer si dopomoci k lepšímu usínání, budou pro vás spíše indiky. Pak jsou tu ještě hybridní odrůdy, které přinášejí od každého něco, přičemž poměr indika/sativa tam může být vyrovnaný, popřípadě je tam převaha indiky nebo dominance sativy. Rozdíly jsou i ve vůni a chuti. Sativy můžou mít citronovou, tropickou nebo borovicovou chuť, zatímco indiky sladkou až zemitou, po borůvkách nebo ostružinách.

Rozdělení podle toho, odkud daná rostlina pochází, nemá cenu příliš rozebírat. Obvykle máte na výběr jak lokální výpěstky, tak i dovoz - Kalifornie, Kanada, Jamajka, Thajsko, Nepál, Libanon, Afghanistán, Maroko, Indie. Kalifornské zboží je asi nejžhavější hit, za který si nechají prodejci patřičně a někdy i nepatřičně zaplatit, ale pozor, někdy se jedná jen o kalifornské modely vypěstované v Nizozemsku a nikoli o dovoz až z daleké Ameriky.

Foto: DonBahno

Joint u stolu

Kromě konopí ve formě palic (vrcholíků rostliny) a hašiše (pryskyřice z konopí) jsou někde k mání i speciality jako konopné extrakty, případně Isolator nebo Ice-o-lator, což je ten nejkvalitnější a nejsilnější hašiš, který je vyroben mechanickou separací konopné pryskyřice pomocí chladu a pohybu. Někde můžete sehnat dokonce moonrock (měsíční kámen), což je palice konopí namočená v extraktu a obalená v prášku z konopných trichomů, nic pro začátečníky.

V neposlední řadě tu máme také něco pro ty, kteří nechtějí konopí kouřit. Pod označením edibles najdete různé pochutiny s obsahem THC, ať už se jedná o různé dortíky, tyčinky, muffiny, brownies, buchty, lízátka, nanuky nebo želatinové medvídky. Tady bych chtěl upozornit, abyste se nenechali nachytat. Jedině v coffeeshopech koupíte tyto dobroty s obsahem omamného THC. Pokud půjdete do nějakého obchůdku se suvenýry, tam tyto pochutiny sice najdete také a klidně i za nižší cenu, jenže bude v tom neomamné konopí. A ještě jedno upozornění bych měl. Pokud si dáte nějakou dobrotu, počítejte s tím, že účinek se neprojeví hned, ale v rozmezí 30 minut - 2 hodiny. Když si nepočkáte a dáte si nášup, protože nic necítíte, můžete pak být nepříjemně překvapeni. Naštěstí, i kdyby vám bylo špatně, můžete zachovat klid. Předávkovat se konopím nejde, záchranku volat opravdu nemusíte, pro zmírnění účinků si dejte nějaký sladký nápoj nebo džus a vyspíte se z toho. Další dobrou zprávou je, že po konopí není druhý den žádná kocovina.

Foto: DonBahno

Vyhlášený space cake z coffeeshopu Paradox, který obsahuje 1g konopí. Velmi silný, jiné edibles obsahují většinou 0,3 - 0,5g.

Na závěr nechávám něco, co pro někoho nezkušeného zní možná lákavě, ale je to past. V každém coffeeshopu mají na prodej pre-rolls, což jsou jointy. Je sice fajn, že se nemusíte obtěžovat s balením, pokud to neumíte, jenže průšvih je v tom, že ve skutečnosti je v tom jointu v lepším případě jen zanedbatelné množství konopí, v horším případě samotný tabák nebo mix bylinek, který se používá jako náhražka tabáku, protože v coffeeshopech platí také protikuřácký zákon, který se ale vztahuje jen na tabák. Pokud si to tedy neumíte nebo nechcete ubalit, doporučuji zakoupit si někde v suvenýrech nějakou malou dýmku nebo takzvanou šlukovku za pár šlupek.

Pokud máte vybráno, co si dáte, nastává trochu ošemetná situace, která se dá ale snadno vyřešit. Každý coffeeshop má totiž svá pravidla a jedno z nich se týká posezení uvnitř (nebo venku na zahrádce). Pokud chcete posedět, v některých coffeeshopech je pravidlem, že si zároveň musíte koupit něco k pití - ať už kafe, nebo nějakou limonádu, nabídka nápojů bývá dost široká (pochopitelně žádný alkohol) a cena je obvykle kolem 3 euro. Někde sice stačí, když si koupíte něco ke kouření a můžete si jít sednout, jinde se ale můžete setkat s tím, že si sednete a obsluha vám dá nějakým způsobem najevo, že si musíte koupit ještě nápoj, akorát někdy to nebývá řečeno zrovna vybíravým způsobem, což vám zbytečně může zkazit atmosféru. Pokud tedy plánujete posedět, rozhodně doporučuji si k veselým bylinkám koupit ještě něco k pití, rozhodně tím nic nezkazíte. Po konopí máte sucho v ústech, takže se nějaký ten nápoj bude hodit.

Foto: DonBahno

Coffeeshop Siberië

Vzhledem k tomu, že vstupenkou pro posezení uvnitř nebo na venkovní zahrádce je většinou koupě nápoje, nebuďte překvapeni, když dopijete a obsluha vám nechá prázdnou sklenici na stole a nebude spěchat na její odnos. Je to právě kvůli tomu, aby se vědělo, že klient má zaplaceno za posezení. Sklenice se odnáší až ve chvíli, kdy opustíte podnik. Obsluha ale většinou ke stolům nechodí, takže pokud budete chtít další nápoj, musíte jít na bar.

Pokud jdete ve více lidech, znamená to pochopitelně, že každý si musí koupit něco ke kouření a něco k pití, pokud se hodlá zdržet a konzumovat uvnitř. Pokud nejste Snoop Dogg, který vykouří nějakých 80 jointů denně, pravděpodobně vám po jedné návštěvě coffeeshopu nějaké bylinky zbydou. Není to tak, že byste je museli vyhodit nebo někomu darovat, či jít zase do coffeeshopu a koupit si další, přestože ještě máte. Existuje několik smoking-friendly barů (CoffeeshopAmsterdam Café, La Grotte, Barney’s Uptown, Lost in Amsterdam, Café Hill Street Blues, Hunter’s Bar), kde si můžete dát drink (překvapivě i alkoholický, ale nedoporučuji to kombinovat) a k tomu si můžete zapálit, ale opět mluvíme o konopí. Tabák v žádném baru, restauraci, hospodě, kavárně ani coffeeshopu kouřit nemůžete [4]. Další možností je navštívit coffeeshop, ale tady zase dochází ke střetu s pravidly. V některých coffeeshopech si můžete koupit jen něco k pití a díky tomu se můžete posadit uvnitř a dokonce kouřit konopí, i kdyby bylo z jiného coffeeshopu, aniž by to někomu vadilo. Pak jsou ale takové, kde jsou striktní a pokud si chcete sednout, musíte si koupit i něco ke kouření, jinak máte smůlu a můžete jít třeba do parku. Záleží také na tom, kde jste ubytováni. Některé hostely určené pro mladší cestovatele mají kuřáckou místnost, kde můžete kouřit konopí - třeba The Flying Pig.

Co se týče papírků, drtiček, dýmek, filtrů a dalšího kuřáckého vybavení, někde to máte volně k dispozici k zapůjčení/použití, jinde je na to prodejní automat, nebo vám to prodají na baru. Některé coffeeshopy mají k zapůjčení dokonce i stolní vaporizéry, díky kterým si můžete užít bylinky bez kouře, pouze chutný a voňavý výpar. Jinak, raději znovu připomínám, vevnitř můžete kouřit jen konopí bez tabáku. Místo tabáku můžete použít bylinný mix, případně si jointa s tabákem zapálit někde v parku.

Foto: DonBahno

Zákazová cedule

Možná je to zbytečné, ale raději připomenu, že tolerance konopí v Nizozemsku neznamená, že si můžete dát jointa a poté sednout za volant [5]. I když je to lákavé, pod vlivem konopí nemůžete řídit ani jízdní kolo. A co se týče kouření konopí na veřejnosti, je to zakázané v čtvrti červených luceren De Wallen, na náměstí Dam a Nieuwmarkt pod pokutou 100 euro [6]. Kromě toho je vhodné zachovávat jistou ohleduplnost vůči místním a nekouřit někomu pod oknem nebo na místech, kde se to nehodí.

Na závěr bych dal doporučení na některé coffeeshopy, které stojí za to navštívit:

1e Hulp - Marnixstraat 194, 1016 SZ Amsterdam

Siberië - Brouwersgracht 11, 1015 GA Amsterdam

Bluebird - Sint Antoniesbreestraat 71, 1011 HB Amsterdam

Paradox - Eerste Bloemdwarsstraat 2R, 1016 KS Amsterdam

Katsu - Eerste van der Helststraat 70, 1072 NZ Amsterdam

Het Balonnetje - Roetersstraat 12, 1018 WD Amsterdam

Easy Times - Prinsengracht 476, 1017 KG Amsterdam

The Stud - Molukkenstraat 581, 1095 BJ Amsterdam

DNA - Achillesstraat 104, 1076 RH Amsterdam

Boerejongens - Utrechtsestraat 21, 1017 VH Amsterdam

De Kade - Stadionkade 107, 1076 BN Amsterdam

Het Gelderse - Geldersekade 54-HS, 1012 BK Amsterdam

Family First - Amstel 36, 1017 AB Amsterdam

Abraxas - Jonge Roelensteeg 12-14, 1012 PL Amsterdam

Old Church - Amstel 8, 1017 AA Amsterdam

Tyson 2.0 - Spuistraat 222, 1012 VT Amsterdam

Bulldog The First - Oudezijds Voorburgwal 90, 1012 GG (jen podívat, nic nekupovat)

Tento text je zveřejněn pro informační a vzdělávací účely. Autor tímto textem nikoho nenabádá k užívání nebo konzumaci čehokoliv. Děkuji za pochopení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám