Hlavní obsah
Finance

Který poplatek je hlavním žroutem státního příspěvku tvého stavebního spoření?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Akademiepojisteni.cz si posvítila nejen na poplatky v životním pojištění, ale také na poplatky ve stavebním spoření. Některé z nich jsou poněkud absurdní. Posuďte sami.

Článek

Hlavním zdrojem zisků stavebních spořitelen má být rozdíl mezi úrokem, za který půjčují a úrokem, který připisují střadatelům. Pohledem do sazebníků stavebních spořitelen však zjistíme, že tento úrokový výnos spořitelnám zjevně nestačí.

1. Poplatek za uzavření smlouvy

Poplatek za uzavření smlouvy byl dlouhá léta u všech stavebních spořitelen 1 % ze sjednané cílové částky. Spořitelny si však v posledních měsících tento poplatek neúčtují a naopak nabízejí finanční prémie za uzavření smlouvy. Pro získání prémie je však obvykle nutné splnit určité podmínky: sjednat určitou výši cílové částky, dodržet stanovenou délku spoření a do zadaného termínu poslat požadovaný obnos do stavební spořitelny.

Foto: Dušan Šídlo

Nejméně přísné podmínky pro získání bonusu má Česká spořitelna. Jedinou zásadnější podmínkou pro získání prémie 2 500 Kč je dodržet dobu spoření v délce dvou let.

2. Poplatek za vedení účtu

Běžný účet, na kterém se provádí řada bezhotovostních transakcí, nabízí dnes řada bank zcela bez poplatků. Na účtu stavebního spoření však žádné bezhotovostní transakce neprobíhají. Stavební spořitelny si přesto účtují nemalý poplatek za vedení účtu. Některé spořitelny si ho strhnou jednou za rok, jiné každý měsíc či každé čtvrtletí.

Neexistují žádné poplatkové limity a spořitelny mohou jeho výši libovolně měnit. První spořitelna již ohlásila zvýšení tohoto poplatku na 396 Kč ročně. Je zde riziko, že ostatní se budou chtít brzy přidat.

Foto: Dušan Šídlo

Tento poplatek je totiž hlavním žroutem státní podpory, která aktuálně činí 2 tisíce korun. Čistá výše státní podpory je po odpočtu tohoto poplatku tudíž 1 604 Kč až 1 700 Kč. Poplatků je však ještě více.

3. Poplatek za papírový výpis

Výpis z vkladového účtu, který je zasílán elektronicky, je bezplatný. Zejména někteří starší klienti však stále preferují papírový výpis, který spořitelny zasílají jednou ročně. Jedna ze spořitel zavádí tento poplatek nově, jiná zvedla jeho výši z 50 Kč na 100 Kč. Tomu se říká stoprocentní inflace.

Foto: Dušan Šídlo

4. Poplatek za ukončení smlouvy a snížení cílové částky

Možná tě to překvapí, ale spořitelna po tobě může chtít i poplatek za ukončení smlouvy o stavebním spoření před uplynutím šestileté lhůty od uzavření smlouvy. Tento poplatek se odvíjí od výše cílové částky.

Foto: Dušan Šídlo

Pokud by jsi se chtěl tomuto poplatku co nejvíce vyhnout, je dobré před podáním výpovědi snížit cílovou částku. Většina spořitelen si za tento požadavek, až na jednu výjimku, nic neúčtuje.

Foto: Dušan Šídlo

5. Nižší úroková sazba

Stavební spořitelny zhodnocují vklady nižším procentem, nežli by prakticky mohly. Je pravda, že úroková sazba nemůže být příliš vysoká, protože její výši musí spořitelna garantovat po dobu šesti let a rovněž musí mít konkurenceschopné úrokové sazby u úvěrů. Jenže, termínované vklady na pět let (šestileté termínované vklady se běžně nenabízí) jsou v bankách aktuálně nabízeny za 3,25 % či u vyšších vkladů (nad 100 tisíc korun) za 5,50 % ročně. Stavební spořitelny přitom zhodnocují peníze nejčastěji 2,5 % až 3 %. Nižší úrokovou sazbu stavebních spořitelen je tak možné vnímat jako další formu poplatku.

Foto: Dušan Šídlo

Stavební spořitelny také drží u dříve uzavřených smluv historicky nízké úrokové sazby (0,5 % až 1 %), které již neodpovídají dnešní situaci. Zákon přitom dává stavebním spořitelnám možnost po šesti letech spoření (a splnění dalších podmínek) jednostranně změnit úrokovou sazbu z vkladů, a to i směrem nahoru. Přitom zřejmě jen jediná stavební spořitelna zvedla úrokové sazby z vkladů u starších smluv, a to z 1 % na 3,5 % ročně. Ostatní spořitelny si užívají levných peněz od střadatelů.

Anketa

Jaký poplatek stavební spořitelny považujete za nejabsurdnější?
Jednorázový poplatek za uzavření smlouvy
9,9 %
Každoroční poplatek za vedení účtu
45,3 %
Poplatek za papírový výpis
0,6 %
Poplatek za ukončení smlouvy
42,9 %
Poplatek za snížení cílové částky
1,2 %
Skrytý poplatek v podobě nižší úrokové sazby
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz