Hlavní obsah
Finance

Srovnání spořicích účtů: Více než 5 % nabízí už jen tři banky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dušan Šídlo (v programu Canva)

Aktuální výše úrokových sazeb na spořicích účtech se mezi bankami stále výrazně odlišuje. Která banka nabízí nejvyšší úrok?

Článek

Úrokové sazby na spořicích účtech se snížily. U některých bank se bohužel přiblížily až téměř k nule, pokud nesplníte stanovené podmínky banky nebo přesáhnete horní hranici vkladu, kterou stanovila banka. I přesto ale existují banky, které stále ještě nabízejí zhodnocení nad 5 % ročně.

Akademie peněz vám proto přináší aktuální přehled nabídky spořicích účtů:

🔴 AIRBANK: 0,1 % až 3,75 %

Základní úroková sazba je 0,1 % ročně. Bonusová sazba pro klienty, kteří zaplatí kartou alespoň pětkrát měsíčně, je 3,75 % ročně. Tato zvýhodněná sazba je poskytována k zůstatkům do 500 tisíc Kč, pokud vám na účet chodí alespoň 25 tisíc Kč měsíčně, tak až do zůstatku 1 milion Kč.

🟠 CREDITAS: 2 % až 4,6 %

Úroková sazba spořicího účtu bez podmínek činí 4,6 % ročně, a to do vkladu 500 tisíc Kč. Zůstatek nad tento limit je úročen 2 % ročně.

🔴 ČESKÁ SPOŘITELNA: 0,01 % až 5,0 %

Základní sazba je 0,2 % ročně, pro majitele Plus účtu 1,25 %, pokud je k tomu aplikace George tak 2,25 %, pokud navíc s bankou pravidelně investujete alespoň 500 Kč měsíčně nebo máte u banky úspory alespoň 1 milion Kč tak 3,25 %. Sazba 5 % ročně je pouze pro klienty, kteří navíc pravidelně s bankou investují alespoň 2 tisíce Kč měsíčně. Uvedené úročení platí pouze do vkladu 200 tisíc Kč (vyšší limit platí jen pro prémiové bankovnictví). Zůstatek nad tuto částku je úročen sazbou 0,01 % ročně.

🔴 ČSOB: 0,15 % až 5,0 %

Základní úroková sazba činí 0,15 % ročně. Aktuální úroková sazba 5 % platí jen pro ty, kteří zaplatí alespoň pětkrát měsíčně kartou a nejméně jednou za 3 měsíce se podívají do aplikace ČSOB Smart.

🟠 FIO: 0,10 % až 5,0 %

Fio banka poskytuje 2 spořicí účty. Na Fio kontu nabízí 5 % ročně, maximálně však do vkladu 200 tisíc Kč. Zůstatky nad tuto výši úročí 0,10 % až 0,20 %. Na druhém Fio spořicím účtu zhodnocuje vklady 4 % ročně, a to bez omezení na výši vkladu.

🔴 KB: 0,01 % až 4,0 %

Základní úroková sazba je 2 % ročně, spolu s aktuální bonusovou sazbou je celkové nabízené zhodnocení 4 % ročně. Platí však jen pro vklady do 200 tisíc Kč, nad tento limit se zůstatky úročí jen 0,01 %.

🟢 MAX BANKA: 5,0 % až 5,1 %

Úroková sazba 5,1 % ročně platí až do výše 500 tisíc Kč. Zůstatek nad tuto hranici je úročen 5 % ročně.

🟠 mBANK: 0,01 % až 5,5 %

Do konce června je nabízen spořicí účet s úrokovou sazbou 5,5 ročně, v červenci a srpnu se sazbou 5 % ročně. Toto platí jen pro mSpoření, kde musíte spořit na různé cíle. Pro standardní spořicí účet eMax Plus je zhodnocení 4 % ročně, a to do limitu 500 tisíc Kč. Při překročení tohoto limitu se úročí celý zůstatek jen 0,01 % ročně.

🟠 MONETA: 0,5 % až 4,1 %

Aktuální sazba je 4,1 % ročně a platí pro vklady do 1 milionu Kč. Nad tuto hranici se zůstatky úročí 0,5 % ročně.

🟢 PARTNERS BANKA: 2,5 % až 5,06 %

U balíčků Pro dva a Pro rodinu máte základní úrokovou sazbu 5,06 % ročně automaticky a bez podmínek. U balíčku Pro jednoho je nutné každý měsíc pětkrát zaplatit kartou, jinak vám banka po třech měsících sníží sazbu na 2,5 %. Maximální limit banka nemá.

🟠 RAIFFEISENBANK: 0,01 % až 5,0 %

Pro získání úrokové sazby 5 % ročně je třeba zaplatit třikrát měsíčně kartou. Tato sazba platí pro vklady do 500 tisíc Kč, resp. 1 milion Kč či 1,5 milionu Kč (limit se odvíjí od sjednaného běžného účtu). Zůstatky nad uvedené limity jsou úročeny 0,01 % ročně.

🟢 TRINITY BANK: 4,08 % až 5,58 %

Úroková sazba na spořicím účtu je 5,58 % ročně. Platí jen pro vklady do 250 tisíc Kč, od 250 tisíc Kč do 10 mil. Kč včetně platí sazba 4,58 %, pro vklady nad 10 mil. Kč již jen 4,08 % ročně. Uvedené sazby platí jen pro nové klienty, stávající mají sazbu 4,58 % ročně.

🔴 UNICREDITBANK: 0 % až 2,5 %

Úroková sazba na spořicím účtu činí 2,5 % ročně a platí do vložené částky 500 tisíc Kč. Zůstatky nad tuto hranici se neúročí.

Závěr

Zkontrolujte si aktuální sazbu na svém spořicím účtu. To, že ji vidíte v reklamě banky bohužel ještě neznamená, že ji máte taky. Nedržte také příliš mnoho hotovosti na těchto účtech, které slouží především k uložení pohotovostní a krátkodobé finanční rezervy. V následujících měsících můžete od bank očekávat další snižování úrokových sazeb nebo zpřísňování podmínek. Pro uložení volných peněz proto hledejte i jiné alternativy, než jsou spořicí účty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz