Hlavní obsah
Finance

Důchodová gramotnost: otázka, kterou řeší statisíce Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dušan Šídlo v programu Canva

Několik státem podporovaných finančních produktů nově soupeří o stejné daňové zvýhodnění. Kdy je vhodnější doplňkové penzijní spoření a kdy dlouhodobý investiční produkt?

Článek

V doplňkovém penzijním spoření (DPS) investuje na důchod více než 1,8 milionu lidí a v penzijním připojištění (PP) 2,4 miliony. V letošním roce však dochází k významným změnám, které se těchto produktů dotýkají, ať již jde o výši státního příspěvku, daňové úlevy či o nabídku investičních možností.

Otázka za milion

V nově státem podpořeném dlouhodobém investičním produktu (DIP) je zatím minimum klientů, nicméně zájem o něj roste. Stále více a více klientů penzijních společností si klade otázku, zda nesnížit příspěvek na DPS nebo PP a nově na stáří neinvestovat také prostřednictvím DIPu.

Přestože u DIPu stát neposkytuje státní příspěvek, je tato otázka zcela pochopitelná, a to například z následujících důvodů:

- všechny výše uvedené produkty od letošního roku soupeří o stejnou výši daňové výhody (včetně investičního životního pojištění)

- poskytovatelů DIPu je již dnes více než penzijních společností, díky vyšší konkurence lze u některých poskytovatelů investovat s výrazně nižšími poplatky než v DPS a PP

- DIP poskytuje širší nabídku investičních možností než DPS a PP

- zatímco u PP se zdanění u jednorázového výběru peněz nevyhnete, u DIPu to však možné je: Jak se vyhnout dani z investic? Časovým testem. Penzijko ho neumí, DIP ano

- DIP nabízí vyšší likviditu než DPS, je možné mít více DIPů, což se hodí pro případ, že z vážných důvodů (např. zdravotních) by bylo nutné peníze vybrat (v takovém případě by se zrušil jen jeden DIP a státu se tak vracela jen část daňové úspory)

- peníze na důchod je vhodné z důvodu rozložení rizika nemít jen u jedné penzijní společnosti

- podmínky daňového zvýhodnění jsou pro DIP i DPS stejné: peníze lze čerpat v 60 letech a později, přičemž investovat je třeba minimálně 10 let a déle (při nedodržení podmínek se vrací daňová úspora za posledních 10 let)

DPS se ještě vyplatí, ale…

Odpověď na výše položenou otázku je tedy následující. Pokud plánujete na důchod investovat částku 500 až 1 700 Kč měsíčně, vyplatí se zatím stále využívat DPS, u kterého stát od 1. července navyšuje státní příspěvek pro vyšší úložky (do příspěvku 500 Kč měsíčně se však neposkytuje). Efekt státního příspěvku pro nižší investované částky u DPS (20 % z příspěvku účastníka) je vyšší než daňová úspora u DIPu (15 % z příspěvku účastníka).

Popsaný efekt však mohou na dlouhodobém horizontu lehce smazat aktuálně vyšší poplatky u DPS ve srovnání s nejlevnějšími DIPy. Lze proto očekávat, že i penzijní společnosti poskytující DPS budou z důvodu konkurence DIPu nuceny v budoucnu snižovat poplatky a také nabídnou zajímavé alternativní fondy, což je jim nově legislativou umožněno. Kdo má rád garance, tak ho také mohou u vybraného DPS oslovit garantované fondy: Investovat na důchod do akcií a přitom neprodělat? Ne, nezbláznil jsem se. V této podobě se zatím u DIPu nenabízí.

Důchodové portfolio

Ponechat si DPS stále v důchodovém portfoliu má tedy svůj význam. Pro vyšší úložky nad 1 700 Kč a čerpání daňového zvýhodnění je však již vhodné začít využívat popsané výhody DIPu (pokud vám do důchodu zbývá více než 10 let). Aktuálně doporučované rozložení investice na důchod znázorňuje následující tabulka:

Foto: Dušan Šídlo

Zdroj: Akademiepenez.cz

Avšak pozor! DIP je se svojí širokou investiční nabídkou a rozmanitou poplatkovou strukturou složitější produkt než DPS a PP. Je zde vyšší riziko, že ho nastavíte nevhodně nebo si sjednáte nevýhodnou variantu, to i s výrazně vyššími poplatky než najdete u DPS a PP. Nákladovost u DIPu se může měnit nejen podle toho, jakou podkladovou investici zvolíte, ale některých DIPů i podle toho, jak si sám pro sebe nastaví provizi za jeho sjednání jeho distributor. DIP je totiž státem méně regulován než DPS.

Pamatujte proto na to, že pokud si sjednáte drahý DIP, nebo ho nevhodně nastavíte, můžete být na tom ještě hůře než v DPS. Před sjednáním DIPu si proto nastudujte více informací a sledujte nezávislé srovnávací ukazatele a konkrétní produktová doporučení, která se v brzké době budou v médiích objevovat. Přeji vám proto dostatek objektivních a nezávislých informací pro správnou volbu.

Zaujalo vás téma důchodové gramotnosti a zatím si s nastavením důchodového portfolia stále nevíte rady? Nezapomeňte kliknout na tlačítko Sledovat u jména autora tohoto článku, ať vám neunikne další díl!

Nepamatujete si, jak je to s výší poplatků u DPS a DIPu? Přečtěte si předchozí článek k tomuto tématu: Důchodová gramotnost: sníží vám to důchod, ale Jurečka to není.

Anketa

Daňovou výhodu nabízenou k důchodovým produktům letos využiji u:
Dlouhodobého investičního produktu (DIP)
25 %
Doplňkového penzijního spoření (DPS) nebo penzijního spoření (PP)
75 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz