Hlavní obsah
Finance

Investovat na důchod do akcií a přitom neprodělat? Ne, nezbláznil jsem se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dušan Šídlo

Investici do akcií se někteří klienti obávají. Obzvláště, pokud jde o spoření na penzi. Na trhu fondů penzijních společností lze však najít řešení, která umožňují přehnanému riziku se vyhnout.

Článek

Pokud se rozhodnete investovat na důchod formou doplňkového penzijního spoření, je důležité se seznámit s nabídkou fondů.

Fond či kombinaci fondů byste si měli vybrat na základě vašeho přístupu k riziku. Obecně se má za to, že čím více let do penze máte, tím více se můžete při investování odvázat a zahrnout do něj trochu adrenalinu. Tím mám na mysli investici do akcií. Už se bojíte?

Ano, investování do akciových fondů je považováno za rizikové, protože vám nikdo nedá žádné garance. V extrémním případě můžete přijít i o vše, což by u peněz potřebných pro důchodový věk, obzvláště zabolelo. Není to ale tak úplně pravda.

V nabídce některých penzijních společností můžeme najít také fondy, které investují do akcií, a je s nimi spojena určitá záruka toho, že neproděláte. Máte tudíž šanci na vyšší výnos a lepší život v důchodu, a to s nižším rizikem.

Příklad č. 1 – Vyvážený fond

V popisu tohoto fondu u jedné penzijní společnosti najdeme následující popis: „Pokud očekáváte vyšší výnosy, již nějaké zkušenosti s investováním máte a nepřekvapí vás mírné výkyvy hodnoty úspor, je pro vás vyvážený fond ideálním řešením. Fond investuje nejen do dluhopisů, ale částečně také do akcií.“

Složka akcií ale není nijak zanedbatelná. Aktuálně má fond v akciích zainvestováno více než 45 % majetku. Největší zastoupení má americký index S & P 500. Zhodnocení za rok je uváděno ve výši 9,15 %.

A nyní to důležité. Přestože fond investuje do akcií, tak i u tohoto fondu je penzijní společností nabízena smluvní garance. Ta říká, že vám penzijní společnost vždy vrátí peníze, které jste do penzijního spoření investovali vy či váš zaměstnavatel.

Na uplatnění této garance máte nárok, pokud budete spořit déle než 10 let a alespoň 5 let před výplatou peněz převedete celou vaši investici do konzervativního fondu. To z toho důvodu, aby bylo zabráněno výkyvům v hodnotě investice před vaším odchodem do důchodu.

Tato bezplatná garance se poskytuje na základě a za podmínek uzavřené smlouvy o doplňkovém penzijním spoření a obchodních podmínek, které jsou nedílnou součástí smlouvy o doplňkovém penzijním spoření.

Příklad č. 2 – Dynamický fond

V nabídce jiné penzijní společnosti také najdeme i dynamické fondy, které investují do akcií. I v takovém případě máte možnost sjednání garantované strategie, která vám zajistí návratnost vkladů k cílovému věku spoření. Tato garance se opět vztahuje na vklady účastníka i zaměstnavatele.

Doba investování musí být minimálně 10 let. Garance uzamyká hodnotu investice vždy při pětiletém výročí smlouvy a ke konci investování je garantováno, že nedostanete méně, než kolik jste investovali. Je zde však jedno omezení, které říká, že u příspěvků investovaných v situaci, kdy jsou výnosy státních dluhopisů záporné pro dobu do splatnosti odpovídající cílové době smlouvy, je umožněna redukce garance těchto příspěvků o 5 %.

V tomto případě je již poplatek za garanci ve výši 5 %, který je hrazen z investovaných příspěvků do fondu. Tato garance je tudíž méně výhodná než u předchozího fondu.

Závěr

V nabídce penzijních společností najdete pestrou škálu fondů a před sjednáním doplňkového penzijního spoření je třeba se s nimi pečlivě seznámit a vybrat si ten váš. Pokud vám stávající fond nevyhovuje, můžete také jednoduše přejít do jiného, a to i od jiné penzijní společnosti. Někdy je to bez poplatku, někdy s poplatkem v řádu stokorun. I v takovém případě se vám to však může vyplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz