Hlavní obsah
Internet a technologie

Buď jako prezident Pavel a nenech se sledovat. Jak je to vlastně s tou SIM kartou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Petr Pavel

Lze vaši SIM kartu sledovat? Většina lidí považuje svůj telefon za plně soukromý. Svůj důvěryhodný smartphone používáte k ukládání osobních fotografií, odesílání tajných zpráv a sdílení důvěrných dat a je hezké si představit, že jsou v bezpečí.

Článek

Elektronická zařízení jsou však jen zřídka tak soukromá, jak si dokážete představit. Ve skutečnosti, vyzbrojen jen několika detaily z vaší SIM karty, může zločinec sledovat vaše místo pobytu. Pokud máte Faradayovu tašku, tak má zločinec smůlu.

Ale to je jen ve filmech, ne?

Každý viděl alespoň jeden akční film, kde je zločinec sledován pomocí mobilního telefonu. Věřte tomu nebo ne, toto je snadné replikovat v reálném životě. Váš telefon by mohl snadno sledovat někdo jiný; a nemusí být členem MI5, aby to zvládli. Sledování není nic nového. Mnoho organizací je otevřených, pokud jde o jejich využití technologie k monitorování a analýze akcí svých zákazníků. Například společnost Transport for London například oznámila, že bude sledovat a shromažďovat data o dojíždějících ve zhruba 260 stanicích metra – pomocí dat mobilních Wi-Fi a MAC adres zařízení. Ačkoli to působí rušivě, není to aktivní hrozba.

Ale co kdyby někdo mohl sledovat váš telefon ze zlověstnějších důvodů? Jak můžete sledovat SIM kartu?

Foto: Unsplash

Satellite

Pokud znáte jedinečné číslo své SIM karty, můžete najít samotnou kartu, je to tak jednoduché. Stačí se spojit s poskytovatelem mobilní sítě, který může pomocí geolokace zjistit, kde přesně se SIM karta nachází. Existují dokonce aplikace, které vám umožní vyhledat telefon pomocí údajů o SIM kartě nebo dokonce pouze telefonního čísla. Opravdu je to tak jednoduché. To je skvělá zpráva, pokud jste ztratili telefon a chcete jej rychle najít. Je to také užitečné, pokud vám někdo ukradne telefon (za předpokladu, že zloděj již nevyjmul SIM kartu a nevyhodil ji). Je spíše znepokojující, pokud někdo sleduje vaše pohyby, aniž byste si toho byli vědomi.

Další způsoby, jak váš telefon odhaluje vaše osobní údaje.

Toto není jediný způsob, jak mohou zločinci získat přístup k vašemu telefonu. Problematické jsou také senzory pro chytré telefony (jako jsou například akcelerometry, které měří kroky a spánkové vzorce). Výzkumníci z University of Illinois zjistili, že drobné nedokonalosti vzniklé během výrobního procesu vašeho telefonu mohou vytvářet jedinečné „otisky prstů“ na shromážděných datech. To znamená, že údaje lze použít k vaší identifikaci, a tudíž je lze použít k obejití jakéhokoli zadržování údajů o poloze. Zjednodušeně to znamená, že vypnutím služeb určování polohy to nepřerušíte.

Ještě znepokojivější je, že zloději nebudou potřebovat ani údaje o vaší SIM kartě, aby vás mohli sledovat – informace, které potřebují, jsou přímo v cloudu a čekají, až si je vyzvednou. Jste sledováni? Pokud to všechno zní poněkud znepokojivě, neznepokojujte se.

Foto: Unsplash

Faradays bag

Existuje řešení.

Faradayova taška.

Ty jsou vyrobeny z materiálů, které jsou vodivé a působí jako bariéra pro elektromagnetická pole. Když je elektronické zařízení umístěno dovnitř tašky, vodivý materiál vytváří štít, který brání vstupu nebo výstupu elektromagnetického záření. To znamená, že žádné signály, včetně těch používaných k sledování nebo hackingu, nemohou proniknout dovnitř tašky a dosáhnout zařízení uvnitř.

K dosažení toho jsou Faradayovy tašky obvykle vyrobeny z vrstev vodivých materiálů, jako jsou měděné nebo niklové tkaniny. Tašky jsou navrženy tak, aby měly vysoký faktor tlumení, což znamená, že blokují velké procento elektromagnetického záření. Faktor tlumení se může lišit v závislosti na konkrétní tašce a frekvenci elektromagnetického záření, které je určena k blokování.

Frekvence elektromagnetického záření je důležitá, protože různé frekvence mají různé vlastnosti a vyžadují různé materiály k blokování. Například nízkofrekvenční elektromagnetické záření, jako je to používané pro rádiové a televizní vysílání, může být blokováno vodivými materiály, jako je hliníková fólie. Vyšší frekvence elektromagnetického záření, jako jsou ty používané pro Wi-Fi nebo mobilní signály, vyžadují specializované materiály.

Faradayovy tašky mohou být navrženy tak, aby blokovaly celou řadu frekvencí, od nízkofrekvenčních rádiových vln až po vysokofrekvenční mikrovlnné signály. Některé Faradayovy tašky jsou speciálně navrženy k blokování mobilních signálů, které jsou v rozsahu 800 MHz až 2,5 GHz, zatímco jiné mohou také blokovat signály GPS, které jsou v rozsahu 1,5 GHz až 1,6 GHz.

Ne všechny Faradayovy tašky jsou stejně účinné a účinnost také záleží na kvalitě materiálů použitých při výrobě tašky a na tom, jak pečlivě je taška sestavena. Proto je důležité vybírat kvalitní Faradayovy tašky od renomovaných výrobců, aby byla zajištěna co nejvyšší účinnost.

Využití Faradayových tašek se stává stále více populární, zejména v oblastech, kde se lidé snaží chránit svou soukromí a zabránit sledování svých zařízení. Mezi nejčastější využití Faradayových tašek patří ochrana proti sledování mobilních zařízení a SIM karet, ale také ochrana proti hackingu a krádeži dat. Faradayovy tašky také najdou uplatnění v oblastech jako jsou zabezpečovací služby a vojenství, kde se používají pro ochranu citlivých informací.

Můžeme tedy říci, že Faradayovy tašky představují účinný způsob, jak ochránit svá elektronická zařízení před nežádoucím sledováním a hackováním. Díky použití vodivých materiálů vytvářejí štít, který brání pronikání elektromagnetického záření dovnitř tašky, což zabezpečuje soukromí a bezpečnost uživatelů.

Sledování samotné SIM karty bez připojeného telefonu je technicky možné, ale velmi obtížné. SIM karta totiž vysílá signál pouze v okamžiku, kdy je vložena do zařízení a připojena k mobilní sítě. Pokud je SIM karta mimo zařízení, nevysílá žádné signály a je prakticky nemožné ji sledovat.

Existují však situace, kdy může být SIM karta sledována, například v případě, že byla použita k provedení zločinu a policie nebo jiné orgány státní správy mají podezření, že by mohla poskytnout důležité informace k vyšetřování. V takovém případě mohou být použity speciální technologie a přístroje, které umožňují sledovat signál vysílaný z SIM karty a zjistit její polohu.

V každodenním životě však není pravděpodobné, že by byla SIM karta sledována bez připojeného telefonu, protože pro sledování SIM karty je vždy třeba mít přístup k nějakému druhu vysílače a speciálnímu zařízení.

Pro ty co se bojí jsou Faradayovy tašky, které umožňují ochranu před sledováním mobilního zařízení i SIM karty, stále velmi účinným způsobem, jak chránit soukromí a zabezpečit svá elektronická zařízení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz