Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Letní tábor letos trochu jinak, Češi vyráží na summer campy do zahraničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Education.cz

Studenti na internátní střední škole v USA

Letní tábory jsou v České republice tradicí. Léto ale mohou děti trávit i v zahraničí, tzv. summer campy se od těch u nás v mnohém liší.

Článek

„Na summer camp mohou studenti odjet do USA, Velké Británie, Kanady nebo třeba do Dánska a Španělska. Mezi nejoblíbenější patří campy v Británii nebo USA,“ popisuje trend ředitelka společnosti Education.cz Lucia Klimková. Summer campy se od klasických táborů liší tím, že mohou mít specifické zaměření na jazyky, kariérní poradenství, nabízí se ale i umělecky, akademicky nebo sportovně zaměřené kempy.

Studenti si už dopředu vyberou téma nebo zaměření kempu, které je zajímá a tomu se pak během léta věnují. Kromě toho zažívají také spoustu volnočasových aktivit a seznámí se se studenty z celého světa. „Viděli jsme, že mají rodiny zájem i o kratší pobyty v zahraničí pro mladší studenty a tak jsme zařadili do naší nabídky i letní kempy,“ dodává Klimková.

Léto na internátní škole v USA

Například v USA jsou summer campy pořádané internátními středními školami, které nabízí kvalitní vzdělání také studentům ze zahraničí. „Každoročně s námi na tyto školy v průběhu školního roku odjíždí desítky českých a slovenských studentů. Někteří z nich odjíždí na celé studium, ale většina se rozhoduje pro roční studijní programy. Summer camp je variantou pro mladší studenty, kteří jsou například ještě na základní škole,“ popisuje Klimková. Výhodou spojení internátních škol a letních táborů je vybavení kampusů a navázání na kvalitní výuku, kterou internátní školy v zahraničí poskytují.

„Zahraniční summer camp je podle nás skvělou příležitostí pro mladší studenty, kteří nad studiem v zahraničí do budoucna přemýšlejí. Stejně tak ale i pro ty, kterým se do zahraničí nechce na delší dobu, ale o tyhle zkušenosti nechtějí přijít úplně. Během krátkodobého letního programu se mohou seznámit s kampusem školy, být v každodenním kontaktu s rodilými mluvčími a zároveň si užít léto a poznat novou kulturu,“ vysvětluje Klimková.

Foto: Education.cz

Maine Central v USA

Summer camp byl pro Jana nezapomenutelným zážitkem

„Můj zážitek na summer kempu byl řekněme life-changing (transformační). Hrozně jsem se bál, když jsem tam jel a když jsem byl provázen kempem, ale pomaličku to ustupovalo. Když jsem se seznámil s kamarády a učiteli, kompletně se mi změnila nálada a bavím se s nimi dodnes,“ popisuje svůj zážitek ze Sidcot school účastník summer campu Jan Cafourek. „Hrozně se mi líbila organizace celého kempu, různé akce a interaktivita. Překvapilo mě jak mě do programu akcí zahrnovali. Byli jsme například na nějaké vodní akci a byl tam i bažinový les, jako kluk z města bych se bláta ani nedotkl, ale prales jsem proběhl celý a mí kamarádi taky. Oproti českým táborům je to o hodně interaktivnější a je tam větší snaha o zapojení, hodně jsem si to užil a klidně bych jel znovu,“ dodává Jan Cafourek, který se summer campu účastnil v létě 2023.

Odjet na letní kemp mohou studenti na 1 až 7 týdnů

Summer campy probíhají během letních prázdnin a jsou určeny pro studenty a studentky ve věku mezi 7 až 19 lety. Jejich délka se liší v rámci zemí, škol i zájmu studenta. Obecně mohou studenti odjet na summer camp na 1 až 7 týdnů. „Během letních táborů v zahraničí se mohou jejich účastníci zdokonalovat ve sportech, cizích jazycích, naučit se sestavit robota nebo studovat mořskou biologii,“ dodává ředitelka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz