Hlavní obsah
Umění a zábava

Eliška a Damián nacházejí nové dno televizní tvorby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TV Prima

Eliška a Damián

Mám názor, že člověk nemá zatracovat něco, co sám neviděl nebo nečetl. Proto jsem se rozhodla podívat na první díl nového seriálového počinu televize Prima Eliška a Damián. Byla to veliká chyba.

Článek

Eliška je majitelkou, jednatelkou a kdovíčím ještě v marmeládovně, Damián je dědičný princ z Báden-Bádenu a díky zvláštnímu lektvaru se jejich cesty 21. a 18. století protnou. Tuto zápletku hodnou pořádné červené knihovny se televize Prima rozhodla proměnit v seriál. Bohužel vůbec se jí to nepovedlo.

Chápu omezenost finančních prostředků české seriálové tvorby, ale pokud počin míří do nedělního prime-timu, neměla by se produkce alespoň trochu snažit? Vše od výpravy, kostýmů či dekorací na diváka křičí, že je se jedná o papundekl. Před pár lety jsem se podílela na hraných prohlídkách v několika historických objektech a seriál Eliška a Damián ve mně zanechal úplně stejný dojem. Jako by se sešla parta kamarádů, kteří se v nepadnoucích rádoby dobových kostýmech snaží oživit památku při hradozámecké noci. I herecké „výkony“ některých představitelů by tomu odpovídaly.

Ono to vlastně celé padá už se scénářem, který je velmi nekvalitní a postrádá logiku, takže není divu, že se z toho nikomu nepodařilo vykřesat mistrovské dílo. Pominu-li historické i zeměpisné nepřesnosti, tak rádobyvtipné dialogy ani nebalancují na hraně trapnosti. Překročily ji mílovými kroky. Je zlatou poučkou všech audiovizuálních tvůrců, že pokud je něco v příběhu těžké na pochopení, může to krásně vyřešit voiceover. A tady se jím opravdu nešetřilo. Myslím, že Jiří Dvořák se při jeho nahrávání musel hodně bavit. Nebo spíš plakal zoufalstvím?

Živit se uměním je bezpochyby těžké, ale opravdu čeští herci pro kus žvance musí vzít za vděk kdejakou šmírou? Nekvalita díla jim musela být jasná už při natáčení. Není divu, že na ČSFD si seriál zatím získal jen 7 % ze 100 % možných. Tak trochu doufám, že onen Kazmův znak, který bylo možné v průběhu děje zahlédnout, nebyla nápověda do jeho soutěže, ale spíš nápověda, že za celým tímhle trapným dílem je on a je to jeden z jeho dalších vtípků. Prosím, ať je to pravda.

Nad celým tímto historicko/romanticko/fantasy počinem televize Prima bychom se mohli klidně smát, kdyby to nebylo k pláči. Na Elišce a Damiánovi se totiž ukazuje, kam kráčí současná česká seriálová tvorba. A cesta to není radostná, spíše nacházíme čím dál hlubší televizní dno. Chápu, že v České republice zcela vymřela profese dramaturga, protože nikdo soudný by tohle na obrazovky v hlavním vysílacím čase nepustil, ale to už se seriály ani nepromítají testovacímu publiku? Asi ne, protože tato hrůza již má roztočenou třetí sérii, takže se seriálu na obrazovkách jen tak nezbavíme.

Za mě 0* z 5*.

PODÍVEJTE SE NA TO, POKUD: jste pod vlivem drog a svůj stav potřebujete dostat do dalších výšin nějakou bizarností.

NEDÍVEJTE SE NA TO, POKUD: se máte rádi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz