Hlavní obsah
Zdraví

Charlotte Keane poprvé slyšela hlas své matky až ve dvou měsících. Její emoce zhlédly miliony lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Freepik

Ne každému je přáno, aby ho hned od narození mohl konejšit matčin hlas. Charlotte Kean se narodila zcela hluchá, ale díky sluchadlům mohla poprvé ve svých dvou měsících uslyšet svou maminku. Tehdy hluboké emoce miminka dojaly i ta nejtvrdší srdce.

Článek

Když matčin hlas není slyšet

Malá dívka jménem Charlotte se narodila v roce 2017 ve Virginii s hluchotou od narození. Její maminka Christy Keane přiznala, že neměla do té doby žádné znalosti ohledně ztráty sluchu nebo možnostech léčby, proto se okamžitě po diagnostikování hluchoty své dcery obrátila na tým specialistů, aby se dozvěděla co nejvíce o tom, jak své dceři může pomoct co nejlépe. Charlotte byla diagnostikována tzv. oboustranná hluboká senzorineurální ztráta sluchu ve věku jednoho měsíce, jelikož selhala ve všech třech sluchových testech pro novorozence. Ve dvou měsících jí byla nasazena sluchadla, která následně nosila osm měsíců, než podstoupila operaci kochleárního implantátu v červnu roku 2018. Její rodiče chtěli, aby měla Charlotte co nejlepší přístup ke zvuku a rozvoji řeči. Díky tomu měla Charlotte stejné možnosti jako ostatní děti a mohla se tak lépe začlenit do kolektivu.

Virální video dojalo celý svět

Když byla Charlotte ještě nemluvně a dostala svá první sluchadla, Christy se rozhodla pořídit z tohoto jedinečného okamžiku video. To ještě neměla zdaleka tušení, na kolik milionů lidí toto video udělá dojem. Charlotte se na videu poprvé dojemně usmívá a emotivně reaguje na hlas své matky. „Nikdy předtím jsem tenhle výraz neviděla,“ řekla Christy na videu. Již po prvních slovech, která pronesla směrem ke své dceři, se Charlotte celá rozzářila. Následně své dceři konečně mohla vyznat lásku slovy „Miluji tě,“. Toto video se stalo virálním, shlédlo ho více než 100 milionů lidí a rozšířilo se po celém internetu. Pro Christy to bylo inspirací k tomu, že začala sdílet i pokroky své dcery na sociálních sítích, konkrétně na Instagramu, kde má již přes 141 tisíc sledujících. A ačkoliv se mezitím její rodina ještě rozrostla, stále si Christy nachází čas na to, aby pomáhala rodičům, jejichž dětem diagnostikovali hluchotu. Christy je také hrdou členkou organizace Virginia Hands & Voices, která pomáhá rodinám dětí se ztrátou sluchu. Tímto způsobem se snaží změnit vnímání ztráty sluchu nejen na internetu, ale i ve světě mimo něj.

Jaké jsou možné příčiny ztráty sluchu u dětí

Hlavním faktorem při hluchotě jsou genetické předpoklady, jelikož hluchota může být dědičná. Dále jsou to prenatální faktory, kdy se děti mohou narodit hluché kvůli problémům, které nastaly během těhotenství. Patří sem například rubeola, infekční onemocnění matky či užívání některých léků či alkoholu během těhotenství. Ke ztrátě sluchu může dojít také během porodu při nedostatečném přísunu kyslíku, což může způsobit poškození sluchového systému a vést k hluchotě. Než však člověk začne propadat zoufalství, je třeba si uvědomit, že ztráta sluchu u novorozenců a batolat může být různého stupně a typu, a že moderní medicína nabízí různé diagnostické a léčebné možnosti pro děti s hluchotou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz