Hlavní obsah
Lidé a společnost

Darwinova cena za nejhloupější a zbytečnou smrt: Případy lidí, kteří zemřeli absurdním způsobem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kues/Freepik

Někdy za to může nezdravá touha po adrenalinu, jindy zase nebetyčná hloupost. Občas se však stává, že lidé umírají naprosto zbytečně velmi hloupým způsobem. Pro takové je tu pak připravena Darwinova cena.

Článek

Satirické ocenění

Darwinovy ​​ceny jsou v podstatě satirickým způsobem vyznamenání, kterého se dočká jedinec, který podle tvůrců této ceny „vymaže svůj genofond tím, že zemře velmi hloupým způsobem“. První „ocenění“ bylo uděleno již roku 1985 na počítačovém fóru. V roce 1993 pak vznikla oficiální webová stránka, která zaznamenává nejhloupější a pro někoho i komická úmrtí z celého světa. Následovala i série knih, které se vydávají od roku 2000.

Bral svého učitele příliš doslovně

Psal se konec roku 1989, když jeden velmi vnímavý student v Austrálii vyslechl větu svého učitele bojového umění: „Teď, když jste ve svém tréninku dosáhli této úrovně, můžete zabíjet zvířata holýma rukama!“ řekl instruktor. Dvaatřicetiletý Ellie Quo se tedy rozhodl vyzkoušet toto tvrzení v praxi a uprostřed noci se vkradl do Zoo v Melbourne. Své bojové dovednosti si chtěl vyzkoušet ve výběhu lvů, ale lvi nezvaného vetřelce považovali pouze za půlnoční svačinu. Ráno nalezli zaměstnanci pouze jeho pozůstatky – dvě paže s lvím kožichem sevřeným pevně v prstech.

Sklo odolá střele, ale hlouposti nikoliv

V roce 1993 v mrakodrapu v centru Toronta jednoho dne vysvětloval studentům práv devětatřicetiletý právník Garry Hoy, že okna budovy jsou skutečně silná, nerozbitná a neprůstřelná. Ve svém zanícení se rozhodl demonstrovat sílu oken tím, že se rozběhne a plnou rychlostí do okna vrazí ramenem. Šokovaní studenti jen mohli přihlížet tomu, jak se Garry zřítil o 24 pater níže na chodník.

Proč utrácet za bungee jumping

Roku 1997 se dvaadvacetiletý mladík Eric Barcia rozhodl, že nebude utrácet za komerční bungee jumping, rozhodl se tedy, že si ho vyrobí sám. Pro tyto účely si vybral most vysoký přes 21 metrů. Následně pečlivě pomocí lepicí pásky připevnil dvě různé šňůry na bungee k sobě a jeden konec pevně přivázal k vozidlu. Následně si změřil výšku mostu a šňůru podle této délky přestřihl. Bohužel nevzal v úvahu, že šňůry na bungee se natahují.

Zabila ho ochranná deska

V roce 2008 trávil šestačtyřicetiletý David Monk dovolenou se svými přáteli v Sauze D'Oulx v Itálii. Jednoho večera se přátelé opili a rozhodli se, že bude velmi zábavné jít v tomto stavu sáňkovat na sjezdovku. Jelikož však neměli sáňky, ukradli za tímto účelem ochrannou desku, která zakrývala kovové zábrany ve spodní části sjezdovky. Vyšli nahoru na sjezdovku a sjeli na desce dolů. Bohužel však dole narazili do kovové zábrany a David na místě zemřel. Na zábraně totiž chyběla ochranná deska, kterou předtím ukradli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz