Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hippokratova přísaha: Kde se vlastně vzal hlavní důvod, proč byste měli důvěřovat lékařům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Dokážete si představit, že by lékaři ostatním vyzrazovali vaše zdravotní obtíže, nebo by vám odmítli pomoct? Tomu všemu zabraňují principy Hippokratovy přísahy. Co všechno obsahuje a kde se vlastně vzala?

Článek

Přísaha se jménem po „otci medicíny“

Hippokratova přísaha získala svůj název po řeckém lékaři, který žil v letech cca 460 př. n. l. – 370 př. n. l. v Thesálii. Jeho jméno je Hippokrates a je vůbec nejslavnějším lékařem starověku. Hippokrates provedl první lékařské záznamy a vytvořil základ pro lékařskou praxi. Vždy kladl péči o pacienta na první místo a navzdory rozhořčení ostatních odmítal představu, že by za nemocemi stáli bohové. Byl přesvědčený, že nemoci mají přirozené příčiny a věřil teorii, že tělo obsahuje čtyři šťávy (krev, hlen, žlutá žluč, černá žluč), které ovlivňují zdraví a každá ovlivňuje jinou část těla. K lidskému tělu přistupoval vědecky a přišel na to, že lidské tělo se může vyléčit vlivem prostředí.

Založil první školu medicíny na ostrově Kós v Egejském moři a spolu se svými následovníky vytvořil rozsáhlé šedesátisvazkové dílo zvané Hippokratovský soubor, které obsahuje podrobně popsané případy včetně přesných postupů léčby. Již tehdy museli všichni studenti jeho školy složit přísahu, jejíž obsah zůstává vesměs stejný do dnešních dnů: „Přísahám,… že lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného podle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné. Nepodám nikomu smrtící prostředek. Cokoli při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co nesmí se sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti.“

Foto: Foto de la Biblioteca Vaticanascan from book: User: Rmrfstar, Public domain, via Wikimedia Commons

Hippokratova přísaha na byzantském svitku ze 12. století vepsána do tvaru kříže

Přísaha, která přestála tisíciletí

Hippokratova přísaha se skládá lékaři do dnešních dnů, kdy byla v průběhu staletí často přepisována, aby odpovídala hodnotám jednotlivých kultur a jejich náboženství. Moderní verze přísahy se již ve většině zemí neodvolává na bohy a na některých lékařských školách dokonce není vůbec vyžadována. Používá se především na lékařských fakultách v USA.

V České republice lékaři na plné znění přísahy nikdy nepřísahali, ale na konci studia skládají promoční lékařské sliby, ve kterých se části přísahy objevují. V České republice sice nemají tento slib ani přísaha žádný právní význam, ale jejich principy jsou obsaženy zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), který upravuje povinnosti a odpovědnosti (nejen) lékařů vůči pacientům. Hippokratova přísaha dodnes zůstává nejslavnějším etickým lékařským spisem v dějinách západní tradice. Její poselství a principy byly transformovány do moderní podoby a dodnes přežívají její základní principy: Udělat pro pacienta maximum, nikomu vědomě neublížit a zachovávat mlčenlivost o zdravotním stavu pacienta.

Zdroje: kniha 100 největších lékařských objevů - Angela Roystonová, Medvik

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz