Hlavní obsah

Historická hádanka: Poznáte, co je na obrázku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Muzea jsou plná zajímavých historických předmětů, u kterých se naštěstí nachází popisky. Některé mají totiž tak rozličné tvary, že člověk občas jen hádá, k čemu asi takový předmět sloužil. Hned napoprvé však začneme s něčím jednodušším.

Článek

Co je na úvodním obrázku?

a) mučicí nástroj

b) vytrhávač plevele

c) vrhací zbraň

d) korouhvička

Jaká je správná odpověď?

Správná odpověď je vrhací zbraň. Jedná se o zbraň s názvem Kpinga, což je tradiční zbraň pocházející z Konga a některých dalších zemí ve střední a západní Africe. Tato vrhací zbraň se třemi čepelemi má tvar zakřiveného nože s rukojetí a v minulosti byla hojně používaná různými africkými kmeny jako lovecká a bojová zbraň. Používali ji především Zandští válečníci. Její zakřivená čepel umožňovala oběť nejen říznout, ale i uškrtit, což bylo velmi účinné nejen proti lovené zvěři, ale i nepřátelům z řad lidí. Kpinga byla zároveň i zbraní na dálku, jelikož mohla být hozena na nepřátele či zvěř z větší vzdálenosti. Kpinga byla také spojována s mužskou silou zandského válečníka a byla předávána do rodiny budoucí válečníkovo manželky. Dnes už je tato zbraň na území Afriky spíše kuriozitou.

Zdroj: Autorský článek, Deadliest Warrior Wiki

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz