Hlavní obsah
Věda

Rentgen: Zázračný vynález vznikl omylem před 128 lety. Lidé se báli, že jim bude vidět pod šaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Shvets/Pexels

Poznejte práci geniálního fyzika Wilhelma Röntgena, který na konci 19. století odhalil záhadné „paprsky x“, jež umožnily odhalit dosud skryté struktury lidského těla i jiných materiálů.

Článek

Rentgenové záření bylo objeveno náhodou

Rentgenové záření se stalo neodmyslitelnou součástí moderní medicíny, jelikož umožňuje diagnostikovat a léčit nemoci a poranění bez chirurgického zákroku. Stejně tak nachází využití v široké škále průmyslových odvětví, zajišťující kontrolu a bezpečnost materiálů a zařízení. Přitom bylo objeveno úplně omylem, když německý fyzik Wilhelm Conrad Röntgen roku 1895 pracoval na jiném projektu. Prováděl studium průchodu katodového záření elektrickým polem ve skleněné trubici. Ačkoliv měl trubici zabalenou v kartonovém obalu, fotografický papír, který měl náhodou položený kousek od trubice, pokaždé zaznamenal nějaké záření. Röntgenovi bylo jasné, že se nemohlo jednat pouze o katodové záření, a proto začal neznámé paprsky, které pojmenoval „paprsky x“ zkoumat.

Záření, které prošlo skoro vším

V rámci výzkumu zkoušel neznámými paprsky prosvítit různé předměty, včetně knihy o 1000 stranách, dřeva nebo gumy, kdy všemi materiály paprsky snadno prošly. Narazil až u olova. Aby si byl zcela jistý, že jím paprsky nemohou projít, vzal kousek olověné destičky a přidržel ho v blízkosti paprsků. K jeho překvapení se na obrazovce objevil nejen stín olověné destičky, ale také jeho ruky, na které byly krásně viditelné její kosti. Röntgen byl ze svého objevu tak nadšený, že ho nechal ještě téhož roku publikovat. Objevu si pochopitelně okamžitě všimly nejen noviny, ale i vědecká komunita a Röntgen se stal velmi brzy slavným po celém světě.

Paprsky, které ovlivnily celou medicínu

Díky rentgenovému záření se úroveň medicíny značně pozvedla. Nejprve se paprsky používaly k získávání snímků kostí, později se za použití speciálních barviv daly mapovat i poškozené orgány. Mezi veřejností přesto byly názory na rentgenové záření různé. Někteří jedinci, kteří zcela nechápali, jak paprsky fungují, se domnívali, že jim pomocí rentgenového záření budou neslušní zvědavci koukat pod šaty. Jedna londýnská společnost se toho ihned chytila a začala prodávat nové prádlo, o kterém tvrdila, že nepropouští rentgenové záření. I dnes mají ohledně rentgenu lidé určité obavy, ale v současnosti už se týkají především bezpečnosti rentgenů. Státní úřad pro jadernou bezpečnost však vydal prohlášení, ve kterém lidi ujišťuje, že dávka, kterou pacient obdrží při standardním výkonu v rámci rentgenové diagnostiky, není nebezpečná.

Zdroje: Autorský článek, Kniha 100 největších lékařských objevů – Angela Roystonová, SÚJB

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz