Hlavní obsah
Aktuální dění

Hody, hody doprovody, dejte zbraně malovaný! Britský ministr obrany zlomil Zelenskému pomlázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Někde zuří válka, někde se zase řeší míra vděku. Ale možná měl britský ministr obrany Ben Wallace tak trochu pravdu, když radil Ukrajině o důležitosti vděčnosti a dodal, že Spojené království není „Amazon“ pro zbraně.

Článek

Humanitární pomoc, která některé lidi pobuřuje

Zezačátku šlo rozhořčení a urgence ze strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskyho pochopit vzhledem k nečekanosti a nejspíš i nepřipravenosti na náhlý úder nepřítele. A ačkoliv není Ukrajina součástí EU ani NATO, západní státy se semkly, aby Ukrajině pomohly v podobě dovozu zbraní a poskytnutí azylu pro prchající před válkou. A tato pomoc daleko překračovala rámec humanitární pomoci, kdy lidem bylo nabízeno bezplatné ubytování, strava, překladatelé téměř na každém úřadu, možnost zaměstnání i začlenění. Někteří lidé začali dokonce pochybovat o tom, zda se tato pomoc poněkud nezvrtla, kdy byla ukrajinským matkám nabízena místa pro děti v soukromých mateřských školkách zcela zadarmo, které si zdejší matky samoživitelky sotva mohou dovolit, vstupy do různých institucí zdarma a ukrajinských vlajek se v České republice vyrojilo více, že by jeden mohl pochybovat, zda jsme ještě stále v České republice. Ale co už, pokud by se člověk držel té utopické představy, že se této pomoci dostává skutečně pouze matkám, dětem a starým obyvatelům z oblastí, které jsou skutečně zasaženy válkou, pak by proti tomu nejspíš nešlo nic namítat.

Zbraně jako samozřejmost, vždyť nás nepřítel je i váš!

Mnozí se rozčilovali, že se Ukrajině posílají zbraně, nicméně žádný stát se nechce zcela odzbrojit na úkor jiného, a tak se stalo, že z České republiky byla odvezena zastaralá vojenská technika na Ukrajinu s tím, že za toto solidární gesto vyfasujeme zbraně nové a lepší od západních spojenců. Nikdo na tom tedy netratil a Česká republika se navíc může prezentovat jako jeden z největších podporovatelů Ukrajiny. Pan Zelenskyj dostal na začátku července symbolický klíč od horní komory Parlamentu ČR, opět byl zaplaven vlnou podpory a premiér Fiala přislíbil útočné helikoptéry a munici. A od Pekarové navíc dostal i tričko, kdyby chtěl změnit svůj stále zelený outfit. Ukrajinské ozbrojené síly navíc dostaly do svých řad experty ze západu, které s sebou přinesli inovativní způsoby boje, například použití dronů, které se Ukrajinci naučili efektivně používat v boji. Jenže když přišlo na řadu koledování ve Spojeném království o urychlené stanovení časového rámce vstupu Ukrajiny do NATO, britský ministr obrany Ben Wallace to nevydržel a pomyslnou pomlázku Zelenskému zlomil se slovy, že nejsou „Amazon“. Pokusil se kulantně vyjádřit pravdu o tom, že by si měl Kyjev uvědomit realitu v určitých zemích, kde zkrátka není poskytování zbraní a peněz na boj proti ruské invazi automatická. Wallace dále zmínil, že Ukrajina vždy žádá o další podporu, jakmile obdrží nejnovější várku zbraní. Nebral si servítky, ani když popisoval 11 hodinovou cestu do Kyjeva, kde se dočkal seznamu přání pro další sadu zbraní, kdy opětovně zdůraznil, že nejsou online doručovací službou. Vstup Ukrajiny do NATO je navíc sám o sobě problematický, jelikož by se následně bojů musely zúčastnit i spojenecké armády, což by mohlo vést k válečnému konfliktu neuvěřitelného rozsahu.

Zdroj: Autorský článek, SkyNews

Anketa

Měla by podle vás vstoupit Ukrajina do NATO?
Ano.
4,6 %
Je mi to jedno.
0,9 %
Ne.
94,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1169 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz