Hlavní obsah
Umění a zábava

Hollywoodské filmové porody: Litry plodové vody, křik jako z hororu a dokonalý make-up i po porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wavebreakmedia_micro/Freepik

Občas filmoví tvůrci zkreslují realitu každodenního života natolik, že nakonec diváci považují filmové vyobrazení reality za jediné správné. Ukázkovým příkladem je porod, který díky filmovému průmyslu působí jako scéna z hororu.

Článek

Vše začíná pohádkovým těhotenstvím

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je asi 30 % šance, že se podaří ženě otěhotnět v prvním měsíci, kdy se o to s partnerem začne pokoušet. Ve filmech a seriálech je však tato šance téměř stoprocentní, kdy hlavní hrdinka otěhotní někdy dokonce hned na první pokus. V reálném životě přitom trvá obvykle až rok, než žena skutečně otěhotní. Hollywood také využil faktu, že během těhotenství se mění nutriční potřeby ženy. Zatímco v reálném životě lze „těhotenské chutě“ bez potíží ovládat svojí vůlí, těhotné ženy v hollywoodských filmech posílají své partnery pro zmrzlinu i v jednu hodinu ráno, vytrhávají lidem okurky z rukou, nebo mají potřebu jíst maso, ačkoliv jsou jejich postavy původně vegetariánky. Kromě toho jí těhotné ženy ve filmech a seriálech enormní množství jídla, jelikož „musí jíst za dva“. Tato myšlenka však již byla v reálném životě vyvrácena, kdy zejména v počátcích těhotenství je potřeba navýšení kalorií opravdu marginální. Nicméně i v reálném životě se některé ženy této myšlenky stále drží. Možná je ovlivnil právě některý z hollywoodských snímků.

Porod je vždy absolutně noční můrou

Ve filmech a seriálech zpravidla porod začíná prasknutím vaku blan v děloze a odtokem plodové vody. Samozřejmě k tomu dochází na veřejnosti či v nepříjemné situaci, kdy se zdá, že je plodové vody hned několik litrů. Ve skutečnosti však k odtoku plodové vody většinou dochází až během porodu a asi jen 15% těhotných žen potká prasknutí před začátkem porodu. Většinou je tedy již žena v nemocnici, když k prasknutí dojde. A pokud se náhodou nachází mimo nemocnici, určitě to nevypadá, jako by z ní vytékal barel vody. Ve filmech a seriálech se také ženy často vypravují do nemocnice již při první kontrakci. Jakmile se to stane, jejich partner s hrůzou v očích svou drahou polovičku odvádí nemohoucí do nemocnice, kdy ji často v nemocnici musí doslova vláčet nebo dokonce nést. Pravdou ale je, že porod může nastat až několik hodin po první kontrakci. Pak nastává samotný okamžik porodu, který je zpravidla vždy vykreslen tak, že žena vypadá, jako by ji posedl ďábel. Ačkoliv je porod nepopiratelně bolestivý, Hollywood ho proměnil v děsivou noční můru, kdy ženy křičí démonickým hlasem a skoro to vypadá, že musí zákonitě všem okolo prasknout ušní bubínky. Ve skutečnosti však často ženy spíše sténají nebo vydávají jiné, daleko méně hlučné zvuky, které je tolik nevyčerpávají, ačkoliv se i v reálném životě najdou ženy, který zvolí vysilující křik.

Po noční můře následuje perfektní okamžik

Rodící ženy většinou spotřebují na porod většinu své energie a jsou ve velkém stresu, je tedy zcela pochopitelné, že nevypadají, jako by právě vyšly z kosmetického salónu. Hollywood to však vidí jinak a ve filmech a seriálech se často setkáváme s ženami, které mají ihned po porodu dokonalý make-up a účes. Skvěle vypadají ostatně i jejich miminka, která se právě narodila. Jsou růžová, baculatá a mnohdy i zářivě čistá. Samozřejmě za to může i fakt, že se scény natáčejí se staršími miminky. Ve skutečnosti jsou však děti po porodu pokryté plodovou vodou a krví. Lékařský tým poté miminko očistí a ponechá mu vrstvu vernixu – ochranného mázku, který se hromadí na zádech, v záhybech a na hlavičce. Do filmové scény pak přijde dojatý otec dítěte, kdy se v mnoha filmech či seriálech na dokonalou rodinku přijde záhy po porodu podívat i široké příbuzenstvo či zástupy přátel. Ve skutečnosti je však po narození dítěte počet návštěvníků omezen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz