Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jono Lancaster: Rodiče ho po porodu opustili kvůli vzhledu, dnes je z něj úspěšný model a řečník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laura Garcia/Pexels

Jono Lancaster se milujících rodičů nedočkal. Kvůli jeho vzhledu ho rodiče zavrhli a opustili již 36 hodin po porodu. Dnes je z něj úspěšný motivační řečník a model.

Článek

Rodičům se vzhled miminka hnusil, tak jej opustili

Jono Lancaster je mladý muž z Velké Británie, který se narodil dne 30. října roku 1985 se vzácným genetickým onemocněním, které je známé jako Treacher Collinsův syndrom. Toto onemocnění ovlivňuje vývoj obličeje, včetně kostí, svalů a tkání. Jako miminko neměl Jono dostatečně vyvinutou čelist, chyběla mu část lícních kostí a také měl deformované uši. Jeho vlastní rodiče byli jeho vzhledem natolik zhnuseni, že miminko odmítli ukázat zbytku rodiny a svých rodičovských práv se vzdali už 36 hodin po jeho narození. Malý Jono tak zůstal opuštěný a bez rodiny, která by ho milovala.

Lásky se ve svém životě dočkal

Naštěstí se ho po dvou týdnech ujala adoptivní matka Jean, která si Jona okamžitě zamilovala bez jakýchkoliv předsudků. Jeho neobvyklý vzhled pro ni nebyl překážkou pro to, aby miminko zahrnula láskou a péčí, které tolik potřebovalo. Díky ní tak Jono získal novou šanci na šťastný život. „Vždycky mi říkala, že když mě poprvé viděla, nemohla si pomoct a usmívala se,“ prozradil Jono na svém instagramovém účtu. Dále také dodal, že vše, co člověk potřebuje, je mateřská „superhrdinská“ láska. Formálně ho Jean adoptovala v 5 letech a pomáhala mu překonat tvrdou šikanu, se kterou se ve škole kvůli svému vzhledu potýkal. Na střední škole prý ostatní studenti sklápěli zrak, když ho potkávali, jelikož nikdy předtím neviděli někoho s tak odlišným vzhledem. To mu vždy připomnělo odpor, který cítil ke svým rodičům, kteří ho opustili právě kvůli vzhledu. To vše se změnilo v jeho dvaceti letech, kdy výrazně zapracoval na svém sebevědomí a dokonce i navázal vztah s dívkou, díky které poznal nový druh lásky. Celou pravdu o jeho rodičích mu řekla jeho adoptivní maminka až ve věku 25 let, kdy mu ukázala dokumenty k adopci.

Je inspirací pro ostatní

Díky své adoptivní matce a přátelům se Jono naučil čelit předsudkům a ponižování od okolí a rozhodl se zaměřit na své silné stránky. V roce 2008 se tak stal modelem pro reklamní kampaň vytvořenou organizací Changing Faces, která se snaží zvýšit povědomí o vzhledové různorodosti a bojovat proti diskriminaci kvůli vzhledu. Tato zkušenost ho motivovala k tomu, aby se stal aktivistou a motivačním řečníkem a podporoval další osoby s vrozenými postiženími. Jono se v roce 2009 pokusil kontaktovat své biologické rodiče, ale ti mu odpověděli, že o kontakt s ním nestojí. I s tímto nezájmem ze strany biologických rodičů se však Jono dokázal vyrovnat, jelikož se podle svých slov díky své adoptivní mamince nikdy necítil osamělý. Nyní Jono cestuje po celém světě a pronáší velmi inspirativní přednášky o svých zkušenostech se šikanou a o tom, jak se se svou životní situací dokázal vypořádat natolik, že se při pohledu do zrcadla již dokáže usmát. Ze svého vzhledu si dokonce sám občas dělá legraci, kdy své uši přirovnává k uším kreslené postavičky Barta Simpsona ze seriálu Simpsonovi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz