Hlavní obsah
Lidé a společnost

Král Eduard VIII. abdikoval kvůli lásce. Bez toho by Karel III. na trůn nejspíš neusednul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vincenzo Laviosa, Wikimedia Commons (licence Public Domain)

Před 86 lety se anglický král Eduard VIII. postaral o největší skandál v historii britské monarchie trůnu. Jako první se vzal svého trůnu po pouhých 325 dnech vlády. Příčinou byla jeho láska k dvakrát rozvedené Američance Wallis Simpsonové.

Článek

Odhodlaný voják a dědic trůnu

Král Eduard VIII. se narodil jako Edward Albert Christian George Andrew Patrick David dne 23. června roku 1894 vévodovi a vévodkyni z Yorku (budoucímu králi Jiřímu V. a královně Marii). Jeho bratr Albert se narodil o rok a půl později, brzy následovala sestra Mary v dubnu roku 1897. Následovali ještě další tři bratři: Harry se narodil v roce 1900, George v roce 1902 a John v roce 1905 - ten však zemřel ve věku 13 let na epilepsii. Ve věku pouhých 12 let byl Eduard odeslán na námořní akademii v Osborne. 6. května roku 1910 během noci zemřel král Eduard VII., Eduardův dědeček, a tak se stal králem Jiří V. a Eduard se stal následníkem trůnu. Roku 1911 se Eduard stal dvanáctým princem z Walesu. Za války byl Eduard zařazen do granátnické gardy a sloužil jako štábní důstojník. Byl velmi zklamaný, když se dozvěděl, že nebude poslán do bitvy. Přestože nikdy nebojoval na frontě, získal si princ Eduard respekt ostatních vojáků za to, že si přál bojovat po jejich boku.

Princ, který miloval složité vztahy

Princ Eduard byl mezi ženami velmi oblíbený, jelikož byl pohledný, statečný a u britského lidu svého času velmi populární. Přestože by pro něj nebylo těžké získat srdce téměř jakékoliv dívky, princ vyhledával komplikované vztahy. V roce 1918 se princ seznámil s paní Fredou Dudley Wardovou, která v tu dobu již byla pět let vdaná. Jeho milenkou byla celých šestnáct let. Eduard si také udržoval dlouhodobý vztah s vikomtesou Thelmou Furnessovou. A právě na večírku, který lady Furnessová pořádala, poznal princ Eduard svoji budoucí lásku paní Wallis Simpsonovou. Ta byla na večírku doprovázena svým manželem Ernestem. Při prvním setkání nic nenaznačovalo tomu, že by mezi nimi mělo k něčemu dojít. O čtyři měsíce později se znovu setkali a pár měsíců na to byl princ pozván k Simpsonovým na večeři. Další dva roky pak byla paní Wallis častým hostem prince Eduarda, přestože si v té době stále udržoval vztah i s lady Furnessovou. Ta roku 1934 odcestovala do Spojených států a po svém návratu zjistila, že již není v životě prince Eduarda vítána. Eduard již měl totiž novou lásku, paní Wallis, které zcela propadl.

Dvakrát rozvedená americká milenka

Paní Wallis Simpsonová se narodila jako Wallis Warfieldová dne 19. června 1896 v Marylandu ve Spojených státech amerických. Ačkoliv pocházela z významné rodiny, ve Spojeném království to na její postavení nemělo žádný vliv. Wallis nebyla považována za typicky krásnou, ale díky svému smyslu pro styl se stala výraznou a atraktivní ženou. Jejím prvním manželem byl poručík Earl Winfield, pilot amerického námořnictva. Manželství vydrželo jen do konce 1. světové války, jelikož po návratu z války začal Earl pít a byl na Wallis hrubý. Šest let žila sama, než se ke svému manželovi vrátila na základě jeho proseb a slibů. Jenže Earl začal pít znovu a situace se opakovala, v prosinci roku 1927 se tak definitivně rozvedli. Pouhých šest měsíců po rozvodu se Wallis provdala znovu za Ernesta Simpsona, který pracoval v rodinném lodním podniku. Po svatbě se usadili v Londýně, kde navštěvovali různé společenské večírky. Jedním z nich byl právě ten, kde poprvé potkala prince Eduarda, svého budoucího manžela.

Historicky první král, který se vzdal svého trůnu kvůli lásce

Těsně před půlnocí dne 20. ledna roku 1936 zemřel král Jiří V. a princ Eduard se tak stal králem Eduardem VIII. Ze své nové životní role však nebyl nadšený a příliš populární nebyl ani u britského lidu, který do něj zpočátku vkládal velké naděje. Ukázalo se totiž, že král Eduard VIII. příliš nectí tradice, soustředí se na triviální věci a také nedůvěřuje svým poradcům, které považoval za přežitek. Mnoho z nich proto propustil a také extrémně snížil platy některým zaměstnancům královského personálu. Král také chodil pozdě na schůzky či společenské akce, přičemž hlavním důvodem byla právě paní Wallis Simpsonová, se kterou trávil většinu svého času. Zamiloval se do ní naprosto bezhlavě a zanedbával kvůli ní i své královské povinnosti. Jednoho dne král obdržel dopis od Alexandra Hardinge, králova soukromého tajemníka, který ho varoval, že pokud bude nadále udržovat vztah s Wallis Simpsonovou, vláda by mohla hromadně odstoupit. Eduard byl však natolik odhodlaný si paní Wallis, která se mezitím podruhé rozvedla, vzít, že se svého trůnu vzdal. Dne 10. prosince roku 1936 tak král Eduard VIII. podepsal šest kopií listiny o abdikaci, čímž zcela změnil následovnictví na britském trůnu. Jeho bratr Albert se stal králem Jiřím VI. a jeho následovnicí byla právě královna Alžběta II., která vládla 70 let a nedávno opustila tento svět v úctyhodném věku 96 let. Eduard se stal vévodou z Windsoru a paní Wallis se po sňatku s ním stala vévodkyní z Windsoru. Oba byli po abdikaci vyhoštěni z Velké Británie a následující roky prožili především ve Francii. Eduard na žádost své ženy podnikl roku 1937 kontroverzní návštěvu Adolfa Hitlera, což ještě více prohloubilo trhlinu mezi vévodou a jeho rodinou. Eduard zemřel 28. května 1972 a Wallis zemřela 14 let poté dne 24. dubna roku 1986. Jsou pohřbeni bok po boku v areálu hradu Windsor ve Frogmore.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz