Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kult Chrám lidu Jima Jonese: Kazatelovo kruté zacházení s členy vyústilo ve smrt téměř tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nancy Wong, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jim Jones

Chrám lidu se stal jedním z nejtemnějších a nejznámějších kultů v dějinách. Jeho vůdce Jim Jones své následovníky zotročil, týral a izoloval od zbytku světa. Nakonec je donutil k masové sebevraždě a připravil tak o život téměř tisíc lidí.

Článek

Charismatický kazatel a bojovník za rasovou rovnost

Jim Jones se narodil 13. května roku 1931 v Indianě v USA. Již od svého mládí projevoval zájem o náboženství a rasovou rovnost, pravidelně navštěvoval kostel a po absolvování střední školy se zapsal na Butler University ve městě Indianapolis, kde studoval obchod a politickou vědu. Později získal také titul z teologie na univerzitě Indiana University Bloomington.

V roce 1955 založil svou vlastní sektu s názvem Wings of Deliverance (Křídla vysvobození), kterou později přejmenoval na Peoples Temple (Chrám lidu). Stal se kazatelem a brzy získal pověst charismatického duchovního, který propagoval sociální spravedlnost a bojoval proti rasové diskriminaci. Pomáhal lidem bez domova a nakonec se mu podařilo oslovit i organizace, které obhajovaly práva občanů nebo provozovaly domovy pro seniory či osoby s duševními onemocněními. Jeho církev se rychle rozrůstala a získávala stále větší popularitu.

Značnou část jeho následovníků přitom tvořili Afroameričané, kteří v Jonesovi viděli symbol naděje za rovnost a lepší budoucnost. Jones sliboval svým následovníkům utopický spravedlivý svět a prezentoval se jako zázračný léčitel, prorok a spasitel. Angažoval se také v politice a brzy začal mít vliv i na místní úřady a politiku ve městě Indianapolis. Na začátku 60. let se zde dokonce stal ředitelem komise pro lidská práva.

Foto: Federal Bureau of Investigation, Public domain, via Wikimedia Commons

Jonestown

Založil pro kult své vlastní město

V roce 1965 se Jones rozhodl přesunout svoji rodinu i kult do Redwood Valley v Kalifornii, kde se jeho komunita ještě více rozrostla a měla přes 900 členů. Nakonec si v roce 1974 pronajal půdu v Guyaně v Jižní Americe, kam se i se svým kultem přemístil a ztratil se tak z mediálního dohledu. Zde vytvořil izolovanou komunitu s názvem „Jonestown“, která byla zcela nezávislá na okolním světě.

Z počátku se město jevilo jako idylické prostředí. Skutečně zde fungovala rovnost a společenská solidarita, brzy však začaly vyplouvat na povrch znepokojivé zprávy o Jonesovi, který získal nad členy komunity absolutní kontrolu. Jones kontroloval každodenní život svých následovníků, manipuloval jejich myšlení a nutil je pracovat na farmách se zvířaty a pěstovat ovoce a zeleninu. Členové byli během nucených prací podrobeni přísnému dohledu. Své členy měl také často týrat, dokonce mělo docházet i k sexuálnímu zneužívání některých členů kultu. Obvinění se stupňovala, kdy Jones měl svým následovníkům zabavit pasy a vyhrožoval jim mučením či smrtí, pokud se pokusí kult opustit. Následně začal provádět děsivé přípravy a zkoušky na masovou sebevraždu, což některé členy vyděsilo natolik, že se jim podařilo upozornit americká média o dění v kultu.

Nařízené smrti neunikly ani děti

V listopadu 1978 dorazil do Jonestownu zástupce amerického kongresu, Leo Ryan, který měl provést vyšetřování ohledně zpráv o zneužívání a nevhodných podmínkách v komunitě. Jones se však obával, aby ho následovníci poté nezačali opouštět, nařídil tak některým svým ozbrojeným následovníkům, aby Ryana a jeho doprovod zavraždili. Po tomto tragickém incidentu však Jones tušil, že svůj kult tímto odsoudil ke konci, rozhodl se tak, že raději zemře a všechny své následovníky vezme s sebou.

Dne 18. listopadu 1978 nařídil Jones svým stoupencům vypít nápoj s kyanidem. Ačkoliv někteří jeho následovníci ho uposlechli dobrovolně, mnoho lidí, včetně dětí, bylo donuceno nápoj vypít násilím a ti, u kterých se to nepodařilo, byli zastřeleni, nebo jim byl jed aplikován injekčně. Sám Jones jed nevypil, ale raději se zastřelil. Zemřelo více než 900 lidí, 304 z nich nebylo ještě ani osmnáct let. Tento děsivý incident je považován za jednu z největších tragédií v moderní americké historii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz