Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poznejte fascinující medúzu Turritopsis dohrnii, která je jediným nesmrtelným tvorem na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sonyworld/Pixabay

ilustrační obrázek

Medúza Turritopsis dohrnii se stala předmětem zájmu mnoha vědců a výzkumníků. Tato jedinečná medúza je totiž známa svou schopností proměnit se z dospělé formy zpět na juvenilní formu a začít nový proces stárnutí, což ji činí prakticky nesmrtelnou.

Článek

Nesmrtelná medúza

Turritopsis dohrnii je druh malé medúzy, která se nachází v oceánech po celém světě. Byla objevena ve Středozemním moři v roce 1883. Její úžasné schopnosti byly probádány až v 90. letech 20. století. V živočišné říši se jedná o unikátního tvora díky její schopnosti tzv. transdiferenciace. Díky tomuto procesu se medúza dokáže proměnit z dospělé formy zpět na juvenilní formu, což jí umožňuje začít proces stárnutí znovu od začátku a získat tak nový životní cyklus.

Umírá jen tehdy, když se jí chce

Tato medúza je v dospělosti velká asi jako malíček a její tělo má jednoduchou strukturu, která se skládá z husté sítě nervů a svalových buněk. Rozmnožuje se stejně, jako ostatní medúzy, a dokonce i stejně umírá – tedy pokud chce. Když se však nachází v krizové situaci, například má nedostatek potravy či znečištěnou vodu, přemění všechny své buňky do mladšího stádia, aby se vyhnula smrti. To jí umožňuje přežít prakticky neomezenou dobu. Během tohoto procesu se její buňky reorganizují a přemění na původní mladou formu, která je znovu schopna růst a vyvíjet se. Tento proces se může opakovat stále dokola, což Turritopsis dohrnii umožňuje uniknout před smrtí způsobenou stárnutím, pokud se medúza sama nerozhodne zemřít. Díky své schopnosti je také schopna vyprodukovat stovky geneticky identických medúz, které jsou jejími perfektními kopiemi. Právě tímto způsobem se „nesmrtelná medúza“ rozšířila po všech světových oceánech.

Foto: Bachware, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Turritopsis dohrnii

Její vlastnosti fascinují vědce po celém světě

Její schopnost neustálé regenerace přitahuje pozornost vědců z mnoha oborů, včetně biologie, genetiky a medicíny. Studium této medúzy by mohlo být cestou k odhalení tajemství dlouhověkosti a regenerace u živočichů. Dále by mohlo poskytnout cenné informace o procesech hojení, obnovy tkání a regenerace orgánů u živočichů. Tyto poznatky by mohly potenciálně umožnit obnovu dosud nevratně poškozeného zdraví i u lidí. Vědci si pokládají otázku, jakým způsobem se u medúzy vyvinula tato unikátní schopnost regenerace a nekonečného obnovování a snaží se přijít na konkrétní genetické a buněčné mechanizmy, které tuto schopnost umožňují.

Umožní výzkum medúzy lidem nesmrtelnost?

Využití vlastností Turritopsis dohrnii pro lidskou nesmrtelnost je fascinující a velmi lákavé, avšak zatím se jedná spíše o vědeckou fantastiku, která je stále mimo dosah současného vědeckého poznání a technologií. Mechanismus obnovy do juvenilní fáze je specifický pouze pro tento druh medúzy a nebyl zatím nalezen u žádného jiného živočišného druhu na světě. Zatím neexistuje žádný způsob, jak dosáhnout lidské nesmrtelnosti, přesto se vědci stále snaží lépe porozumět mechanismům stárnutí a hledají různé možnosti, které by mohly prodloužit život člověka. Možná tedy v budoucnu přinese vědecké zkoumání Turritopsis dohrnii odpověď na to, jak toho dosáhnout.

Anketa

Přáli byste si být nesmrtelní?
Ano
36,5 %
Ne
63,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 824 čtenářů.

Zdroje: NHM, AZ Animals

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz