Hlavní obsah
Krása a fitness

Radioaktivní pleťový krém a další šílené nápady v historii honby za krásou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: darksouls1/Pixabay

Některé z bolestivých či šílených zkrášlujících praktik se používaly dokonce až do 20. století, než si ženy tento obrovský hazard se svým zdravím v honbě za krásou raději odpustily.

Článek

Jedy byly v kurzu

V 17. až 18. století zemřely tisíce lidí při epidemii pravých neštovic. Přeživší pak měli na obličejích ošklivé jizvy, které se rozhodli maskovat pudrem s příměsí nebezpečného olova. Ačkoliv na první pohled pudr pleť opravdu zjemnil, toxické olovo v něm způsobovalo záněty, hnilobu zubů či plešatost. Pleť se navíc s jeho častým používáním zhoršovala, takže bylo nutné používat stále více pudru, což mohlo časem způsobit i smrt.

Ve viktoriánské Anglii zas byl v kurzu prudce jedovatý rulík zlomocný. Ženy si vyráběly z této jedovaté rostlinky odvar, který si následně kapaly do očí. Tak došlo k okamžitému rozšíření zornic, což bylo považováno za velmi smyslné a atraktivní. K vedlejším účinkům této zkrášlující praktiky však patřilo rozmazané vidění či dokonce slepota.

Velmi oblíbeným jedem v oblasti kosmetiky byl také arsen, který pro změnu pojídali lidé v 19. století, aby získali skvělou pleť, skvělou postavu či zářivý pohled. V tehdejších časopisech jste mohli nalézt přesný návod na množství konzumovaného arsenu, stejně tak jako doporučení, v jaké fázi by se přitom měl zrovna nacházet Měsíc. Při pravidelné konzumaci pak docházelo ke svalovým křečím, zvracení a k úmrtím na následek otravy.

Krém, který rozzáří vaši pleť – doslova

Na počátku 20. století ještě lidé neměli příliš tušení, jak dokáže být radioaktivita nebezpečná a škodlivá. Není tak divu, že nikdo příliš neřešil, když se v některém kosmetickém produktu objevily radioaktivní chemikálie, jako například roku 1932 v krémech francouzské značky Tho-radia, které měly rozzářit vaši pleť. K jeho propagaci využil jejich tvůrce lékárník Alexis Moussalli jméno lékaře Alfreda Curie, kterého si díky jménu lidé mylně spojovaly s vědkyní Marií Curie-Skłodowskou. Netřeba dodávat, že pravidelné vystavování nejen pleti radioaktivním chemikáliím je skutečně šílený nápad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Procedura

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz