Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šílený Caligula: Nejkrutější římský císař, který chtěl udělat z koně konzula a vyhlásil válku moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Mortel, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Říká se o něm, že byl největším tyranem v historii římských císařů. Jeho vládu provázely vraždy, občany házel lvům, ale kromě toho také podnikal šílené akce, jako když nutil své vojsko bojovat s mořem, nebo chtěl ustanovit svého koně konzulem.

Článek

Svoji přezdívku nesnášel

Gaius Caesar Augustus Germanicus se narodil 31. srpna roku 12 našeho letopočtu a byl 3. římským císařem. Jeho život trval pouhých29 let, ale během té krátké doby stihnul napáchat obrovské škody. Jeho rodiče byli Germanicus a Agrippina starší a byl jedním ze šesti dětí. Jeho vznešené jméno mu příliš dlouho nevydrželo, jelikož mu zhruba od jeho tří let začali všichni říkat právě „Caligula“, což znamená „botička“. Dělali si z něj tak legraci vojáci, když doprovázel svého otce na tažení. A ani jeho pozdější krutost ho přezdívky nezbavila.

Tragédie v rodině

Jeho otec Germanicus byl údajně otráven svým adoptivním otcem Tiberiem a jeho manželka chtěla svého zesnulého manžela pomstít. Tiberius ji však nechal uvěznit spolu s jejími dětmi Nerem a Drusem, kdy všichni tři ve vězení zemřeli. Caligulu ušetřil kvůli jeho nízkému věku a poslal ho ke své matce. Později Caligulu sám adoptoval. Caligula ho nenáviděl, ale své city skrýval, jelikož si byl vědom toho, že je spolu se svým bratrancem Gemellem dědicem trůnu. Jakmile byl po jeho smrti Caligula jmenován jediným císařem, nechal svého bratrance pro jistotu zavraždit.

Zpočátku ho lidé milovali, pak se zbláznil

Caligula se stal římským císařem, když mu bylo pouhých 25 let. Udělil bonusy vojákům v armádě, odstranil nespravedlivé daně a osvobodil lidi, kteří byli neprávem uvězněni. Pro lid také často pořádal gladiátorské hry a různé přehlídky. Jenže pár měsíců poté vážně onemocněl, a někteří dokonce věřili, že byl otráven. Přestože se z nemoci zotavil, jeho chování se zcela změnilo. Jelikož byl velmi vysoký a bledý, měl bledou hlavu a tělo extrémně chlupaté, lidé se mu občas pro jeho vzhled posmívali. Tyto urážky rozhodně nebral s nadhledem, ale následně nechal popravit každého, kdo se v jeho přítomnosti zmínil o koze. Začal zabíjet své blízké, nebo je posílal do vyhnanství. Když jeho babička projevila nesouhlas s jeho jednáním, brzy poté zemřela. Měl také podle všeho páchat incest se svými sestrami a prováděl neobvyklé sexuální praktiky během orgií, které pořádal u sebe v paláci.

Myslel si, že je bůh

Aby toho nebylo málo, Caligula se prohlásil za boha, a dokonce se tak začal i oblékat. Ve veřejných dokumentech sám sebe nechal označovat jako boha Jupitera a také nahradil některé hlavy bohů v chrámech svoji vlastní podobiznou. Svoji moc využíval na maximum, kdy vydával rozkazy k nevýslovným zvěrstvům a například nechal vězně předhazovat lvům. Jeho vláda byla plná intrik, vražd a násilí, kdy Caligulu začali nenávidět lidé, vojáci i senátoři. Proslýchá se, že Caligula senátory pohrdal natolik, že chtěl ze svého milovaného koně udělat konzula, aby se senátu vysmál. Toto však nebylo nikdy zcela potvrzeno a spíše to Caligula mínil jako vtip. Nicméně svého koně Incitatuse miloval natolik, že ho údajně nechal žít ve velkém mramorovém domě.

Absurdní válka proti moři

Podle historických pramenů, zejména římského historika Suetonia, se Caligula se v roce 39 n.l. rozhodl vyhlásit válku moři, aby ukázal svou moc nad přírodními živly. Ačkoliv tento tah považovali všichni za absurdní, dokreslovalo to jeho neuvěřitelně namyšlenou a tyranskou povahu, kdy si chtěl podmanit i moře. Podle legendy tak Caligula nařídil svým vojákům, aby se sešli na pláži a tam zahájili útok na moře. Vojáci měli moři nadávat, házet do něj kopí a jako trofeje posbírat co nejvíce mušlí. Toto gesto však jen vyvolalo ještě větší posměch a rozhořčení mezi vojáky a jeho politickými odpůrci. A tak byl 24. ledna roku 41 našeho letopočtu Caligula zabit svými vlastními gardisty, kdy byl více než 30krát bodnut. Smrti neunikla ani jeho manželka a dcera, aby prý byla jeho linie pro jistotu zcela vymazána.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz