Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mandatorní výdaje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Noční můra.

Článek

Noční můra současné vlády. Můra i vlád předešlých, ale nebyla tak černá. Vcelku měla úspěch s řešením tohoto problému, vláda předcházející, tedy Babišova. Měla na to, tedy ta vláda, jednoduchý princip. Napadá mě podobnost s feldkurátem Katzem ze Švejka. „To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují“ No jo, ale to nejde si donekonečna půjčovat. Myslím, že bychom se měli vyvarovat řecké zkušenosti… Naléhavost řešení, se ale neustále zvyšuje.

Kdo je největším příjemcem těch státních výdajů. No důchodci! Postřílet je, vyhladovět a jinak zlikvidovat, no jsme přeci vývojově dále! Tak co? Zvýšit dobu odchodu do důchodu? Zdá se to dobrým řešením. Jenomže, je tady jeden problém. Důchodci mají voličský nezanedbatelný potenciál. Zvýšení důchodů je samozřejmě kladně přijímáno, jak taky ne, a kdo se o to zvýšení zasadil? No tak toho budeme volit! No, a že ten příspěvek bude muset někdo zaplatit, tedy ty půjčky? No mladí si poradí…

Zvýšení doby odchodu do důchodu nesporně pomůže sanaci těch mandatorních výdajů. Delší dobu se bude pracovat, a tudíž plnit státní rozpočet. Konec konců, tomu nahrává i zvyšující se věk dožití, i trochu lepší zdravotní stav obyvatel. Hlava mi ale nebere, proč lidé a zejména ženy po padesátce, nemohou najít práci.

Mám jednu známou, která má kvalifikaci v oblasti služeb. Delší dobu vedla penzion, takže ekonomika, účetnictví a vše, co k tomu patří, má vcelku v malíčku. A protože to bylo na horách, musela zvládnout kuchyni, zásobování, (je perfektní řidička), prostě vše, aby neohrozila chod penzionu. Když mi líčila, které počítačové programy už zvládla, nejsem si jistý, jestli mi třeba nenadávala. Jsem neznalec.

Na řadě těch pracovních pohovorů byla úspěšná. Jen do okamžiku, než se jí zeptali na její věk. „No děti jsou už samostatné a mně je 54 let“. No a tím to skončilo, určitě zavoláme. Stále čeká.

Já už to vážně beru, jako diskriminaci žen po padesátce. Hlava mi to ale nebere. To bude lepší jít na „pracák“ a zvyšovat ty mandatorní výdaje, které by mohla svou prací pomoci snižovat? Zdá se to přehnané, ale není! Jak chceme zajistit práci pro ty, kteří chtějí pracovat a mají na to? Zvýšit věk, pro odchod do důchodu, ano. Ale co s těmi, kteří by mohli a chtějí pracovat? Zase jsou to ženy po padesátce. Takže je lepší, nechat je chodit pro příspěvek na „pracák“ a čekat, až dovrší ten důchodový věk.

Tady asi něco smrdí. Jasně, že stát nemůže přímo zasahovat do soukromého sektoru, má ale jiné možnosti. I prezident Pavel konstatoval, že není možné nepracovat a jen si chodit pro příspěvky.

Nejsem podezíravý. Ale nemohu se zbavit dojmu, že ta známá o tom svém oboru toho docela dost ví, a že by asi mohla vidět „pod pokličku“ toho podnikání. A to nejen soukromého, ale i státního. A to se vždycky nehodí, v tom, i v onom.

Ale stejně. Je to diskriminace žen po padesátce. Nejsme tupí a hloupí?

Ach jo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám