Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za chyby se platí (teda mělo by…)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Máme chyby velké, malé a střední a také ty neúmyslné. Jenomže jsou to pořád chyby, za které by se podle názvu článku mělo platit.

Článek

Hoď kamenem, kdož jsi spravedlivý a bez chyb. Trochu jsem si upravil poznatek z knihy knih. To by ty házecí kameny už dávno obrostly mechem a spíše se rozpadly, než by byly použity.

Jsme lidé chybující, také žádná novina. Jde ale o míru či velikost těch chyb. A hlavně o to, jestli jsme si těch vlastních chyb všimli a třeba sami pro sebe uznali, že jsou chybou, a něco udělali pro to, aby se chyba neopakovala.

Pokud už se stane nějaká chyba a je to na nás, tak automaticky přemýšlíme, kdo by se na té chybě mohl spolupodílet. A to platí paušálně pro jakoukoliv chybu. Já to také dělám…Uznání chyby, to by ještě šlo, ale hůře je to s placením.

Občas se u nás vyskytnou lidé, kteří sami sebe považují za bezchybné a když už, tak ty jejich chyby jsou naprosto bagatelní. Beru, v té naší širší populaci se i tato anomálie vyskytuje. Nic se vcelku neděje, pokud se ale tento typ lidí nedostane k moci a to jakékoli. Tady už neplatí to konkrétní placení za chyby. A když, tak jen v minimální úrovni.

Mám na mysli vládní i jiné představitele, kteří mohou z titulu své funkce takové kardinální chyby spáchat. Následkem bývá zbavení funkce, případně i nějaká ta finanční náhrada. Jestli se ale jedná o miliardy? Tak tady to placení zbývá na nás všech. Je to nespravedlivé? Víte, že asi ne?

Máme demokracii, to je podle řeckých představ vláda lidu. Lid ale sám sobě nemůže vládnout, to dá rozum. Ten někdejší Leninův slogan, že komunismus bude, až každá uklízečka bude sto vládnout státu? (Je to nepřesné slovně, ale významově ano).

Máme demokracii a je tedy na nás, kdo nám bude vládnout a koho si zvolíme. To je ale těžká řehole, ten výběr, to zvolení. Pomáhají nám partaje se svými návrhy. No jo, ale ani partaje nám neprozradí, který z jejich kandidátů má trochu červivé jádro.

Takže, jak z toho ven? Tady ani selský rozum nepomůže. Snad jen trvat důsledně na tom, že za chyby se platí, padni komu padni, a trochu podrobně prosít sítem, co jsou to zač ti, kteří nám chtějí vládnout.

Za velké chyby ale bohužel budeme stejně platit my. Na to „prosívací síto“ moc vlivu nemáme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám