Hlavní obsah
Zdraví

Endometriózu nikdy nepodceňujte. Může způsobit neplodnost a velké bolesti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefamerpik, www.pixabay.com

O endometrióze se moc nemluví, ale právě ona často stojí za neschopností otěhotnět. Žena by se v případě příznaků neměla bát navštívit lékaře.

Článek

Toto onemocnění je časté převážně v reprodukčním věku žen. Jedná se o bolestivý stav, kdy tkáň, která je podobná výstelce dělohy, se nachází mimo dutinu děložní (na vaječnících, ve vejcovodech nebo kdekoliv jinde v břišní dutině). Není výjimkou, že se endometria nacházejí i na jiných orgánech.

Při každém menstruačním cyklu se výstelka rozpadá a krvácí. Bohužel většinou pak roste na místech, kde by být neměla a zůstává v těle. Okolní tkáně jsou podrážděné a tvoří takzvané adheze (známé jako srůsty). Ty mohou okolní orgány přilepit k sobě a třeba i k břišní dutině. Adheze pak způsobují velmi bolestivý stav. Mnoho žen se vyhýbá pohlavnímu styku, protože právě při a po něm mají největší bolesti.

Ženy by si měly všímat příznaků, které mohou srůsty značit. Nejčastější jsou velmi silné bolesti několik dní před menstruací a během ní. Bolesti mohou jít až do zad a žaludku. Tato bolest je poměrně specifická, určitě ji ženy poznají. Není to běžná bolest. Kdy mohou zjistit, že něco není v pořádku, je bolestivost při pohlavním styku a nějakou dobu po něm. Většina žen se pak styku snaží vyhnout. Tady je určitě dobré komunikovat s partnerem. Dlouhodobé odmítání může mít vliv na celkový vztah. Dalším projevem jsou bolesti při pohybech střev a při nebo po močení. Ženy, které nemají silnou menstruaci a najednou s tímto mají potíže, by se měly poradit se svým gynekologem. U některých žen může endometrióza způsobit až neplodnost.

Některé ženy mohou mít hodně srůstů s malou nebo žádnou bolestí. Nemohou však otěhotnět. Adheze zjistit není vůbec snadné. Většina lékařů jako první při bolestech břicha doporučí sonografické vyšetření. Bohužel má jednu nevýhodu. Srůsty na něm nejsou vidět a tak je většinou podle nálezu vše v pořádku. Na vnitřním ultrazvukovém vyšetření u gynekologa, se někdy problém odhalit může. Většinou ale až ve chvíli, kdy je adheze značná.

Pokud podstupujete sonografické vyšetření, které neprokáže žádný zdravotní problém, ale bolesti u vás přetrvávají, domluvte se s lékařem na dalším postupu. Adheze se dají objevit na CT vyšetření nebo na magnetické rezonanci. Tak většinou lékař může ložiska zaznamenat.

Existují dvě metody léčení. Jedna je konzervativní, kdy se podávají léky proti bolesti a hormonální léčba. Ty většinou ale nevyřeší problém. Další je laparoskopická operace. Lékaři při této operaci rozruší /odstraní adheze. Většinou vám prohlédnou všechny orgány, které jsou v okolí. Operace je celkem náročná, ale tam, kde budete operaci podstupovat, jsou lékaři odborníci a tuto problematiku dobře znají. Bohužel tím, že se jedná o zákrok v dutině břišní, který je vlastně traumatem, mohou se adheze po letech tvořit znovu.

Já sama jsem tento zákrok podstoupila již dvakrát a patrně budu čekat na třetí. Z vlastní zkušenosti vím, co mohou adheze vše způsobit a jak obrovská bolest je provází. První operace byla značně náročná. Adheze byly na všech vnitřních orgánech a ještě spojeny k břišní dutině. I když byla co do obtížnosti velice náročná, druhá byla o něco horší. Tam došlo již ke srůstům střev. Naopak rekonvalescence byla o něco rychlejší. Trvala zhruba 12 dní. Při první trvala rekonvalescence skoro dva měsíce. Při operaci vám musí do dutiny břišní pustit plyn, který vám břicho nafoukne, aby bylo možné se k orgánům dostat.

Rada pro všechny ženy je, neodkládat návštěvu lékaře. Srůsty jsou opravdu nepříjemné a navíc se stále a stále rozrůstají. Operace je vždy strašák a mnoho žen řeší, že si nemohou dovolit jít na operaci a být pak delší dobu doma. Bohužel ale srůsty nezmizí a tak jako tak to budete muset jednou řešit. U mladých dívek, které plánují rodinu, je nezbytností tuto operaci neodkládat.

Anketa

Máte zkušenost s endometriózou?
Ano, již jsem prodělala operaci.
100 %
Ano, již jsem prodělala několik operací.
0 %
Ne, naštěstí zkušenosti nemám.
0 %
Mám podezření a chystám se k lékaři.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Čerpáno i z vlastní zkušenosti

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656

https://www.fno.cz/gynekologicko-porodnicka-klinika/co-je-endometrioza

https://www.sportuj.com/srusty-na-strevech-priznaky-lecba-adheze/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz