Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Fotovoltaika není zcela zelená, i ona zatěžuje planetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Oleksandr Ryzhkov on Freepik

Fotovoltaické panely. Ty lesklé, modrozelené desky, které stále častěji vídáme na střechách domů a velkých polích.

Článek

Zdá se, že každý, kdo se snaží být ekologický, si dnes pořizuje solární panely, a představa, že takto vyrábíme čistou energii přímo ze slunečního záření, je opravdu lákavá. Kdo by nechtěl mít svůj malý kousek čisté, neomezené energie? Ale jako všechno na světě, ani fotovoltaika není bez chyb. Jak už to tak bývá, věci nejsou vždy tak černobílé – nebo spíše zelené – jak by se mohly zdát.

Začátek na zelené louce (nebo spíš v továrně)

Solární panely jsou často prezentovány jako zázračné řešení pro energetické problémy světa. Ale když se podíváme na celý jejich životní cyklus, začínáme zjišťovat, že to není až tak jednoduché. Vše začíná jejich výrobou. A to, že panely nejsou zázrakem přírody, ale produktem průmyslu, je klíčový bod. Výroba fotovoltaických panelů vyžaduje značné množství surovin, zejména křemíku, vzácných kovů a skla. A těžba těchto materiálů? No, ekologický piknik to zrovna není.

Těžba křemíku a dalších prvků (například stříbra, které se používá v některých typech panelů) spotřebovává ohromné množství energie a vody. Navíc těžba často probíhá v zemích, kde se životnímu prostředí věnuje jen minimální pozornost, což může vést k rozsáhlému ničení ekosystémů. A to nemluvíme o emisích skleníkových plynů spojených s těžbou a přepravou těchto materiálů do továren, kde jsou zpracovány a přeměněny na solární články.

Energie z továrny, nikoliv ze slunce

Výroba fotovoltaických panelů není právě šetrná k životnímu prostředí. Samotný proces výroby křemíkových desek je energeticky náročný. Vyžaduje extrémně vysoké teploty a chemikálie, které nejsou zrovna eko-friendly. Zajímavé je, že některé studie ukazují, že energii, kterou fotovoltaický panel spotřebuje na svou výrobu, vrátí zpět do sítě teprve za několik let své provozní životnosti. To samozřejmě závisí na podmínkách, ale může to trvat 2 až 4 roky, než se „investice“ do panelu začne skutečně vyplácet z ekologického hlediska. A teď si představte, co se stane, když panel nevydrží oněch slibovaných 25 let, ale pokazí se třeba už po deseti letech.

Kam s tím po životnosti?

Dalším velkým otazníkem kolem fotovoltaiky je otázka recyklace. Solární panely mají omezenou životnost, obvykle kolem 25–30 let. A co se stane s těmi miliony panelů, až doslouží? Bohužel, recyklace fotovoltaických panelů je zatím velký problém. Na papíře to sice vypadá dobře – většinu materiálů, jako je sklo nebo hliník, lze znovu použít. Ale realita je složitější.

Recyklace solárních panelů je technicky náročná, protože jsou složeny z různých materiálů, které je obtížné od sebe oddělit. Navíc, v mnoha zemích stále chybí dostatečná infrastruktura a pravidla, jak s vysloužilými panely nakládat. Některé odhady dokonce naznačují, že recyklační průmysl zatím není schopný zvládnout masivní příliv vysloužilých panelů, který nás čeká v příštích dvou desetiletích. A kam všechny ty panely asi půjdou? Správně, na skládku.

Ekologický kompromis

Nesmíme ale fotovoltaiku zatracovat úplně. V porovnání s tradičními způsoby výroby elektřiny, jako je uhlí nebo zemní plyn, je stále mnohem šetrnější. Sluneční energie během provozu neznečišťuje vzduch ani vodu, neprodukuje emise skleníkových plynů a nemá žádné pohyblivé části, které by se musely pravidelně udržovat. Navíc, pokroky ve vývoji technologií znamenají, že panely jsou stále efektivnější, a tak produkují více energie z menší plochy.

I přesto je důležité si uvědomit, že ani fotovoltaika není dokonalé řešení. Je to součást větší skládačky, kterou musíme složit, pokud chceme skutečně přejít na udržitelnou energetiku. Ale je to řešení, které by mělo být zvažováno s otevřenýma očima, a ne jako univerzální zelený lék na všechny naše problémy.

Jak to vidět realisticky?

Je tedy fotovoltaika zelená? Odpověď zní: ano, ale s výhradami. Vyrábí čistou energii, ale její výroba a likvidace mají také dopad na životní prostředí. Pro některé může být překvapením, že je solární energie jen relativně ekologická – zejména když porovnáme proces její výroby a recyklace s tím, jak dlouho a efektivně slouží.

Naším cílem by mělo být pokračovat v rozvoji solárních technologií, zatímco současně investujeme do jejich udržitelnosti, ať už jde o recyklaci, snížení energetických nákladů na výrobu, nebo hledání způsobů, jak minimalizovat těžbu vzácných kovů. Možná někdy v budoucnosti budeme mít fotovoltaické panely, které se plně vyrábí z recyklovaných materiálů a vydrží třeba 50 let. Ale zatím jsme jen na začátku téhle cesty.

Fotovoltaika tedy není kouzelná hůlka, kterou mávnete a všechno bude zelené. Je to technologie s mnoha výhodami, ale také s výzvami. A možná bychom ji měli přestat idealizovat a začít se na ni dívat s trochou (sluneční) kritiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz