Hlavní obsah
Zdraví

Destruktivní démon alkohol aneb když člen rodiny trpí závislostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (geralt)

Alkoholismus je vážný problém, který ovlivňuje celou rodinu, ať už přímo nebo nepřímo. Pokud má někdo z rodiny problémy s alkoholem, může to mít negativní dopad na vztahy, zdraví a celkové fungování rodiny.

Článek

Na úvod příběh z naší rodiny

S obrovskou závislostí na alkoholu v rodině jsem se setkala u mého dědečka a strýce, kteří kromě alkoholiků byli navíc epileptici. Pamatuji si ty protiklady, kdy děda i strýc byli na jedné straně skvělí, milí a hodní, pokud zrovna nepili, a na druhé straně agresivita, lži a ponižování ostatních, později také krádeže peněz v rodině, když zrovna pili. Dlouhé roky se točili v bludném kruhu, ze kterého nedokázali vystoupit ani přes opakovanou léčbu a pohlcení závislostí na alkoholu v obou těchto případech bohužel skončilo tragicky – sebevraždou, u dědy v 50 letech a u strýce ve 40 letech.

Máma si následky z dětství, kdy byla často svědkem opilosti a následného agresivního chování a ponižování, nese dodnes, ale naštěstí životem nekráčí ve stejných šlépějích a doma máme k většímu pití alkoholu spíše odpor, i když skleničku vína si občas dáme rádi. Mě dodnes zajímají příběhy lidí, kteří byli závislí na alkoholu nebo drogách a smekám před všemi, kterým se podařilo z tohoto začarovaného kruhu vystoupit.

Ale každý, kdo řeší alkoholismus v rodině, má jiný příběh a jiné zkušenosti. Ten náš je, řekla bych, docela extrémní.

Časté konflikty v rodině

V rodině, kde vládne alkohol, často dochází k narušení komunikace a ke vzniku napětí a konfliktů mezi členy rodiny. Protože alkoholik často popírá svou závislost a odmítá pomoc, rodinní příslušníci mohou být frustrovaní a bezradní.

Děti v rodinách, kde je jeden z rodičů alkoholik, mohou trpět více než kdokoliv jiný. Vůči situaci se mohou cítit izolovaně a bezmocně. Také školní výkon, zdraví a budoucí životní rozhodnutí dětí mohou být negativně ovlivněny a u dětí alkoholiků hrozí později v životě větší riziko problémů s alkoholem nebo drogami.

Důsledky alkoholismu

Pokud se alkoholismus stane součástí rodiny, často dochází k různým neshodám. Zdravé fungování rodiny může být narušeno a vztahy mezi členy se mohou stát velmi komplikovanými.

Dalším možným důsledkem alkoholismu v rodině je poškození zdraví. Kromě fyzického zdraví, jako je cirhóza jater, může alkoholismus také ovlivnit duševní zdraví. Deprese, úzkost, nespavost a další duševní problémy jsou časté u lidí, kteří trpí alkoholismem v rodině.

Alkoholismus v rodině může mít dopad také na vzdělání, práci a sociální vazby. Děti v rodině, kde se vyskytuje alkoholismus, mohou mít problémy se soustředěním a učením.

Alkoholismus také může vést k propadu v práci, protože osoba trpící alkoholismem může mít časté absence a problémy s produktivitou.

Navíc, sociální vazby se mohou také stát narušenými, protože osoba trpící alkoholismem může být náchylná k izolaci a odmítání aktivit s ostatními lidmi.

Nabídnout pomocnou ruku nebo nechat padnout na dno?

To je otázka, kterou si kladou mnozí lidé, kteří se s alkoholismem u svých blízkých potýkají. Pokud se rozhodnete nabídnout pomocnou ruku, můžete pomoci alkoholikovi získat zpět kontrolu nad svým životem a vyléčit se z této závislosti. Pokud se naopak rozhodnete nechat ho spadnout na dno, můžete ho dovést k ještě většímu utrpení a zhoršení závislosti.

Můžete také navrhnout pomoc v podobě terapie či profesionální léčby. Existuje mnoho organizací a institucí, které poskytují pomoc alkoholikům a jejich rodinám, jako jsou například AA (Anonymní alkoholici), terapeutická střediska nebo detoxikační kliniky.

Alkoholismus je nemoc, která se dá léčit, ale je zcela zásadní, aby člověk, který je závislý, chtěl sám změnit svůj život. Ačkoliv to může být těžké, je důležitá také podpora a trpělivost rodiny a blízkého okolí.

Anketa

Máte zkušenost s alkoholem v rodině nebo blízkém okolí?
Ano, alkoholismus řešíme v rodině.
58 %
Ano, s alkoholismem jsem se setkal/a v blízkém okolí (kolegové, přátelé, známí...)
11,6 %
Ano, sám/sama u sebe řeším problémy s alkoholem.
13,6 %
Mám za sebou terapii a jsem abstinující alkoholik.
6,1 %
K alkoholu mám odpor.
3,3 %
Rád/ráda si dám skleničku, ale jen příležitostně.
5,3 %
S alkoholismem jsem se v rodině ani blízkém okolí nesetkal/a.
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1076 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz