Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Globální oteplování do Česka přineslo křižáka pruhovaného. Pěkně nás vylekal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Pavouk s nádherným, exotickým zbarvením byl v Česku do roku 1991 pozorován pouze v Lednicko-valtickém areálu, ale už dlouho ho můžete zahlédnout ve všech koutech České republiky.

Článek

Protože jsme tohoto velikého krasavce, kterého zdobí žlutočerné pruhy připomínající spíše vosu, viděli poprvé u babičky na zahradě, přiznávám, že nás pořádně vystrašil a začali jsme se zajímat o to, jaký pavouk to k nám vlastně zavítal, čím se živí a jak je to s jeho jedovatostí.

Foto: Epicwoman

Na pavoučí síti křižáka pruhovaného je charakteristické tzv. stabilimentum.

Co o něm víme?

Dozvěděli jsme se, že domovinou tohoto nádherného pavouka bylo původně Středomoří, ale díky globálnímu oteplování zdomácněl i v Evropě.

Pro síť křižáka pruhovaného je charakteristické stabilimentum, což je cikcakový pásek, který prý hmyzu připomíná květ, protože odráží ultrafialové světlo. Stabilimentum má také ochrannou funkci, protože je tak výrazné, že ho větší tvorové nepřehlédnou, můžou se mu vyhnout a díky tomu síť zůstává nepoškozena.

Kromě toho jsme také zjistili, že pavouk, se kterým jsme měli tu čest, byla vlastně pavoučice. Samci jsou oproti samičkám, které obvykle měří 15 až 20 milimetrů, o dvě třetiny menší, nejsou žlutočerně vybarvení a pokud bychom na zahradě zahlédli právě samce, nejspíš bychom mu nevěnovali žádnou pozornost.

Pro lidi není nebezpečný

Křižák pruhovaný se živí převážně hmyzem, zejména lučními kobylkami.

Foto: Epicwoman

Luční kobylky představují hlavní složku potravy křižáka pruhovaného.

Když jsme viděli takového exotického pavouka, říkali jsme si, jak je to s jeho jedovatostí a zjistili jsme, že ačkoliv v sobě tento pavouk má jed, pro lidi není nebezpečný. Kůže člověka je totiž příliš tvrdá na to, aby ji klepítka křižáka pruhovaného zdolala. Kdyby se mu to, čistě teoreticky, náhodou podařilo, jed není natolik silný, aby pro člověka představoval nebezpečí.

Rozmnožování

Páření nemá dobrý konec pro samce. Ten je po pářícím aktu samicí usmrcen a následně pro ni poslouží ještě jako potrava. Samice křižáka pruhovaného většinou přede dva až tři kokony, do kterých klade několik set vajíček.

V článku jsou použity podklady z následujících hesel na české Wikipedii: Křižák pruhovaný, Stabilimentum.

Anketa

Měli jste už možnost vidět v přírodě křižáka pruhovaného?
Ano.
71,5 %
Ne.
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 620 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz