Článek
To byl zase zážitek
Hned ráno si to štráduju do kuchyně ke kávovaru, protože jako pro spoustu lidí se káva i pro mě stala rituálem předtím, než se vrhnu na pracovní úkoly. Káva, ačkoliv piji bezkofeinovou, mě vždycky hezky „nakopne“. Jenže tentokrát to bylo jiné než jindy.
Napůl probuzená zapínám kávovar a otevírám plechovku s mletou kávou. Když do ruky beru odměrku, zjišťuji, že množství sypké směsi by vystačilo leda tak na „hruškovou vodu“, jak u nás lidově nazýváme velmi slabou kávu nelibé chuti. Šmátrám po nové kávě, ale kdybych tušila, co bude následovat, na mou duši přísahám, že bych si raději udělala Granko.
Kávová maska
Kromě odšroubování víka na plechovce je nutné zdolat ochranu proti zvětrání kávy - plech s otvírákem, jaký bývá u sardinek. Ve chvíli, kdy plech odtrhávám, se ale stane něco, co se nebojím označit jako malou kávovou explozi.
Káva vystřeluje jako konfety a malá zrníčka mi obarvují obličej, na který jsem si už bohužel stihla namatlat denní krém. Káva na něm drží doopravdy excelentně. Kdo ví? Třeba má tahle kropenatá maska blahodárný vliv proti stárnutí pleti, napadá mě. No kéž by! Alespoň k něčemu by to bylo dobré, ale jsem vůči tomu spíše skeptická.
Protože nemalá část kávy končí také na podlaze, oprašuji chodidla, běžím do koupelny před zrcadlo a sama sebe se lekám. Z masky vykukují pouze oči a já nevím, jestli se mám smát, nebo brečet. Co vím jistě je, že za chvíli musím vzbudit děti, kterým nechci způsobit doživotní trauma. Proto lezu do sprchy, abych ze sebe smyla tenhle peeling, který nebyl v plánu.

Konec dobrý, všechno dobré
Po kávě na mém obličeji nezůstala ani památka. Uklízím spoušť v kuchyni, chystám snídani a následně budím děti, jako by se ten incident vůbec nestal. Nakonec si udělám hrnek kávy, kterou pro změnu aplikuji vnitřně, a doufám, že jobovkám pro dnešní den odzvonilo.
Na svou oblíbenou značku kávy jsem ovšem nezanevřela, ani si nemyslím, že je chyba na straně výrobce. Něco takového se mi totiž stalo doposud poprvé. Plechovka ve skříni ležela docela dlouho a přesto, že zatím nevyexpirovala, zažila změny teplot. Možná proto v ní byl vyšší tlak a pak to dopadlo, jak to dopadlo.
Nerozumím tomu, ale dnes už vím, že příště, až budu otevírat novou kávu, si dám většího majzla. Tento zážitek mě sice dokonale probudil, ale stejně bych ho nerada opakovala znovu.