Hlavní obsah
Rodina a děti

Některým rodičům chybí základy slušného chování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Dobrý den, na shledanou, prosím, děkuji. Tato slova jsou pro většinu z nás projevem zdvořilého chování. Pokud si ale myslíte, že jsou samozřejmostí pro všechny, jste na omylu.

Článek

Každé ráno odvádím svého syna do školky a automaticky zdravím rodiče, se kterými jsem v jedné místnosti, zatímco děti se přezouvají. Ačkoliv většina rodičů pozdraví, pravidelně se mi stává, že dvě maminky na pozdrav nikdy neodpoví.

Já se pak cítím méněcenně, protože zdravím stále dokola (doma mě učili, že pozdrav je základ slušnosti) a bohužel, odezva nepřichází. V případě, že podržím dveře, nedočkám se poděkování a slovo „na shledanou“ pravděpodobně taky neznají.

Slušné chování by mělo být základem výchovy

Mnoho rodičů nedokáže dát svým dětem správný příklad a naučit je základům slušného chování. Tento nedostatek výchovy může mít pro děti a společnost negativní následky.

Někteří rodiče možná nevědí, co zahrnuje slušné chování a jaké jsou jeho základní principy. Možná jim tento vzor chyběl už v dětství a teď se předává z generace na generaci. Slušné chování zahrnuje například respektování ostatních lidí a ohleduplnost k druhým.

Je na nás, jaký vzor dětem předáme

Některé děti vyrůstají v rodinách, kde se nevěnuje pozornost základům slušného chování. Mohou být vychováváni v prostředí, kde jsou běžné nevhodné výrazy, neuctivé chování a nedostatek respektu k druhým lidem. Tento způsob výchovy může vést k agresivitě, neúctě a nerespektování pravidel ve společnosti.

Nedostatek slušného chování může mít negativní dopad na vztahy mezi lidmi nejen v rodinách, ale i v pracovním prostředí a na veřejnosti. Pokud se děti nedozví, jak se správně chovat k ostatním, mohou mít potíže s tím, jak si najít a udržet přátele.

Problémem je, že někteří rodiče se stále nezajímají o výchovu svých dětí a nevnímají jejich potřebu získat základy slušného chování. Tento nedostatek zodpovědnosti může vést v extrému k dalším problémům ve společnosti, jako jsou násilí, kriminalita a nedostatečná úcta k ostatním lidem.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Základ respektu a tolerance

Slušné chování je základním prvkem respektu a tolerance k ostatním a k sobě samým. Pokud jsou rodiče příkladem pro své děti, pomohou jim získat základy pro úspěšný život a spokojenost nejen v rodině, ale i ve společnosti.

Anketa

A co vy? Pozdravíte člověka, kterého vídáte často?
Ano, vždy. Pokud neodpoví, není to můj problém.
72,9 %
Ano, ale pokud mě ignoruje, příště už nezdravím.
26,4 %
Nezdravím.
0,4 %
Na pozdrav neodpovídám, pokud mi člověk není sympatický.
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10456 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz