Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Otevření Máje: interiér s okázalými prvky i fronta na burgery zdarma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman

Máj se po dvou letech opět otevřel veřejnosti.

Máj Národní, jak je budova nyní nazývána, nabízí kombinaci obchodů, restaurací i kaváren, ale hlavně spoustu zábavy a vyžití pro děti i dospělé. Myslím si, že přesně tohle tady chybělo.

Článek

Původní budova obchodního domu na křižovatce ulic Spálená a Národní byla vybudována mezi lety 1972-1975. Od roku 2007 je chráněna jako Kulturní památka České republiky, ale protože v poslední době docela skomírala, bylo rozhodnuto o její rekonstrukci a Máj se tak proměnil v moderní víceúčelové centrum.

Protože jsem zrovna v den otevření šla okolo, letmo jsem nakoukla dovnitř a musím říct, že jsem mile překvapená, podobně jako u instalace dvou obřích motýlů s trupem napodobujícím stíhačku spitfire od výtvarníka Davida Černého. Motýli, kteří vzbudili rozporuplné a vášnivé názory, dle Černého vzdávají poctu československým stíhacím pilotům, kteří sloužili v britské armádě. Pražští památkáři povolili umístění soch, upoutávajících pozornost turistů i místních, na fasádu Máje pouze po dobu jednoho roku.

Foto: Epicwoman

Pro někoho možná kýč, pro mě vítaná moderní instalace, která zaujme.

Devět pater na ploše 17 000 metrů čtverečních

V prvním podzemním patře je znovuotevřené Tesco. První patro pak vybízí k nákupům v několika běžných obchodech, jakými je například lékárna, trafika, drogerie, květinářství či pekařství a kromě toho si můžete odpočinout také v kavárně. Druhé patro je rájem nejrůznějších restaurací a místa k sezení čítají asi 750 míst. Toto patro zdobí okázalé lustry z českého křišťálu, kterých je prý v celé budově přes 250 a zaujmou na první pohled. Ve třetím a čtvrtém patře si můžete užít zábavu na simulátorech Formule 1, zahrajete si billiard, šipky či minigolf. Páté patro je věnované rodičům s dětmi. Rodinný zábavní park, včetně venkovní terasy, vypadá moc hezky. V šestém patře se na podzim otevře interaktivní expozice o historii Prahy s názvem Back in Time a jste-li fanoušci superhrdinů, sedmé patro je pro vás jako dělané. V osmém patře můžete ochutnat různé druhy šampaňského a užít si výhled na Prahu, stejně jako v devátém patře na vyhlídkové terase.

Foto: Epicwoman

Rychlé občerstvení Popeyes dalo prvním padesáti návštěvníkům burger zdarma. Páska byla přestřižena za odpočítávání a doprovodu saxofonistky.

Znovuotevřený Máj jsem zatím jen proběhla, ale už teď jsem přesvědčená, že víceúčelové centrum je přesně to, co tady bylo potřeba. Tento moderní prostor určitě přitáhne spoustu turistů i místních obyvatel. Já sama se těším na to, až toto místo prozkoumám důkladněji.

Anketa

Líbí se vám nově otevřený Máj Národní?
Ano.
18,5 %
Ne.
81,5 %
Celkem hlasovalo 146 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz