Hlavní obsah

Paměťový kvíz: Zapamatujete si osm kuriozit ze světa zvířat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman /generováno pomocí AI nástroje DALL·E

Příroda je plná fascinujících kuriozit. Zvládnete si zapamatovat zajímavosti o krokodýlech, delfínech nebo třeba o chobotnicích? Pojďte to zkusit.

Článek

Zajímavosti ze zvířecí říše můžete použít také jako paměťový kvíz. Kolik zajímavostí vám po přečtení následujících osmi bodů utkví v mysli, aniž byste je předčítali? Pokud přijmete paměťovou výzvu, stačí když si zapamatujete fakta vyznačená nadpisem.

1. Krokodýli neumí vypláznout jazyk

Věděli jste, že krokodýlí jazyk je ke spodní části čelisti přirostlý pevnou membránou? Proto tito tvorové mohou jazykem pohybovat jen minimálně.

2. Delfíni při spánku zavírají jen jedno oko

Dá se říct, delfíni spí jen napůl. Jedna hemisféra mozku tvrdě spí a druhá zůstává vzhůru, aby monitorovala okolí. Podle toho, která hemisféra je zrovna aktivní, stejné oko zůstává otevřené.

3. Tělo medúz je z 97 procent tvořeno vodou

Medúzy patří k nejstarším organismům na Zemi. Místo mozku mají pouze centrální nervový systém a jejich tělo je z 97 procent tvořeno vodou.

4. Chobotnice mají tři srdce a modrou krev

Tři srdce umožňují výkonný krevní oběh a chobotnice jsou díky nim schopné přizpůsobit se i extrémnějším podmínkám v hlubokých vodách. Hlavní srdce je odpovědné za cirkulaci krve do všech částí těla, další dvě menší srdce pumpují krev žábry, které umožňují získávat kyslík z vody. Krev chobotnic obsahuje více mědi než železa a má modré zabarvení.

5. Sovy nemohou pohnout očima

Sovy očima nemohou téměř hýbat, ale za to zvládnou otočit hlavu až o 270 stupňů, což hendikep nehybných očí dobře kompenzuje .

6. Mláďata mořských koníků rodí samci

Kuriozitou u mořských koníků je fakt, že mláďata přivádí na svět sameček. Děje se tak následovně. Samička vloží vajíčka do kapsy v hrudním koši samečka, tam jsou oplodněna, poté je sameček nosí několik týdnů a po vylíhnutí potěr vypudí svalovými kontrakcemi. Pro názornou ukázku vkládám video jednoho porodního cyklu, kdy sameček přivedl na svět okolo 2000 potomků.

7. Krokodýli polykají kameny

Kvůli tomu, aby se krokodýli udrželi pod vodní hladinou, polykají kameny, které zůstávají v žaludku.

8. Kolibříci jsou jediní ptáci, kteří mohou létat pozpátku

Kromě umění letu pozadu se kolibříci umí vznášet na místě a jsou známí velkou frekvencí mávání křídel. Dokážou mávnout až devadesátkrát za vteřinu.

Vyhodnocení kvízu

Pro vás, kteří jste testovali, kolik zajímavostí jste si zapamatovali, přikládám vyhodnocení.

  • 6-8 zapamatovaných zajímavostí: Gratuluji! Máte paměť jako slon.
  • 3-5 zapamatovaných zajímavostí: Dobrá práce! Jde vidět, že některé zajímavosti ze světa zvířat vám utkvěly v paměti.
  • 0-2 zapamatovaných zajímavostí: Nevadí! Pokud chcete, zkuste to znovu.

Anketa

Jsou pro vás některé zajímavosti ze světa zvířat nové?
Ano
100 %
Ne
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz