Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stávka škol: Vážně je problém nechat děti jeden den doma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

V pondělí 27. listopadu 2023 musí spousta školáků zůstat doma. Bude školská stávka.

Spousta rodičů se zbytečně pohoršuje nad tím, že si kvůli školské stávce musí nechat děti doma. Dělají, jako by děti snad nikdy nezůstaly doma například kvůli nemoci nebo možná i lenosti rodičů.

Článek

V pondělí 27. listopadu 2023 bude naše škola ve výstražné stávce. Škola bude uzavřena, protože není možné zajistit vzdělávání ani v omezeném režimu. Zpráva, kterou jsme obdrželi před několika dny, potěšila školáky, ale rodiče už méně.

Společně s omluvou své rozhodnutí o účasti ve stávce škola zdůvodňuje nízkými platy nepedagogických pracovníků a tím, že obsazení těchto pracovních pozic je prý už nyní velmi obtížné. Dále je při současném nastavení inkluze dalším problémem plán na snížení počtu asistentů pedagogů. Učitelé také nesouhlasí se snížením finančních prostředků na nákup učebních pomůcek.

Argumentům školských zaměstnanců naprosto rozumím a fandím jim.

Děti jsou budoucností nás všech

Vedení naší školy dodává, že jistou komplikaci si uvědomuje, ale zároveň zdůrazňuje, že jde jen o jeden den, zatímco zaměstnanci škol se snaží bojovat za kvalitní vzdělávání dětí i v budoucnu. Pro mě osobně je to argument, proti kterému nelze nic namítnout.

Nechci se rozčilovat nad tím, že jeden den bude zavřená škola přesto, že celý týden před termínem stávky je moje druhačka doma, protože je nemocná. Jeden den doma navíc už jistě zvládneme a navíc se nám to zrovna i hodí. Je to nic oproti tomu, když jsem dvě děti, hezky jedno po druhém, měla doma asi měsíc s neštovicemi.

Na internetu jsem si přečetla úsměvné názory. Učitelé prý mají dost peněz oproti uklízečkám, které musí vyžít s málem. Co kdybychom se zamysleli jinak? Zkusili jste plat školských zaměstnanců srovnat s platem politiků? Navíc, kdo má takový luxus, aby měl dva měsíce prázdnin? A kdo jiný než učitelé si takový luxusní odpočinek od mnohdy drzých žáků zaslouží?

Jednou máte děti, tak se starejte

Nechápu, proč si rodiče stěžují na to, že škola nezajistila výuku a místo toho jdou stávkovat. Vždyť to prý nikam nepovede. A já si zas myslím, že jediné, co nikam nevede, je sedět se založenýma rukama a nechat si vše líbit.

Rozhodli jste se, že budete mít děti a už v té době jste přeci museli počítat s tím, že vaše zlatíčka budou někdy nemocná, může se stát, že škola bude uzavřena z jakýchkoliv důvodů a vám nezbyde nic jiného, než se s nastalou situací vyrovnat a malým dětem zajistit hlídání. A chápu, že to může být komplikace.

Hlavu vzhůru! Učitelé bojují za zachování kvality vzdělávání vašich dětí. Jsem si jistá, že jeden den doma přežijete. Svou dceru bych už také nejraději poslala do školy, ale nedá se nic dělat. Nechat dítě doma je naprosté minimum, kterým můžu přispět k dobru věci.

Anketa

Podporujete školskou stávku?
Ano.
78,1 %
Ne.
21,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1784 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz