Hlavní obsah
Zdraví

Vdechování helia: zábava s rizikem udušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Vdechování helia se může jevit jako neškodná zábava, ale opatrnost je rozhodně na místě. Nepříjemnými následky mohou být závratě, nevolnost, bolest hlavy a v extrému udušení.

Článek

Protože mi na mysl už několikrát přišla otázka, zda je vdechování helia zábavou bez rizik, nedalo mi to a trochu jsem si na ni posvítila. Zjistila jsem, že ačkoliv helium není jedovatým chemickým prvkem Mendělejevovy periodické soustavy, zrádná nástraha číhá v nedostatku kyslíku, který je vytlačován z plic vdechnutým heliem, aniž by nám naše tělo vyslalo signál, že je něco v nepořádku.

Šmoulí párty

Pravděpodobně jste to už někdy také zažili. Byli jste na party nebo na pouti, nechyběly zde nafukovací balónky naplněné heliem, a někoho z vašich známých nebo možná dokonce vás samotného napadl geniální nápad. Právě tento nápad spočíval ve vdechnutí helia z balónku, díky kterému se odvážnému aktérovi jako mávnutím kouzelného proutku změnil hlas a ostatní zúčastnění se náramně bavili legračním číslem, které nám připomínalo hlas oblíbených postaviček z dětského animovaného seriálu Šmoulové. Osobně jsem vdechování helia nikdy nevyzkoušela a dokážu bez něj žít i nadále. Na druhé straně přiznávám, že šmoulí hlas u kamaráda, který je chlap jako hora s hlubokým hlasem, mě pobavit dokázal.

Proč helium mění hlas?

V heliu, které je vzácným plynem lehčím než vzduch a hned po vodíku druhou nejvíce zastoupenou složkou vesmírné hmoty, je třikrát větší rychlost zvuku než ve vzduchu. Díky tomu se při jeho vdechnutí změní rezonanční frekvence dýchacích cest, čímž je ovlivněno právě zbarvení hlasu.

Jenže tahle legrační zábava určená k pobavení ostatních má také svou odvrácenou stránku. Když jsou plíce místo vzduchu naplněné heliem, může docházet k dušení, aniž byste o tom věděli. Hladinu oxidu uhličitého v krvi hlídá dechové centrum, které vydává pokyn k nádechu, když je to potřeba. Problémem je, že na helium žádná čidla nemáme, a právě v nevědomém nedostatku kyslíku v těle tkví ona zrádnost. Na druhé straně, helium není jedovaté a v některých případech se ve směsi s kyslíkem využívá k léčbě plicních chorob nebo pro potápěče v extrémních hloubkách.

V zahraničí bychom našli několik případů, kdy v souvislosti s nadměrným vdechováním helia došlo k úmrtí udušením. Přesto, že Česko na kontě fatální případy nemá, bych byla opatrná. Pokud bych se bez šmoulího hlasu nedokázala obejít, myslela bych na to, že je třeba zajišťovat tělu i dostatečný přísun kyslíku, který je pro životní funkce nezbytný.

Je velmi pravděpodobné, že jednorázový nádech z malého heliového balónku nebude mít vážné následky. Počítejte ale s tím, že vdechování helia z balónku může kromě legrační změny hlasu způsobit závratě, nevolnost či bolest hlavy. Ostatně, na toto riziko upozorňují i prodejci balónků a nádob naplněných heliem.

Nikdy nevdechujte helium přímo z tlakové nádoby

Většina vážných zdravotních komplikací, která v několika případech ze zahraničí skončila udušením, často souvisela s neuvážlivým vdechováním přímo z lahví naplněných heliem.

Myslete na to, že čím více čistého helia vdechujete, tím déle zůstáváte bez kyslíku. Oproti heliovým balónkům je v tlakových nádobách větší množství helia a také tlak plynu by mohl poškodit dýchací cesty.

Anketa

Máte osobní zkušenost s vdechováním helia?
Ano.
40,7 %
Ne.
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Zdroje:

Wikipedie: Helium

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Helium

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz