Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zajíc se zabydlel ve škole mezi paneláky a denně nám přináší radost a nadšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Zajíc na školním hřišti? V areálu školy, kterou navštěvuje dcera, ho vídáme čím dál častěji. Kromě radosti, kterou díky své přítomnosti zajíček přináší, mají děti jedinečnou příležitost vidět přírodu a divoká zvířata zblízka.

Článek

Proč se zajíc rozhodl vybrat si právě tento prostor jako svůj domov?

Není žádným tajemstvím, že zajíci nebo divocí králíci se čas od času objeví na městských sídlištích, která jsou zcela odlišná od jejich přirozeného prostředí. Domovinou zajíců jsou lesy, louky a jiné přírodní oblasti, kterých je ovšem díky zástavbám rok od roku méně. Zajíci se tak musí přizpůsobit novým podmínkám a hledat nová místa pro přežití.

Když vyzvedávám dceru z družiny, děti tráví čas na školním hřišti, kde nechybí zelené plochy s trávou a keři. Na zajíce, který se zabydlel v areálu školy, máme poslední dobou vážně štěstí. Jeho pohopkávání okolo nás je vždy milý zážitek, a dá se říct, že ze zajíčka se stává takový náš zvířecí kamarád, který nemá velký ostych, ačkoliv potřebuje bezpečnou vzdálenost. Je vidět, že na lidi je už zvyklý.

Jedním z důvodů, proč si zajíc oblíbil právě školní areál, je určitě přítomnost potravy. Na školním hřišti se nachází spousta keřů, trávy a rostlin, které pro zajíce slouží jako zdroj potravy. Navíc, na hřišti se občas objeví drobné zbytky jídla.

Školní areál je pro zajíce relativně bezpečným místem, kde se s predátory nesetká tak často, jako v přírodě. Lidé jsou vůči zajíčkovi převážně přátelští, respektují jeho přítomnost, a proto si v areálu školy může vesele poskakovat.

Zajíc oceňuje i vhodné úkryty, jakými jsou husté keře, poskytující skvělou ochranu před větrem, deštěm a dalšími nepříznivými podmínkami.

Přínos pro děti

Také pro děti je přítomnost zajíce ve škole jistým benefitem. Děti mají možnost naživo pozorovat zajíce, sledovat jeho chování a učit se o jeho potřebách a způsobu života. Tato interakce s přírodou a zvířaty je pro děti velmi cenná.

Závěrem přidávám několik zajímavostí:

  • Zajíc měří 50 až 70 centimetrů a váží přibližně 2,5 až 6,5 kg.
  • Maximální rychlost, kterou je zajíc schopen běžet, je přes 70 km/h.
  • Zajíc překoná až 6 metrů na jediný skok a vyskočí do výšky 1 metru.
  • Díky delším zadním nohám vyniká v běhu do kopce.
  • Březost trvá 42 dnů a obvykle se rodí 2 až 5 mláďat.
Foto: Epicwoman

Jedna autentická fotka školního zajíce.

Zdroje:

Informace uvedené v poslední části článku o zajímavostech jsem čerpala na české Wikipedii z hesla Zajíc polní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz