Hlavní obsah
Lidé a společnost

Začni sekat latinu, nebo si tě odnese čert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Isai Matus / Pexels

Strašení čertem mi občas přijde přehnané. Mám jasno v tom, že výhrůžky nejsou v pořádku a zvaní čerta domů už vůbec ne. Domov by měl být synonymem bezpečí a zlo by do něj nemělo mít otevřené dveře.

Článek

Nezadržitelně se blíží den, kdy možná v pohádkově zasněžených ulicích a na různých akcích potkáme Mikuláše s jeho pomocníky, kterými je anděl a čert. Proti této trojici v zásadě nic nemám. Snad každé dítě v průběhu roku alespoň trošku zlobilo a na druhé straně je dobré připomenout, co se dítěti dařilo a jaké má zásluhy.

Výhrůžky neschvaluji

Je to pár dnů zpátky, kdy jsem šla nakoupit a u pokladny jsem si všimla tříletého vztekajícího se dítěte, které se navíc válelo po zemi a odmítalo se zvednout, dokud jeho maminka nebude ochotná koupit lízátko, které dítě tolik chtělo. Pro rodiče je to velmi nepříjemná situace a výbuchy vzteku v době, kdy naše děti byly menší, si pamatuji moc dobře.

Přestaň se vztekat! Už toho mám dost! Chceš snad, aby si tě odnesl čert?
Zoufalá matka

Strašící slova zní z úst maminky ale já se ani trochu nedivím, že ji přemohla zlost, navíc v prostředí plném cizích lidí, kteří nejlépe vědí, jak vychovat cizí dítě, potřeby zaplatit nákup a nutnosti přesvědčit dítě, aby se zvedlo a pochopilo, že ne vždy dostane, co si zamane. V návalu zlosti snadno vypustíme slova, za která se později stydíme a myslím si, že se to stalo spoustě rodičů, včetně mě.

Rodiče a domov? Důvěra a bezpečí

K čemu je ale dobré vyhrožovat milovanému dítěti, že ho odnese čert? Samozřejmě, že žádná maminka ve skutečnosti nechce, aby si její dítě odnesl čert a naopak doufá, že se dítě uklidní, přesněji řečeno, bude se bát a ze strachu začne sekat latinu. Na některé děti to možná platí, ale za jakou cenu?

Obzvlášť u menších dětí, které na nadpřirozené bytosti ještě mnohdy věří, mi to přijde přinejmenším nevhodné. Jaký nástroj rodiče zvolili, aby dítě poslouchalo na slovo? Strach, který může citlivějšímu dítěti navodit pocit, že není v bezpečí, pokud nebude jako beránek, může skončit v pekle a už nikdy neuvidí své rodiče.

Rodiče by pro děti měli být oporou, o které naši nejmenší ví, že se na ně mohou spolehnout a důvěřovat jim. Přesto, že zvaní Mikuláše, čerta a anděla do domů je velmi oblíbené, osobně zastávám názor, že čerti do domu nepatří, protože domov by měl symbolizovat bezpečí. Za Mikulášem, čertem i andělem rádi přijdeme sami v rámci různých pořádaných akcí a vždy jsem ráda, když to čerti se strašením nepřehání, zejména u menších dětí.

Užijte si krásný adventní čas a k dětem zkuste být empatičtí přesto, že někdy zazlobí.

Anketa

Zvete si domů Mikuláše, čerta a anděla?
Ano, je potřeba děti trochu postrašit, aby sekaly latinu.
44,3 %
Ano, naše děti jejich návštěvu milují.
7,6 %
Ne, domov symbolizuje bezpečí a čert k nám nesmí.
32,9 %
Ne.
12,7 %
Jiná odpověď.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz