Hlavní obsah
Názory a úvahy

Byznys euro chce, politici ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj

Pro přijetí eura už nejsou pouze čeští exportéři, ale i další podniky a odvětví tuzemské ekonomiky a jejich svazy a zástupci.

Článek

Euro je v poslední době velké téma. Řeší ho politici, ale byznys už má dávno jasno.

V poslední době se za euro velice silně postavili i čelní představitelé byznysové sféry jako například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Jejich dalším krokem kromě rozhovorů v médiích na téma euro bylo i jmenování zmocněnce pro přijetí eura Pavla drobila.

Foto: Euro v Česku

Úrokové sazby úvěrů

Tak jak má průmysl jasno, politici jasno nemají. Menší koaliční strany jsou pro přijetí společné evropské měny, ale největší koaliční strana ODS to odmítá, i když vnitřně je v tomto tématu velice rozpolcená.

Parlamentní opozice je proti. Hnutí ANO je proti zavedení eura, i když rovněž má členy, kteří jsou pro nebo její předseda, který v podnikání euro používá, ale veřejně tvrdí, že ho odmítá. Podobné je to s hnutím SPD. Strana, která dříve chtěla vystoupit z EU euro odmítá a nyní žádá výjimku z jeho zavedení. Její předseda Tomio Okamura ovšem ještě jako senátor zavedení eura podporoval.

Debatu nyní rozproudil prezidentův apel na přijetí eura v jeho Novoročním projevu. V lednu se na vládě bude jednat o pozici vlády k analýze ČNB a MF k plnění podmínek vstupu do eurozóny, ale jak závěr analýzy, tak nejspíš jednání vlády v tomto směru bude pro euro negativní.

Ano, ekonomové a politici se na přijetí eura neshodnou. Stejně jako se neshodnou na minimální mzdě, výši a struktuře daní, podpoře různých společenských skupin nebo způsobu financování zdravotnictví.

Kdo se ovšem shodne, je byznys a ten je jednoznačně pro euro.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano
41,5 %
Spíše ano
0,5 %
Nevím
0,3 %
Spíše ne
0,6 %
Ne
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1940 čtenářů.

Zdroje:

https://podcasty.hn.cz/c1-67281090-ekonomika-prochazi-samovolnou-euroizaci-muzeme-skoncit-jako-chorvatsko-rika-spicar

https://zahranicni.hn.cz/c1-67270800-cesky-byznys-tvrde-vyrazi-do-boje-za-euro-a-evropu-a-pravice-nasla-terc-migraci

https://archiv.hn.cz/c1-67280620-prvni-novorocni-projev-prezidenta-pavla-cesko-by-melo-prijmout-euro-spolecnost-se-musi-zbavit-strachu

https://archiv.hn.cz/c1-67240990-firmy-si-berou-nejmene-korunovych-uveru-za-poslednich-20-let-kdo-muze-voli-euro-i-to-se-ale-prodrazuje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz