Hlavní obsah
Finance

O přijetí eura rozhodne hnutí ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Euro v Česku

Jedny z hlavních tváří hnutí ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová

Poslední průzkumy veřejného mínění jednoznačně potvrzují, že skládání příští vlády se bez nějaké účasti hnutí ANO neobejde.

Článek

Od posledních sněmovních voleb uběhly 2 roky a již se pomalu začíná spekulovat, jak dopadnout ty příští v roce 2025 a jak bude vypadat další vláda ve smyslu složení jednotlivých stran a počtu jejich zástupců jak v parlamentu, tak členů ve vládě.

V neděli 10. prosince vyšel volební model od společnosti Kantar, která dělá volební průzkumy pro Českou televizi, konkrétně pro pořad Otázky Václava Moravce. Hnutí ANO dosáhlo na úctyhodných 34,5 % a druhá je hodně vzadu ODS s 13,5 %, případně koalice Spolu s 18,5 %. Přepočet na mandáty dokonce hnutí ANO dává číslo 91, takže s kýmkoli, kdo se dostane do sněmovny může teoreticky vytvořit vládu a zároveň při přítomnosti hnutí SPD s cca 10 %, a tedy cca 20 mandáty nepůjde vládu skládat bez hnutí Andreje Babiše, pokud by ve vládě nebylo i SPD, což ovšem všechny parlamentní strany odmítají.

Foto: Euro v Česku

Kantar CZ - prosinec 2023

Ostatní volební průzkumy v poslední době potvrzují výsledky Kantaru, kdy hnutí ANO je nad 30 % a ostatní strany se drží maximálně kolem 10 % a tedy opět vláda bez hnutí ANO skládat nepůjde, pokud platí, že všechny strany, které se do sněmovny mají vysokou šanci dostat odmítají jít do vlády s SPD, které má cca 10%, a tedy cca 20 poslaneckých mandátů.

Foto: Euro v Česku

STEM - listopad 2023

Současná vládní koalice postupně ztrácí podporu a klesá pod 40 %. Liberální část koalice STAN a Piráti se drží na stabilní a dlouhodobé podpoře kolem 10 a 7 %. O TOP 09 se rovněž dá říct, že se drží dlouhodobě těsně nad 5 %. Problém pro současnou vládu ovšem nastává u konzervativců v ODS a KDU-ČSL. Doba, kdy ODS v průzkumech v roce 2022 vylétla až na 26 % jsou pryč a nyní atakuje 10 % a KDU-ČSL hledá dno u 2 %.

Strany deklarující snahu o přijetí eura mají v průzkumech dlouhodobě v součtu 30 % a v těchto průzkumech to není jinak.

Postoj hnutí ANO k euru je ovšem nejasný. Jsou členové, kteří jsou pro přijetí eura, ale jsou i tací, kteří jsou proti. Vysloveně schizofrenní v postoji k euru je šéf ANO Andrej Babiš, který ještě jako podnikatel před vstupem do politiky burcoval za přijetí eura, například v rozhovoru v roce 2009 pro Hospodářské noviny, aby pak jako vládní politik přijetí eura odmítal kvůli veřejnému mínění, a aby poté v prezidentské kampani v roce 2023 opět otočil a stěžoval si, že firmy, které mají úvěry v eurech jsou ve výhodě nižších úroků z úvěrů oproti těm, které na eurové financování nedosáhnou.

Příští řádné volební období 2025-2029, pokud se opět neobjeví něco nepředvídatelného, by mělo být obdobím ekonomického růstu. Již příští rok bychom dle analýzy MF a ČNB měli splňovat Maastrichtská kritéria nutná pro přijetí společné evropské měny a nejinak by tomu mělo být v dalších letech, tedy otevírá se nám pomalu možnost zahájit vstup Česka do eurozóny. Pokud se pro tuto možnost, po které tolik volá průmysl, ale už i další odvětví naší ekonomiky, následující vláda bude chtít rozhodnout, hnutí ANO to bude mít nakonec ve svých rukou a bude tím pomyslným jazýčkem na vahách.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano.
20,5 %
Ne.
78 %
Nevím.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15488 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kantar

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz