Hlavní obsah
Názory a úvahy

Finále Peče celá země: Není tahle show jen unylá verze MasterChefa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eva Ikonomidu

Peče celá země a MasterChef, dvě kuchařské reality show, které jsou ale každá z naprosto jiného těsta. I když mají podobné téma a stejný cíl, jejich zpracování se dramaticky liší. V čem?

Článek

Tak zatímco v Peče celá země vidím, co všechno si s mým velice průměrným cukrářským uměním nikdy v životě nezvládnu upéct, v MasterChefovi zase zjišťuji, z kolika úžasných surovin si díky mému velice průměrnému platu nikdy nic neuvařím. Ano, uznávám, tohle nakonec žádný rozdíl není.

Největší rozdíl mezi oběma show je v celkové atmosféře. V MasterChefovi se prostě hraje tvrdě. Účastníci k sobě moc přátelští nejsou, podrazů je asi tolik jako Čechů milujících pivo, a samotná pravidla jako by se přímo snažila probouzet v soutěžících ty nejhorší skryté vlastnosti (například když vítěz nějakého kola dostane moc a ostatním rozděluje suroviny). K tomu se porotci nebojí drsně kritizovat či dokonce komandovat (Radek Kašpárek by z fleku mohl pracovat v armádě). V Peče celá země je to úplně jinak. Uklidňující hudba, zpívající ptáčci a bzučící včeličky, vlídní porotci a soutěžící, kteří se vždy milují a pomáhají si… jako by to všechno připomínalo ilustrovaný ráj z titulní strany Strážné Věže. A přesně tak to bylo i ve finále, kdy sympaťák Vojta radil a pomáhal nestíhajícímu Romanovi, jako kdyby o žádnou výhru snad ani nešlo. Když pak první dvě ze tří kol jasně vyhrála Tereza (samozřejmě taky sympaťanda), ve třetím kole to skoro až vypadalo, že porotci jsou rádi, že jí vůbec můžou něco vytknout. Možná prostě jen potřebovali, aby vyhrál Vojtěch, protože nechtěli riskovat lavinu kritiky tak jako minulý rok s vítězkou Martinou. Ta si to podle většiny lidí nezasloužila, protože byla několikrát na vypadnutí na rozdíl od letošního vítěze, téměř dokonalého Vojtěcha.

To v MasterChefovi by se nikdy nemohlo stát, aby vyhrál někdo, u koho se dá předpokládat, že ho lidé jako vítěze chtít nebudou. Peníze jsou vždy až na úplně prvním místě a v téhle reality show je to bohužel někdy vidět až příliš. Nenáviděná Pavlína kdysi dobře posloužila až do finále, aby se lidé mohli do poslední chvíle hádat, jestli vyhraje nebo ne, bořit sociální sítě a zaručit televizi sledovanost. Ale bylo předem jasné, že byznysu a propagaci soutěže by její výhra neprospěla, a to i kdyby vařila jako pánbůh s Pohlreichem dohromady.

Málem bych ještě zapomněla na poslední velký rozdíl mezi oběma show – a tím jsou moderátoři! V MasterChefovi to s nimi nakonec vzdali (a neznám nikoho, komu by tam Daniela Peštová chyběla). Jak moderování, tak zábavy se ujali samotní porotci. V Peče celá země naopak máme kromě porotců i zábavnou moderátorskou dvojici Bebarová-Kopta. Nevím proč, ale něčím mi připomínají Jiřinu Bohdalovou a Vladimíra Dvořáka z Televarieté (pamětníci si vzpomenou a nepamětníci vyhledají). Až na to, že z jejich dvojice byla ta hloupější žena, což by v dnešní době už neprošlo, takže to musí být naopak.

Já osobně vlastně ani nevím, jestli se mi líbí víc akční MasterChef plný zvratů se svým mírným poučováním (plýtvání je hřích, preferujte lokální a sezónní potraviny) a všudypřítomným product placementem (skloňované to zní opravdu hrůzostrašně), anebo selanka Peče celá země, která takový spád nemá, věty se tam opakují stále dokola, ale zase je to tak krásně pozitivní show, že téměř dokáže vykouzlit to legendární Zákopčaníkovo slunce v duši…

A co myslíte vy? Je Peče celá země nemastná a neslaná, anebo poráží MasterChefa na plné čáře?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz