Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsou Češi pivní burani z východu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Toto léto odjelo či ještě odjede mnoho z nás do zahraničí na dovolenou a zažije kulturní šok - a mnoho jiných zase zažije kulturní šok z nás.

Článek

Z médií by se mohlo zdát, že Češi buď jezdí do zahraničí vraždit své příbuzné nebo alespoň udělat naší zemi pořádnou ostudu, ale je tomu opravdu tak?

Mezi nejhorší rysy nás, Čechů, například patří (alespoň dle našich sebemrskačských elit) široce rozšířený ateismus. Protože to, co komunisti potlačovali, přece musí být úžasné, to dá rozum. Opravdu ale může být někdo morálně a intelektuálně na výši jenom proto, že bezmezně věří, že nejlepší (polo)člověk je panic, který byl počat bez sexu, a nejlepší otec na světě je ten, co nechá pro dobro ostatních velmi sadistickým způsobem zabít své dítě? Opravdu není lepší o těchto věcech přinejmenším pochybovat?

Ano, kromě toho, že jsme příšerní neznabozi, tak pijeme moc piva, jsme „paštikáři“, slétáme se jako kobylky na všechno, co je zdarma, a máme tisíce dalších (zlo)zvyků, co přivádějí ne-Čechy k šílenství… Za mě je ale pořád lepší mít ponožky v sandálech, než chodit ve špinavých botách hostitelům po koberci (v mnoha zemích včetně USA se nepřezouvá). A na českém zvyku dávat přednost pohodlnému oblečení před módním rozhodně není nic špatného (za mě tedy o dost rozumnější, než třeba sukýnka v mrazu a odpor k teplým bundám a čepicím, co jsem postřehla u žen a dívek v Británii).

Takže, až příště budete číst kritiky o tom, jak se Češi příšerně chovají v zahraničí, mávněte nad tím rukou. Ne, rozhodně to nejsou Češi, kdo pořádá hromadné bitky na koupalištích v Německu nebo skupinově obtěžuje ženy. Za naši kulturu se nemusíme stydět a myslím, že v porovnání s ostatními národy to navíc máme v hlavě docela dobře srovnané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz