Hlavní obsah
Psychologie

Týrání dětí jako cesta k úspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Co mají společného biatlonistka Gabriela Soukalová, slavní běžci Ingebrigtsenové nebo třeba legendární skupina Jackson 5? Veleúspěšnou kariéru, na jejímž začátku stáli příliš ambiciózní rodiče s nepříliš šetrnými metodami jak na ni dosáhnout.

Článek

Nedávno vyšlo najevo, že Gjert Ingebrigtsen, otec tří slavných běžců včetně olympijského vítěze Jakoba, byl obviněn z týrání jejich mladšího sourozence. Vzhledem k tomu, že se všichni tři shodují, že k nim byl jejich otec a trenér v jedné osobě v dětství násilnický a už s ním nechtějí mít nic společného, dá se předpokládat, že Ingebrigtsen starší jen pokračuje v zaběhnuté praxi, dokud mu nedojdou děti (má jich sedm) nebo dokud ho nezavřou. Svým přístupem připomíná jiného otce početné rodiny, Joe Jacksona. Tento otec krále popu nejspíš předčil svého norského „kolegu“ nejen v počtu dětí (měl jich devět), ale i krutostí k nim. Nejspíš byste všemi deseti brali Michaelovy peníze a jeho obrovské majetky, ale jeho otce, toho byste určitě nechtěli. Ze svých synů udělal Joe Jackson hvězdy, ze kterých byl Michael ta nejzářivější, ale za jakou cenu? Obrovské psychické problémy, neschopnost mít vztah, podivínské chování snad ve všech různých směrech…

Není to tak dlouho, co měl premiéru film o Gabriele Soukalové, dříve Koukalové, „Pravda se pořád vyplatí“. Její dětství také nebyla žádná pohádková idylka. Když nevystartovala do závodu, matka jí dala pár facek a bylo vyřešeno. Přičtěme k tomu trenéra, který jí kritizoval postavu, a nikdo se pak nemůže divit následkům – bulimie, předčasný sexuální život, nesprávný výběr partnera a nešťastné manželství atd. Proč proboha je pro tolik lidí mnohem důležitější pozlátko slávy a balík peněz než štěstí a psychická vyrovnanost vlastních dětí?

Ano, uvedené příklady jsou výjimečné až extrémní. Smutné ale je, že povrchnost rodičů prostupuje celou naší společností, i když se nemusí projevit přímo „týráním“. Pro jakou část z nich je opravdu důležitější, aby dítě bylo v dospělosti šťastné, než to, co si o jeho úspěšnosti bude myslet soused, širší rodina nebo kolegové v práci? Dřív se říkalo, že muž by měl zasadit strom, postavit dům a zplodit syna. Dnes se u nás spíš muži řídí pravidlem koupit dům s bazénem a auto (zplození syna zůstává). U žen je to sňatek nejlépe se svatbou na zámku, dům s bazénem, auto a zplození dcery. Pokud tohle nesplňujete, povrchní společnost vás bude buď litovat nebo pomlouvat, anebo obojí. Své si užila moderátorka Gabriela Lašková, které k zatím nenarozenému třetímu synovi přicházely spíš kondolence než gratulace. Jak by jen mohla být šťastná, když se nedočká dcery? Nesplní si největší životní touhu žen kupovat růžové mašličky do vlasů a zaplétat copánky! Ne, to, jaký si vytvoříte s dítětem vztah, opravdu nezávisí na jeho pohlaví.

Nejideálnější by bylo, kdyby se lidé úplně vykašlali na to, co od nich očekává společnost a říká okolí. Aby se přestali navzájem srovnávat a srovnávat úspěchy svých dětí. Pak by se nestávalo, že budou potomka nutit učit se od rána do večera, aby se dostal na školu, na kterou nemá nebo studoval něco, co ho nebude bavit, jenom proto, že je to více prestižní. Nebo že ho budou nutit mít každý den kroužek, aby ve všem vynikal a mohli se pak chlubit sousedce počtem diplomů a ocenění.

Ty nejdůležitější věci se totiž měřit nedají. K čemu je dlouhotrvající manželství, kde se manželé podvádějí a lžou si. Počtem let nezměříte lásku ani respekt. Stejně tak vám výše vzdělání nebo platu vašeho potomka nic neřeknou o tom, jací jste byli jako rodiče. Naopak to, že po vás třeba pojmenují své dítě klidně i úplně nemoderním jménem, nebo že vás s radostí pozvou na každou rodinnou oslavu, i když nejste bůhvíjak zábavní, tak to by už trochu napovědět mohlo…

Zdroj:

https://www.sport.cz/clanek/atletika-otec-jakoba-ingebrigtsena-byl-obvinen-z-tyrani-jednoho-ze-svych-deti-5027348

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrel-hudebni-manazer-joe-jackson-otec-michaela-jacksona-40265958

https://www.kafe.cz/celebrity/gabriela-soukalova-dokument/?keepQueryParams=1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz