Hlavní obsah
Lidé a společnost

14letá Ivana Košková k tetě nikdy nedojela: Pohřešuje se skoro 27 let, takto by dnes mohla vypadat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Ivana Košková je pohřešovaná už téměř 27 let. Od doby jejího zmizení se toho příliš nezměnilo, stále není známo, že by se objevila byť jediná stopa vedoucí k jejímu nalezení. Jak by dnes Ivanka vypadala?

Článek

Ivana Košková se narodila dne 15. března 1983 v Turnově. S rodiči a bratrem žila v obci Příšovice, která spadá pod okres Liberec. Lidé, kteří ji znali, ji popisovali jako milou a tichou dívku. Psal se 13. červenec 1997, když tehdy čtrnáctiletá Ivana Košková sedla na kolo a odjela za tetou do Svijanského Újezdu. Bylo to den po konání Svijanských pivních slavností, což je oblíbená kratochvíle pro místní i pro návštěvníky z jiných koutů Česka. Běžně na akci dorazí kolem 7000 návštěvníků. Ten den si oblékla bílé tričko, zelenou sukni a bílé sandály. Na zádech měla batoh, ve kterém měla věci na přespání, rodičům totiž řekla, že stráví noc u tety. Další den se pak měla ukázat na brigádě. K tetě ani do práce však nikdy nedorazila.

Naposledy ji viděla spolužačka

Rodiče Ivanu naposledy viděli kolem 17. hodiny, kdy odjela k tetě. Dále ji spatřila spolužačka Žaneta B., a to v půl šesté odpoledne, když Ivana na kole projížděla křižovatkou u obce Loukov. Ten je vzdálený zhruba 4 kilometry od Svijanského Újezdu, kde bydlela Ivanina teta. Žaneta zahlédla Ivanu z okénka auta jen na krátký okamžik, pak jí spolužačka zmizela za horizontem. Od té doby nebylo po Ivaně ani vidu, ani slechu.

Jelikož Ivanina teta nebyla informována o tom, že Ivana dorazí, až druhý den se přišlo na to, že Ivana k tetě nedorazila. Celá věc byla ohlášena policii, která se však neměla čeho chytit, Ivana zmizela beze stopy. Pátrání po zmizelé dívce tehdy komplikoval i fakt, že hodně mediální pozornosti bylo věnováno tehdejším povodním. Rovněž probíhající pivní slavnosti přilákaly do lokality tisíce neznámých lidí, stál snad za zmizením Ivany Koškové někdo z nich?

Pohřešuje se už skoro 27 let

Zmizení Ivany Koškové je jednou z největších polistopadových záhad. Nikdy se nenašlo její kolo a nikdo ji od té doby už nespatřil. Objasnit zmizení Ivany Koškové se snažila policie – ale marně. Případ skvěle zmapoval Petr Hátle v Podcastu Pohřešovaná. Co se ale tehdy Ivaně Koškové stalo, o tom můžeme jen spekulovat. Verzí je několik. Je možné, že se Ivana Košková stala obětí násilného trestního činu nebo únosu. Dále se také dívka mohla stát obětí dopravní nehody, kdy viník raději zametl stopy, aby se na celou věc nepřišlo. Opravdu by se však nenašel byť jen úlomek z jejího kola naznačující tuto verzi příběhu?

Záhadná je i poznámka v Ivanině deníku, který policie našla, je v něm nakreslené srdíčko a u něj napsané jméno Patrik. Rodiče však nevěděli nic o tom, že by dívka měla mít přítele. Naopak spolužačkám se o jistém Patrikovi zmínila. Je možné, že jej Ivana tajila? Policie vyslechla 17letého Patrika z Turnova, ale ten Ivanu prý neznal a nesetkal se s ní. Někteří lidé na internetu spekulují i o tom, že dívka mohla utéct z domu nebo ji unesli do zahraničního nevěstince, tyto verze se však nezdají moc pravděpodobné. Podobných teorií existují desítky, a pracovali s nimi i vyšetřovatelé. Bohužel zatím není známo, že by se objevila stopa, která by vnesla do případu světlo.

Zdroje: Novinky, Blesk, CNN Prima, Wikipedia – heslo Zmizení Ivany Koškové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz