Hlavní obsah
Lidé a společnost

14letou Elizabeth unesl prorok, který chtěl mít „panenskou nevěstu“: Dívka v zajetí 9 měsíců trpěla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci, Stable Diffusion (generováno AI)

Ilustrační foto

Elizabeth Smart si jako čtrnáctiletá dívka prošla peklem na zemi, když ji unesl Brian Mitchell, který sám sebe nazýval „prorokem“. Záchrany se Elizabeth dočkala až po devíti měsících.

Článek

Elizabeth Smart přišla na svět dne 3. listopadu 1987 v americkém městě Salt Lake City. Její rodina náležela k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Někdy bývají členové této náboženské organizace nesprávně označováni jako mormoni. Po celém světě má tato církev více jak 16 milionů příznivců. Elizabeth vyrůstala v početné rodině, měla ještě jednu sestru a čtyři bratry. Život dívky se do jejích 14 let příliš nelišil od jejích vrstevníků, pak ale její osud zcela změnilo setkání s Brianem Mitchellem.

Setkání s „prorokem Immanuelem“

Na podzim roku 2001 kráčela Elizabeth Smart spolu se svou matkou Lois rodným městem, když tu si povšimly žebráka, který prosil o peníze. Lois se rozhodla, že se nad ním smiluje a podala mu pět dolarů. Dali se do řeči, a Lois se muže potulujícího se na ulici natolik zželelo, že mu nabídla, že by si mohl přivydělat prací na střeše jejich rodinného domu. To ovšem netušila, s kým má tu čest. Oním mužem byl Brian Mitchell, který si říkal „Immanuel“. V mládí měl problémy se závislostí na drogách a alkoholu a jeho druhé manželství se mu rozpadlo poté, co jej jeho druhá žena Debbie obvinila ze sexuálního zneužívání jejich syna.

Posléze se oženil znovu, tentokrát s Wandou Elaine Barzee. Oba byli věřící, ale po sňatku se jejich náboženské názory staly extrémními. Brian Mitchell o sobě začal hovořit jako o „prorokovi“ a tvrdil, že má věštecké vize. Aby svou image „Bohem vyvoleného“ ještě podpořil, začal se oblékat do bílých hábitů, nechal si narůst plnovous a celkově se stylizoval do podoby Ježíše Krista.

Elizabeth Smart unesl a donutil ji se za něj „provdat“

Dne 5. června 2002 byla Elizabeth Smart unesena ze svého domova. Brian Mitchell jí přitiskl nůž na její krk a donutil ji odejít s ním. Celou scénu sledovala její sestra, Mary Katherine, které Brian přikázal odejít z pokoje. Vystrašená Elizabeth posléze svého únosce mlčky následovala, dokud nedorazili k tábořišti, kde už na ně čekala Brianova manželka Wanda. S tou se Brian domluvil, že jeho a Elizabeth rituálně „oddá“. Zde se musela Elizabeth vysvléct z pyžama a vzít si na sebe připravenou róbu. Brian Mitchell dívce sdělil, že je andělem a bohem zároveň a jeho osudem je být za sedm let ukamenován davem, pak znovu povstat a porazit Antikrista. Elizabeth podle něj měla stát po jeho boku jako jedna z mnoha „panenských nevěst“.

Dívka zažila 9 měsíců utrpení

To byl jen bizarní počátek 9 dlouhých měsíců pekla na zemi, které dívku ještě čekalo. Aby nemohla utéct, přivázal ji Brian Mitchell ke stromu kovovým lankem. Nesměla používat své pravé jméno, namísto toho přijala jméno Ester. Během svého zajetí byla opakovaně znásilněna a nucena brát drogy, které ji učinily povolnější. Dívku trýznil nejen samozvaný prorok, ale i jeho žena Wanda. Nutili ji mimo jiné dívat se na filmy pro dospělé, jíst zbytky a neustále ji zastrašovali. Později se Elizabeth nechala slyšet, že Wanda byla tou „nejzlejší ženou, kterou kdy potkala“.

Aby nebyli vypátráni, neustále se stěhovali z místa na místo. Později dívku už tolik nestrážili, například ji pustili do obchodu s potravinami nebo ji vzali s sebou na večírek. Mezitím se rovněž snažili získat další „panenské nevěsty“. Jednu už měli vyhlédnutou, jednalo se o 15letou sestřenici Elizabeth. Naštěstí se dívka při pokusu o vniknutí do domu probudila a na místo byla přivolána policie.

Průlom v pátrání po Elizabeth nastal v únoru 2003, kdy si její setra, Mary Katherine, rozpomněla, komu patřil hlas únosce. Najednou v něm poznala onoho muže, který rodině v minulosti spravoval střechu. Policisté s její pomocí vyhotovili přibližnou podobiznu pachatele. Již brzy po zveřejnění jeho tvář identifikovali dva jeho příbuzní, kteří vše ohlásili kriminalistům.

Našli ji díky pozorným svědkům

Dva pozorní svědci si dne 12. března 2003 povšimli Elizabeth Smart v doprovodu svých únosců. Neváhali a na místo přivolali policii, která Briana Mitchella a jeho ženu Wandu na místě zatkla. Ještě téhož dne se dívka ke své radosti znovu shledala se svou rodinou. Wanda Barzee byla za své zločiny odsouzena k 15 letům vězení. V případě Briana Mitchella nastaly soudní průtahy kvůli posouzení jeho psychického stavu. Trvalo skoro 8 let, než započal soud, který měl rozhodnout o jeho trestu.

V roce 2011 byl vynesen rozsudek, Brian Mitchell putoval za mříže na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. V roce 2013 sepsala Elizabeth Smart své vzpomínky na hrůzný zážitek do knihy s názvem My Story (Můj příběh). Na toto dílo navazuje kniha Where There's Hope: Healing, Moving Forward, and Never Giving Up: (Když je naděje: Uzdravení, posun vpřed a nikdy se nevzdávat). Její životní osud byl také zfilmován, roku 2017 vznikl životopisný snímek Příběh Elizabeth Smartové. Dnes je Elizabeth Smart šťastně vdaná, jejím manželem se roku 2012 stal Matthew Gilmour. Společně vychovávají tři děti a Elizabeth Smart tvrdí, že jejich bezpečnost je pro ni na prvním místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz