Hlavní obsah
Lidé a společnost

Akční legenda Jackie Chan: Pro dobrý záběr je ochoten riskovat život. V soukromí je to bouřlivák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Siebbi, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Jackie Chan je právem považován za legendu akčních filmů. Svým osobitým stylem předvádění bojových sportů a kaskadérských kousků si získal miliony fanoušků. Zatímco ve světě filmu se mu daří, v jeho soukromém životě není vše zalito sluncem.

Článek

Jackie Chan se narodil 7. dubna 1954 v Hongkongu. Jeho rodné jméno znělo Chan Kong-sang a znamená to „narozený v Hongkongu“. Jeho rodina byla chudá, ale jeho rodiče se nevzdali vidiny zlepšení finanční situace. Z tohoto důvodu se rozhodli přestěhovat do Austrálie, stalo se tak, když bylo Chanovi 6 let. Už po roce ho ale poslali zpět do Hongkongu, aby tam započal studium na divadelní internátní škole pověstné svými přísnými pravidly a vyžadováním disciplíny. Pokud někdo porušil řád, nebo podal špatný výkon, musel se podrobit tělesnému trestu.

Zde mohl Jackie Chan pilovat bojová umění, kterým ho učil již jeho otec. Na škole byla možnost trénovat také akrobacii, zpěv či pantomimu. Jackie Chan tehdy ani netušil, jak moc se mu v budoucnosti budou získané schopnosti hodit. A to včetně zpěvu, málokdo ví, že Jackie Chan je nejenom talentovaný herec, ale také skvěle zpívá. Na kontě má 11 alb, titulní písně k filmům i pěvecké vystoupení během olympiády v Pekingu, která se konala v roce 2008.

Počátek herecké kariéry

Jackie Chan debutoval v roce 1962 ve snímku Little Wong Tin Bar. Tehdy mu bylo pouhých 8 let. Jeho kariéra se však začala rozjíždět více až poté, co dokončil školu. Začínal jako kaskadér a akrobat. Podařilo se mu získat práci kaskadéra ve dvou Leeho filmech. Když legendární herec Bruce Lee v roce 1973 nečekaně zemřel, viděli v Chanovi filmaři jeho nástupce. Bohužel se jejich vize příliš nepotkávaly s realitou. Filmy nebyly úspěšné, a tak se Jackie Chan rozhodl vymanit z této škatulky a ukázat, jaký je doopravdy.

Vsadil přitom na humor, a to se ukázalo jako geniální nápad. Diváky kombinace bojových prvků a humoru nesmírně bavila. Nově vzniklému žánru se v té době přezdívalo „kung-fu komedie“. Osobitý styl Jackieho Chana si diváci zamilovali natolik, že se z něj brzy stal nejlépe placený herec v Hongkongu. Jeho jméno v té době také znali lidé v dalších asijských zemích, ale to hlavní ještě chybělo – získat mezinárodní věhlas.

Povedlo se mu stát se mezinárodní hvězdou

Dnes se o herci hovoří jako o „kung-fu legendě“ či „legendě akčních filmů“. Mezinárodní slávu mu vyneslo účinkování v amerických filmech, které započalo v 90. letech. Tehdy jeho hvězda začala rychle stoupat. V této době známé filmy jako například Příběh policajta, Mstitel beze jména či Křižovatka smrti. Poslední jmenovaný film se dočkal i pokračování, a to i přesto že se slavný herec vyjádřil v tom smyslu, že to není šálek jeho kávy a asi nikdy zcela nepochopí americký humor. Mezi jeho další velmi známé filmy patří Karate Kid, Cesta kolem světa za 80 dní a Strach nad Hongkongem. Jackie Chan v roce 2016 obdržel čestného Oscara za celoživotní přínos. Dle svých slov nečekal, že se mu takového ocenění dostane.

Pro dobrý záběr je ochoten riskovat život

Jackie Chan je pověstný tím, že se nezalekne ničeho. Pro dobrý záběr je ochoten riskovat i svůj život. To se ne vždy vyplácí, herec se již několikrát ocitl v ohrožení. Jmenujme alespoň jeho největší „husarské kousky“. Při natáčení filmu Božská relikvie měl Jackie Chan vyskočit ze zdi hradu na strom a pak slézt dolů skrze větvoví. První pokus byl úspěšný, ale Chan nebyl spokojený se svou rychlostí, a tak se pokusil o záběr ještě jednou. Jenže při tomto pokusu se zlomila jedna z větví, herec dopadl na zem a o kámen si rozbil lebku. Málem při této scéně přišel o život.

Při natáčení snímku Police Story si měl způsobil různá zranění – popáleniny na rukou, řeznou ránu na předloktí, poranění pánve a zlomení obratle. Utrpěl i elektrický šok. Při jedné ze scén filmu Police Story 3 se vážně poranil, když se nestačil vyhnout přilétajícímu vrtulníku. Měl štěstí, že skončil „jen“ s řeznou ranou na rameni.

Osobní život

Jackie Chan je nám dobře známý z pláten kin, ale jaký je ve skutečnosti? Ve své autobiografii Jackie Chan: Never Grow Up, Only Get Older (Jackie Chan: Nikdy nevyrostl, jen zestárnul) prozradil, že v mládí žil bouřlivý život v obklopení krásných žen. Už v době, kdy se živil jako kaskadér, utratil spoustu peněz za prostitutky a hazard. Časem se ženské krásy dostatečně „nabažil“ a dnes už je dle svých slov vůči atraktivním ženám poněkud otupělý. V knize píše: „Dívky mi přišly jako motýli. Vlastně jsem po tolika letech otupělý. Viděl jsem příliš mnoho krásných dívek, čínských i zahraničních. Nyní si nemyslím, že by byl někdo zvlášť krásný.“ Také se svěřil s tím, že jelikož pocházel z chudých poměrů, ze začátku nevěděl, jak přesně nakládat s penězi, a tak několikrát „naletěl“ a nechal se oklamat.

Co se týče jeho rodinných vztahů, v roce 1982 si vzal svou životní lásku, tchajwanskou herečku Lin Feng-jiao. Téhož roku se jim narodil syn, kterému dali jméno Jaycee. Se synem má Jackie Chan problematický vztah. Ve své autobiografii přiznal, že jej jednou zbil, když byl Jaycee ještě malý. Vzápětí toho litoval. Zpětně si vyčítá i to, že se synem kvůli práci netrávil tolik času. Ačkoliv si spolu zahráli i ve filmech, jejich vztah rozhodně není ideální. V roce 2014 se Jaycee dostal do problémů kvůli drogám a byl zatčen. Jackie Chan jeho činy veřejně odsoudil a zdálo se, že ho synovo chování velmi rozčílilo. V roce 2015 oznámil, že syna vydědí.

Komplikovaný vztah má i s nemanželskou 24letou dcerou Ettou, jejíž matkou je hongkongská královna krásy Elaine Ng Yi-Lei. Ve své knize románek s modelkou a herečkou označil jako „závažnou chybu“. „Nejsem svatý. Udělal jsem něco špatného, co udělalo mnoho mužů na světě,“ nechal se slyšet Jackie Chan. Ettu vychovávala pouze matka, s otcem si byli cizí. Etta se v roce 2017 nechala slyšet, že Jackieho Chana bere pouze jako biologického otce a nemá k němu žádný vztah a ani ho netouží vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz