Hlavní obsah
Lidé a společnost

Aljašský sériový vrah Robert Hansen: Ženy unášel a následně lovil jako divou zvěř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Jeden z nejhorších amerických sériových vrahů Robert Hansen dlouho unikal spravedlnosti. Své oběti pronásledoval v aljašské divočině, jedné z obětí se ale podařilo utéct a zalarmovat policii.

Článek

Robert Christian Hansen se narodil 15. února roku 1939. Pocházel z křesťanské rodiny, kde panovala přísná pravidla. Jeho otec, Christian Hansen, měl dánské kořeny a ve Spojených státech amerických provozoval pekárnu. V té musel Robert už jako malý dlouhé hodiny pomáhat. Robertova matka, Edna Margaret Hansen, byla rodilá Američanka. Robert Hansen měl těžké dětství, s otcem měl komplikovaný vztah a nezapadal ani do školního kolektivu. Koktal, měl silné akné, a tak si z něj ostatní děti často utahovaly. Nedokázal si najít blízkého kamaráda, kterému by se mohl svěřit. Lidé ho popisovali jako nenápadného samotáře.

První zločin

Robert Hansen jevil už v době dospívání zájem o zbraně. Věnoval se lukostřelbě a lovu. V roce 1957 chtěl zkusit své štěstí u armády, kdy se stal členem aktivních záloh. Zde se zdokonalil ve střelbě. Sloužil však pouhý rok, pak byl propuštěn. Rozhodl se, že by mohl zkusit kariéru u policie, a tak se stal členem policejního sboru v Pocahontas. Zde potkal i svou manželku, se kterou se v roce 1960 oženil. Koncem téhož roku spáchal svůj první zločin, kdy se dopustil žhářství. Robert Hansen zapálil školní garáž střední školy, kterou navštěvoval, policisté ho dopadli na základě udání. Byl odsouzen ke třem letům vězení. Během této doby se rozvedl. Vězeňský psychiatr mu diagnostikoval „maniodepresi s opakujícími se schizofrenními epizodami a infantilní osobnost“. Také do zprávy uvedl, že Robert Hansen je posedlý myšlenkou pomstít se těm, kteří mu v minulosti ublížili.

Unášel ženy na Aljašce a následně je lovil jako divou zvěř

Po propuštění chtěl Robert Hansen začít znovu. Podruhé se oženil a přestěhoval se na Aljašku. Manželům se narodily dvě děti. Působili jako idylická rodinka a sousedi je měli moc rádi. Robert Hansen se zde věnoval i svému koníčku – lovu. Jenže v roce 1971 se opět dostal do křížku se zákonem. Čelil hned dvěma obviněním ze znásilnění. Robert Hansen byl odsouzen k pěti letům vězení, odpykal si ale pouhých 6 měsíců trestu a následně ho dostala na starost instituce pomáhající bývalým vězňům. Tím ale jeho kriminální dráha zdaleka neskončila. Už v roce 1976 byl chycen při krádeži motorové pily. Původně byl odsouzen k pěti letům vězení a podstoupení psychiatrické léčby, ale trest mu byl snížen. Během 80. let pak spáchal pojistný podvod, za který si pořídil malou pekárnu, kterou provozoval.

To byla ale jen špička ledovce. Policisté v té době nevěděli, že během let 1973 až 1983 Robert Hansen unášel a následně lovil a zabíjel ženy. Jako své oběti si vybíral prostitutky, po kterých vyžadoval, aby mu plnily jeho sexuální přání. Pokud chtěly posléze zaplatit nebo vyjádřily k některým praktikám odpor, byly zavražděny poté, co je Robert Hansen pronásledoval jako divou zvěř. Dlouhou dobu si policie neuměla jednotlivé případy zabitých žen spojit.

Jedné z obětí se podařilo utéct

Nad Hansenem se začala pomalu stahovat mračna, když se jedné z Hansenových obětí podařilo utéct, šlo o prostitutku Cindy Paulson. Ta na policii popsala svého únosce a uvedla, že původně jí nabídl peníze za orální sex, ale následně ji odvezl do svého domu (Hansenova manželka a děti byli na dovolené), tam ji spoutal a mučil a znásilňoval. Následně ji odvlekl do malého letadla, které vlastnil a stejně jako předchozí oběti ji chtěl zabít v divočině. Osudovou chybu udělal Hansen v okamžiku, kdy do letadla nakládal věci a nedával pozor na to, co dělá Cindy. Té se podařilo utéct a zalarmovat policii.

Policistům netrvalo dlouho zjistit, že ono letadlo, do kterého byla Cindy zavlečena, patří Hansenovi. Ten si ale opatřil falešné alibi, když mu dva jeho přátelé dosvědčili, že onu noc byl s nimi. Zdálo se, že Hansenovi to opět prošlo. Řádění Roberta Hansena učinila přítrž až FBI, která sestavila profil vraha – koktavý, v minulosti ženami odmítaný muž s nízkým sebevědomím a také zkušený lovec. Robert Hansen tomuto profilu naprosto odpovídal, a tak policie začala znovu prověřovat jeho alibi – a zjistila, že je smyšlené.

Dopadení Roberta Hansena

Policii začalo být jasné, že má co dočinění se sériovým vrahem. V dané lokalitě se pohřešovalo několik prostitutek a také se mezitím našla těla některých obětí, ovšem důkazy usvědčující Hansena chyběly. Proto se kriminalisté rozhodli prohledat Hansenův dům a zde našli klíčový důkaz – mapu se zakreslenými symboly X, později bylo zjištěno, že jde o místa, kam své oběti pohřbíval. Také se vyplnila předpověď pracovníka FBI, který uvedl, že si vrah bude schovávat „trofeje“ ze svých lovů. Ve sklepě domu se našly šperky obětí. Hansen se nakonec doznal k vraždě 17 žen a 30 znásilněním. Soud ho v roce 1984 odsoudil na doživotí. V roce 2014 Robert Hansen ve vězení zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz