Hlavní obsah
Lidé a společnost

Augusta Gein: Přehnaně zbožná a přísná matka sériového vraha byla inspirací pro autora hororu Psycho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Augusta Gein byla velmi bohabojná, konzervativní a přísná matka, jejíž výchova měla neblahý vliv zejména na jejího mladšího syna Eda, který se stal sériovým vrahem. Jejich toxický vztah inspiroval i autora hororu Psycho.

Článek

Horor Psycho dnes patří mezi kultovní snímky tohoto žánru. Ač byl snímek natočen v roce 1960, předčí i dnešní horory s mnohem větším rozpočtem a propracovanými filmovými triky. Natočil jej fenomenální režisér Alfred Hitchcock. K tomu, aby vznikl film, ze kterého běhá po zhlédnutí mráz po zádech, mu přitom stačilo jen pár rekvizit. Předlohou pro film byla kniha od spisovatele Roberta Blocha.

Hlavní postavou snímku i knihy je ostýchavý mladík a majitel motelu, Norman Bates, který žije se svou matkou v domě nedaleko motelu. Později však vyjde najevo, že Normanova matka je dávno mrtvá a její mrtvola se nachází ve sklepě. Autor psychologického hororu Psycho, Robert Bloch, se při své tvorbě inspiroval sériovým vrahem Edem Geinem a jeho přísnou a velmi pobožnou matkou Augustou Gein, a právě o ní pojednává tento článek.

Přísná náboženská výchova a nešťastné manželství

Matka sériového vraha Eda Geina se narodila roku 1878, tehdy se jmenovala Augusta Wilhelmine Lehrke. Jejím domovem bylo americké město La Crosse ležící ve státě Wisconsin. Pocházela z početné rodiny, měla sedm sourozenců. Její rodiče byli velmi konzervativní a silně věřící luteráni. Patřili k náboženské odnoži, která byla mnohem konzervativnější než tradiční luteránská víra. Augusta byla vychovávána ve víře v to, že každá lidská myšlenka je nakažena hříchem a lidstvo je odsouzeno k zatracení.

V roce 1900 se provdala za George Phillipa Geina. Po narození syna Henryho George začala Augusta sňatku litovat. George holdoval alkoholu a kvůli této neřesti nikdy dlouho v žádné práci nevydržel. Augusta se snažila vydělat peníze pro rodinu provozováním malého obchůdku s potravinami, k tomu se také starala o děti a domácnost. Časem začala manžela nenávidět, ale její náboženské přesvědčení jí nedovolovalo George opustit. A tak se stalo, že časem zanevřela nejen na svého chotě, ale také na všechny ostatní muže.

Matkou sériového vraha

Augusta si údajně moc přála mít dceru, ale to se nestalo. V roce 1906 se jí narodil druhý syn, kterého pojmenovala Ed. Augusta se zařekla, že syna vychová tak, aby se nepodobal svému otci. Vůči synovi byla přehnaně ochranitelská a neustále jej kontrolovala. Z Eda tak vyrůstal plachý chlapec naprosto oddaný své matce. Když bylo Edovi osm let, přestěhovali se na opuštěný statek. Cílem bylo držet se dál od „hříšného“ města. Oba její synové museli dodržovat přísná pravidla.

Po škole museli ihned „pádit“ domů, kde je čekalo předčítání z Bible a přednášky o tom, jak jsou ženy, sex a alkohol hříšné věci. Kamarády mít bratři nesměli, pokud by jen s někým prohodili pár slov, čekal by je trest v podobě bití. Toto toxické rodinné prostředí mělo neblahý vliv zejména na Eda. Ten byl navíc šikanován i ze strany spolužáků, kteří se mu posmívali pro jeho stydlivost, tupozrakost a vadu řeči. Když Ed přišel s pláčem domů, dostal od otce ještě nařezáno za to, že brečí.

V roce 1940 Augustin manžel zemřel. O čtyři roky později za podezřelých okolností zemřel i Henry, Augusta tak zůstala na farmě s Edem sama. Její zdravotní stav se zhoršil, utrpěla mrtvici. Tehdy přežila, ale v roce 1945 utrpěla mrtvici znovu a zemřela. Augustina smrt odstartovala Edovo běsnění. Její syn doma vytvořil jakési „muzeum“, kdy zabednil ložnici a obývací pokoj. Když uplynulo 18 měsíců od matčiny smrti, vykopal její tělo z hrobu a na památku si domů vzal její hlavu.

Tím ale Edovo řádění nekončilo, byl to teprve začátek. Začal krást ženská těla i z jiných hrobů a odnášel si kůži a další části těl, aby z nich tvořil jakýsi oblek. Časem začal vraždit ženy vizuálně podobné jeho matce. V roce 1957 jej policie dopadla. Následně byl umístěn na psychiatrii. Zemřel roku 1984 na rakovinu, pochován je vedle své matky a bratra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz