Hlavní obsah
Lidé a společnost

Amazonský kmen poprvé vyzkoušel internet: Vedlo to k lenivosti a závislosti na filmech pro dospělé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DaVinci (generováno AI)

Ilustrační foto

Amazonský kmen Marubo se v září roku 2023 poprvé seznámil s internetovým prostředím. Tato nová zkušenost měla na kmen pozitivní, ale i negativní dopady. Co se v kmeni od té doby změnilo?

Článek

Připojení k internetu v našich končinách vnímáme jako samozřejmost, bez které si snad už ani neumíme představit život. Internet je pro nás zdrojem cenných rad a informací, moře zábavy, používáme jej k práce i komunikaci. Vzpomenete si však ještě na okamžik, kdy jste jeho kouzlu propadli poprvé? Přesně takový moment teď zažili členové amazonského domorodého kmene Marubo, kteří doteď žili víceméně odtrženi od civilizovaného světa, ale díky satelitům Elona Muska a jeho síti Starlink se na konci září roku 2023 konečně připojili k internetu. Jak to dopadlo, mělo to na kmen pozitivní, nebo negativní vliv?

Amazonský kmen poprvé vyzkoušel internet

Americký web NY Post informoval o tom, jaké změny od té doby v kmeni nastaly. Prvně prý v kmeni zavládlo nadšení, všichni byli šťastní a těšili se, až okusí technologickou novinku. Jeden člen kmene, 73letý Tsainama Marubo se však reportérům svěřil s tím, že situace se postupem času změnila. „Ale teď se věci zhoršily. Mladí lidé kvůli internetu zlenivěli, učí se způsoby bílých lidí,“ postěžoval si.

Kmen Marubo už po staletí žije v povodí Javari v Amazonii. V roce 2000 jeho populace čítala 1043 lidí. V kmeni funguje mnohoženství a systém sekcí, kdy jsou jeho členové rozděleni do skupin. Platí zde jasná pravidla ohledně toho, kdo si koho bere a do jaké skupiny náleží jejich společné děti. Jedná se o tradiční kmen, který má své pevně ukotvené rituály a obřady a rozdělenou dělbu práce. Rovněž také věří v magii a šamanismus. Tito lidé žijí naprosto odlišným způsobem života než my. Zatímco nám byl technologický pokrok „dávkován“ postupně, oni se najednou dostali k přístupu na internet. Bohužel to mělo celou řadu negativních dopadů.

Vedlo to k lenivosti a závislosti na filmech pro dospělé

Zavedení internetu mělo své pozitivní i negativní dopady na život v kmeni. Domorodí obyvatelé se nyní snáze spojí například s úřady, záchrannými složkami a mohou se také na internetu vzdělávat, to má dozajista příznivé dopady. Členové kmene potvrzují, že díky internetu byly zachráněny životy několika z členů kmene. Díky internetu někteří také našli nové sny. Jedna z dívek se svěřila, že zatoužila stát se zubařkou, další zase chce cestovat po světě.

Bohužel to mělo na komunitu i negativní vliv. Mladí dle slov starších členů kmene zlenivěli. Někteří z nich surfují na internetu a nevěnují se obstarávání potravy, což je velký problém, jak říká TamaSay Marubo. Pokud totiž nikdo z kmene nerybaří a neloví, tak vesnice bude hladovět.

Dalším problémem, který se zde vyskytl, je závislost na filmech pro dospělé a také zvýšena sexuální agresivita. Starší členové kmene se obávají, že mladí budou chtít vyzkoušet pro ně výstřední sexuální praktiky, které vidí ve filmech pro dospělé. Nelíbí se jim ani „střílečky“ a mají obavy z toho, že je jejich děti budou chtít hrát. Starší generace se také bojí toho, že se jednou zcela vytratí duch a kultura kmene Marubo. Rovněž mají strach z toho, že už to nelze zvrátit. Aktivistka Flora Dutra, která pomáhala se zavedením internetu pro kmen, však tyto obavy mírní. Je přesvědčená, že jsou přehnané.

Technologie domorodým kmenům pomáhají

Aby článek nevyzněl příliš negativně, je potřeba zmínit, že technologie mají i velmi pozitivní vliv na život domorodců v Amazonii. Už jsme zmínili například vzdělávání, seberozvoj, záchranu životů v souvislosti s internetem, ale příkladů je více. Pro ochranu půdy a přírody například domorodá ekvádorská komunita A’i Cofán používá drony, kamery a GPS lokátory. Pro nabíjení zařízení se zde využívá solární energie. Pokud někdo ničí místní přírodu, využijí se záznamy jako důkazy pro úřady a policii.

Od té doby, co jsme začali používat tyto nástroje, se invaze nelegálních těžařů zpomalila,“ pochvaluje si Andy, člen Ceibo Alliance, která sdružuje čtyři větší domorodé skupiny. Závěrem lze tedy konstatovat jediné, vždy platí, že technologie je dobrý sluha, ale špatný pán. V případě jejího zavádění v oblastech, kde žijí domorodci, by to mělo probíhat až po důkladném zvážení všech rizik a vlivu na místní jedinečnou kulturu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz